Американски анализ: Какво означават ядрените заплахи на Путин?

5408
Американски анализ: Какво означават ядрените заплахи на Путин?
Снимка: Getty Images

На 21 септември руският президент Владимир Путин, в речта си за частичната мобилизация в Русия, отправи предупреждения за ядрени оръжия и одобри незаконните „референдуми“ в окупираните от Русия украински региони, пише в свой анализ американското издание The Washington Post.

Ето какво трябва да знаете за риска Русия да използва ядрени оръжия.

1. Какво каза Путин за ядрените оръжия?

Путин направи две ясни предупреждения в речта си. Първото е адресирано до НАТО. Путин заяви, че ръководството на НАТО обсъжда използването на "оръжия за масово поразяване" срещу Русия. Той припомни, че Русия има "по-модерни оръжия, отколкото имат страните от НАТО". Намекът е ясен. Москва може да отговори на ядрен удар от Северноатлантическия алианс, с който НАТО не я заплашва, като нанесе собствен ядрен удар.

Второто предупреждение е по-общо. Путин обеща, че Русия ще използва "всички средства, с които разполага", за да защити своята териториална цялост, руския народ и "независимостта и свободата" на страната. Към кого е отправено второто предупреждение е по-малко ясно. Аудиторията вероятно не се ограничава само до членовете на НАТО.

2. Има ли нещо ново в ядрената политика на Русия в този случай?

В първото предупреждение няма нищо ново. Руската военна доктрина от 2014 г. и Основите на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране от 2020 г. гласят, че Москва „си запазва правото да използва ядрено оръжие в отговор на използването на ядрено оръжие срещу нея и (или) нейните съюзници и други видове оръжия за масово унищожение”. Обръщението на Путин не противоречи на предишните му изявления, предназначени да попречат на НАТО да се намеси в случай на война.

Сега някои анализатори твърдят, че второто предупреждение на Путин е разширило способността на Русия да използва първа ядрени оръжия. В „Основи на държавната политика“ обаче вече се съдържа разпоредба, че ядрените сили на страната съществуват за защита на „суверенитета и териториалната цялост на държавата“. Така че не е ясно какво променят думите на Путин тук.

Но това, което има значение, е контекстът, в който са отправени предупрежденията на Путин. В същата реч той одобри провеждането на "референдуми" през следващите дни в окупираните от Русия райони на Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области на Украйна. Западни представители отбелязват, че това гласуване е незаконно според украинското и международното право и прогнозират, че в хода на манипулиран вот, огромното мнозинство от участниците в него ще гласуват за присъединяване към Русия, проправяйки пътя за анексирането на тези територии от РФ. Москва анексира Крим през 2014 г., след като проведе незаконен референдум и заяви, че 97% от участниците в него са гласували в полза на присъединяването.

Предупрежденията на Путин за защита на руската териториална цялост ще обхванат ли анексираните територии? Това е важен въпрос. Някои западни анализатори по-рано казаха, че украинските опити да си върнат окупирания Крим от Русия ще повишат риска от руски ядрени заплахи и дори използването на ядрени оръжия.

3. Какви практически възможности има Путин с ядрените оръжия?

Много малко вероятно е Путин да използва огромния руски арсенал от стратегически ядрени оръжия, способни да ударят Съединените щати. Несъмнено той се страхува от провокиране на апокалиптична ядрена война. Но Путин може да заложи на заплахи, съчетани с използването на оперативно-тактически ядрени оръжия с малък обсег и по-малко ефективни, за да победи Украйна и нейните западни поддръжници. Неговата цел в този случай би била да ги принуди да прекратят конфликта при руски условия поради страх от по-нататъшна ескалация.

Не е ясно как точно Русия би използвала ядрени оръжия при такъв сценарий. Официалните руски източници са ограничени до общи политически изявления. А руските експерти в своите материали обикновено изхождат от факта, че руските войски са в състояние да спечелят в „локален“ конфликт като украинския, така че няма нужда от ядрена ескалация.

Въз основа на техните оценки могат да се направят различни предположения за начините, по които могат за бъдат използвани подобни ядрени оръжия. Русия може да извърши подземен или въздушен ядрен взрив например на своя арктически полигон на Нова Земя. Може да нанесе демонстративен удар по необитаема зона близо до Украйна, например в Черно море. И може директно да атакува Украйна, като удари военен обект или дори някой украински град. Путин може да приеме тези опции една по една, давайки време на Украйна да признае поражението си и на Запада да притисне Киев да капитулира преди по-нататъшна ескалация.

4. Как ще реагира светът?

Дори ако такива опции са включени в руския план, използването на ядрени оръжия е изпълнено с огромни рискове за Путин и неговия режим. Вероятно в този случай Русия ще се окаже в още по-тежка военнополитическа и икономическа ситуация.

Британското разузнаване каза кога Путин може да обяви анексиране на окупираните територии

Според Министерството на отбраната на Великобритания руският диктатор Владимир Путин може да обяви присъединяването на окупираните укра...

Путин не може да бъде сигурен, че Украйна ще отстъпи или че Западът ще оттегли подкрепата си за Киев. Тогава той ще има две възможности: по-нататъшна ескалация или признаване на провала на отчаяното му начинание. Украйна, САЩ и НАТО не дават причина да смятат, че са готови да отстъпят.

Путин ще наруши и 77-годишното табу срещу използването на ядрени оръжия. Това ще ужаси целия свят, ще предизвика вълна от осъждане и икономическа изолация, която ще бъде много по-сериозна от всичко, пред което Русия е изправена днес.

Има и вариант за ответен военен удар срещу Русия. Преди речта на Путин президентът Байдън предупреди, че ако Москва използва ядрени оръжия, „това ще промени изобщо характера на войната, както никога след Втората световна война“. Той също така предупреди Путин за отговора на САЩ, като отбеляза: „Естеството на отговора ще се определи от това, което правят руснаците“.

Не е много ясно какъв ще бъде характерът на военния отговор. Независими анализатори предлагат набор от завладяващи неядрени отговори, вариращи от кибератаки до конвенционални удари срещу руските сили за наказване на частите, извършили атаката, до подпомагане на украинските сили при изгонването на Русия от Украйна.

5. Кой в Русия взема решение за използването на ядрено оръжие?

Войната на Путин: Защо би трябвало да се вслушаме в Ердоган

"Нима това е човекът, който плаши света с ядрени оръжия?" - саркастично пита Томас Авенариус в коментар за "Зюддойче Цайтунг" и припомн...

Разбира се, малко вероятно е Путин да има неограничени правомощия да използва ядрено оръжие. В руската държава има три ядрени куфарчета, държани от Путин, от министъра на отбраната Сергей Шойгу и от началника на Генералния щаб Валери Герасимов. Анализатори твърдят, че за да се разпореди разполагането на стратегическите ядрени сили на Русия е необходимо разрешението на двама притежатели на ядрени куфарчета.

Не е обаче ясно дали това ограничително правило се разпростира и върху оперативно-тактическите ядрени оръжия, които днес будят най-голямо безпокойство. Анализаторите твърдят, че макар руските военни да нямат официално право на вето, те имат известен контрол върху използването на такива оръжия, като участват в планирането и изпълнението на удари. Но вярването, че руските офицери ще откажат да изпълнят заповедта, е много рисковано.

ОЩЕ: Путин стартира ядрена война - по руската процедура не може да го стори сам

Джеймс Дж. Камерън е постдокторант в Ядрения проект в Осло към катедрата по политически науки на Университета в Осло. Той е автор на „Двойната игра: Загиването на първата система за противоракетна отбрана на Америка и възходът на ограничението на стратегическите оръжия“ (Oxford University Press, 2017 г.).

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Африка се превръща в театър на новата Студена война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com