Американски прочит: Какво означава "Северен поток 2" за Европа?

9194
Американски прочит: Какво означава "Северен поток 2" за Европа?
Снимка: Getty Images

"Северен поток 2" ще окаже значително влияние върху преразпределението на газовите пътища в Европа. В бъдеще Германия ще играе по-значителна роля като транзитна държава, а доставката на синьо гориво през Украйна и Полша ще бъде значително намалена. Газопроводът ще повлияе и на намаляването на вноса на втечнен природен газ в Европа, пише Майк Гюнтер в статия за американски неправителствен аналитичен център Atlantic Council.

Природният газ играе важна роля в Европа. Той представлява преходна технология в процеса на трансформация на системата за производство на електроенергия и има значителен потенциал за намаляване на въглеродните емисии в транспортния и отоплителния сектор. Европа обаче е силно зависима от вноса на природен газ (ВПГ). Въпреки че се очаква в дългосрочен план търсенето на природен газ в Европа да намалее, някои изследователи прогнозират, че нивото на потребление ще остане на относително константно ниво. Междувременно се очаква значително намаляване на производството на газ в Европа, което в дългосрочен план ще увеличи зависимостта й от вноса на синьото гориво. Руският газ и ВПГ ще покрият нарастващите нужди на Европа.

Bloomberg: САЩ се колебаха твърде дълго за "Северен поток 2"

САЩ заплашиха да наложат санкции срещу проекта за „Северен поток 2". Но моментът е пропуснат: Дания отмени ветото за руския газоп...

В момента газопроводът "Северен поток 2" е в процес на изграждане. Той е с капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно, което ще позволи доставката на природен газ от Русия директно към Германия.

Как обаче "Северен поток 2" ще промени газовите потоци в Европа в дългосрочен план? За да анализираме въздействието на газопровода върху доставките на газ чрез тръбопроводи и вноса на ВПГ, ние разглеждаме два сценария. Въз основа на прогнозите, направени от сценария за нови енергийни политики на Международната агенция по енергетика, европейското търсене на природен газ ще намалее с 15% в периода от 2018 г. до 2040 г. За същия период обемът на производство на природен газ в Европа ще намалее с 40% от нивото на 2018 г. по базовия сценарий, а нивото на производство в Норвегия ще спадне с 55% спрямо нивото от 2018 г. В рамките на базовия сценарий пропускателната способност на "Северен поток 2" ще бъде 55 милиарда кубически метра газ годишно, "Турски поток" – 31.

ЕС възнамерява да запази статута на Украйна като транзитна държава за руски газ. С появата на "Северен поток 2" обаче доставките на газ през Украйна ще намалеят. Когато "Северен поток 2" и "Турски поток" започнат да работят, годишно в Европа ще бъдат доствяни 205,9 милиарда кубически метра руски газ, заобикаляйки Украйна. Русия ще може значително да намали притока на газ към Европа през Украйна и Полша, което ще доведе до спад в приходите им от транзит и ще отслаби позициите им в преговорите с "Газпром". Междувременно, украинските транзитни тръбопроводи трябва да бъдат модернизирани, а "Газпром" се стреми да минимизира потока на газ през Украйна. Така приемаме, че в рамките на основния сценарий не трябва да има транзитни потоци на руски газ през Украйна. Може би това е твърде сериозно ограничение, но ако то бъде премахнато, изчисленията за 2030 г. показват, че обемът на транзита на газ през Украйна няма да се увеличи значително. Този транзит на газ обаче ще е необходим в случай на много студено време, намаляване на вноса на ВПГ в Европа или прекъсвания в работата на други газопроводи.

"Северен поток-2" ще превърне Германия в по-силна държава. Този газопровод ще донесе определени ползи за държавата: ще осигури увеличаване на потока от транзитен газ и ще послужи като допълнителен маршрут за доставка, ако по някаква причина други мрежи станат недостъпни. По-специално до 2030 г. газопроводът ще увеличи транзита на газ през страната с 12 милиарда кубически метра годишно. От друга страна, до 2030 г. обемът на транзит на газ от Полша до Германия ще намалее със 17 милиарда кубически метра годишно. През 2017 и 2018 г. този газопровод работи с почти пълен капацитет. Капацитетът на "Северен поток-2" няма да бъде използван на 100%.

Според други оценки, в случай на увеличение на търсенето на газ в Европа, "Северен поток-2" и газопроводът "Ямал-Европа" ще се използват за повече доставки, а транзитът на газ през Украйна ще бъде увеличен само в краен случай. През 2017 и 2018 г. степента на използване на трасето за доставка през Украйна беше над 65%, т.е. над 80 милиарда кубически метра годишно. Така Украйна имаше транспортен монопол, какъвто няма да има скоро.

Зеленски: Решението на Дания за "Северен поток 2" укрепва Русия, но отслабва Европа

Украинският президент Володимир Зеленски коментира решението на Датската енергийна агенция да разреши строителството на газопровода "Се...

"Турски поток" също играе важна роля за намаляване на транзита на газ през Украйна. Първата нишка на "Турски поток" покрива търсенето на газ от Турция. Втората линия е предназначена за доставки на природен газ от Русия до Турция, както и по възможност през България и Сърбия до Унгария. Според допълнителни изчисления, ако няма второ разклонение на "Турски поток", доставките на газ през Украйна винаги ще са необходими.

Когато "Северен поток 2" започне да функционира, газовите потоци от Норвегия също ще сепроменят.

"Северен поток 2" ще намали ръста на вноса на ВПГ в Европа. Когато този газопровод бъде пуснат в експлоатация, норвежкият газ вече няма да се доставя до Германия, а до северозападната част на Европа, където ще измести ВПГ. Поради "Северен поток 2" общият обем на внос на ВПГ в Европа ще намалее с 30 милиарда кубически метра, което е доста значима цифра.

Като цяло, "Северен поток 2" ще има значително влияние върху газовите потоци в Европа. Германия ще играе по-значителна роля като транзитна държава за руския газ, а доставките на газ през Украйна и Полша ще намалеят значително в бъдеще. Транзитът на газ през Украйна обаче ще се налага в случай на много студено време, намаляване на вноса на ВПГ в Европа и други тръбопроводи.

"Северен поток 2" също ще намали темпа на растеж на вноса на ВПГ в Европа.

В Германия хем виждат руския проблем със "Северен поток 2", хем не го считат за решителен

Докато германският канцлер Ангела Меркел е на посещение в Китай, председателят на германския Бундестаг Волфганг Шойбле критикува изграж...

Често се правят изявления, че "Северен поток 2" е необходим за гарантиране на европейската енергийна сигурност. Това не е вярно, ако може да се постигне диверсификация на доставките, но е вярно в случай на диверсификация на пътищата за доставка. ЕС разполага с достатъчен брой газопроводи и терминали за ВПГ, за да може да внася целия обем газ, от който се нуждае, без да използва "Северен поток 2". Във връзка с появата на "Северен поток 2" Украйна и Полша в бъдеще ще се сблъскат със значителен спад в приходите от транзит на газ и отслабване на позициите си в преговорите с "Газпром".

Превод: Агенция "Фокус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com