Африка - чудесно поле за конспирации срещу Бил Гейтс и коронавируса

4571
Африка - чудесно поле за конспирации срещу Бил Гейтс и коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато новият коронавирус носи глобален хаос, Бил Гейтс е новата черна овца за теоретиците на конспирацията по целия свят, включително в Африка, където фалшив онлайн пост на кенийски политик наля още масло в разпространението на дезинформация.

Докато програмите за ваксиниране на Гейтс на континента отдавна осигуряват достатъчно поводи за спекулации, фалшивите твърдения са придобили ново измерение на фона на пандемията, пише БГНЕС, позовавайки се на материал на АФП.

На 15 март губернаторът на Найроби Майк Сонко публикува старо видео на Гейтс, в което милиардерът предупреждава за последствията от бъдеща пандемия, с надпис "Бил Гейтс ни каза за коронавируса през 2015". Всъщност клипът показва, че Гейтс предупреждава, че светът е неподготвен за глобална пандемия в разговора си за TED преди пет години, но той не спомена коронавируса.

Дори в Русия не издържаха Никита Михалков – заради Бил Гейтс и чипирането на хора (ВИДЕО)

Защо Бил Гейтс, който основа Microsoft, се захвана с фармацевтичния сектор? Заради чипирането (слагане на чипове) на хора, с които да г...

Постът на Сонко генерира толкова много реакции сред неговите над 2 милиона последователи във Facebook, че той остава най-консумираният в света пост за Гейтс в ерата COVID-19, твърдят от CrowdTangle. Досега той е споделян повече от 1 милион пъти и е събрал 38 милиона гледания в социалните медии.

Постът подчертава ролята на местните общественици за разпространението на лъжливи или подвеждащи твърдения в различни части на света, е оценката на лабораторията за цифрови криминалистични изследвания на Атлантическия съвет (DFRLab), базирана във Вашингтон, която изучава дезинформацията в световен мащаб.

"Те обикновено стигат отвъд ... целевите общности, когато влиятелна фигура, като известна знаменитост или дори утвърден медиен източник, ги засилва. След като достигнат това ниво на разпространение, те мигрират между езици", заяви Зарин Харазян от DFRLab пред AФП.

Всемогъщи елити

Слуховете за връзки между Гейтс и настоящата пандемия се радват на особено широка привлекателност сред различните заговори за конспирация по целия свят, откакто вирусът изригна в китайския град Ухан през декември 2019 година.

Лавров: Русия знаеше, че коронавирусите могат да се появяват отново

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров отбеляза на шега, че Русия е предсказала пандемията от новия коронавируса по-рано ...

От януари повече от 683 000 публикации в световен мащаб от публични страници във Facebook и групи споменават Гейтс, произвеждайки близо 53 милиона харесвания, споделяния и мнения.

"Една обща теория на конспирацията, която изглежда преминава през граници, езици и култури, е недоверие към "всемогъщите елити и институции.Изтъкнатият профил на Гейтс, откровеността и активната ангажираност в международната обществена здравна работа са го превърнали в основна мишена за този конкретен вид на конспирация", каза Харазиян.

Сред най-популярните твърдения в Африка е идеята, че Гейтс иска да контролира човечеството с помощта на ваксини-татуировки, в които има миркочипове и чрез тях може да се следят действията на всеки ваксиниран. Тази теория обаче не е просто популярна само в Африка, а навсякъде пос вета.

Привържениците на конспирацията също така твърдят, че Гейтс може да печели от евентуална ваксина и че фондацията му е патентовала лечение преди години, преди да разкриването на новия коронавирус. Други вярват, че той е създал вируса за контрол на населението – деликатен въпрос в Африка, където голяма част от видимите реакции онлайн се съсредоточиха върху въпроса за ваксина за COVID-19 и експериментални изпитания на местно ниво.

Миналите спорове подхранват подозренията

Бил Гейтс с неособено оптимистична прогноза кога пак ще живеем нормално

Милиардерът Бил Гейтс вярва, че светът ще се върне към нормалния си начин на живот не по-рано от година или две след края на пандемията...

Историята на западните злоупотреби с медицината в Африка обяснява някои от нежеланите реакции, каза Сара Купър, експерт в SAMRCCC.

"През последните няколко десетилетия в Африка има различни инциденти с медицински изследвания, които са свързани с груби нарушения на правата на човека", каза тя за АФП. Те варират от експерименти с принудителна стерилизация, проведени в Намибия, когато тя е била част от колониите на Германия в края на XIX век, до спорни изпитания на лекарства, проведени от западни фармацевтични гиганти в различни африкански държави през 90-те години.

Недоверието към западните ваксини бе доказано от наскоро станал много популярен в социалните мрежи пост, в който се твърди, че френският учен Дидие Раул - човекът, който във Франция въведе хидроксихлорокина като част от лечебен протокол срещу COVID-19, е предупредил африканците да не използват "ваксината на Бил Гейтс", защото съдържа "отрова".

AFP Fact Check развенча твърдението - Раул никога не е правил коментари и ваксина все още не съществува. Но това предизвика лавина: Френската версия на публикацията беше споделена повече от 47 000 пъти, преди да бъде свалена.

Политиците в Нигерия определено имат афинитет към подобни теми, включително Феми Фани-Кайоде, бивш министър на авиацията, известен със споделянето на дезинформация по политически и религиозни линии. Фани-Кайоде, който има стабилни последователи сред християните от Южна Нигерия, сподели множество публикации, твърдейки, че Гейтс е част от таен властови елит, който иска да постигне световно господство, използвайки коронавируса и 5G технологията, наред с други неща.

Бил Гейтс: Пандемията от Covid-19 е като световна война

"Тази пандемия е като световна война с изключение, че всички сме на една и съща страна". Това обяви Бил Гейтс в интервю за британския в...

СЗО отвръща на удара

Тъй като броя на вирусите и слуховете нарасна лавинообразно, агенции като Световната здравна организация (СЗО) се надпреварват да спрат разпространението на дезинформация, като провеждат онлайн кампании и помагат на правителствата да създадат специализирани уеб портали.

През февруари СЗО проведе семинар с над 50 журналисти в Нигерия.

"Журналистите и медиите са от решаващо значение за получаването на правилните съобщения до общността. Искаме да предадете правилната информация на хората и да допринесете за спирането на разпространението на слухове", заяви Дхамари Найду.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавирус, 28 май"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари