Анализ: Дойде краят на епохата, в която Америка сплашваше Китай

5705
Анализ: Дойде краят на епохата, в която Америка сплашваше Китай
Снимка: iStock

Американският президент Доналд Тръмп заяви във вторник, че САЩ готвят решителен отговор на действията на Китай по закона за националната сигурност в Хонконг и ще обявят мерки до края на седмицата. Американските медии съобщават, че тези мерки включват установяване на контрол върху транзакциите и замразяване на сметки и активи на китайски правителствени служители и компании като наказание за прилагането на този закон, както и отказ за издаване на визи на китайски служители. Когато говорител на Белия дом беше попитан дали Америка ще отнеме на Хонконг от статута му на отделна митническа територия, тя отговори, че не може да каже нищо по този въпрос, пише китайското правителствено издание Global Times в материал, представен без редакторска намеса и в превод на "Фокус".

Тъй като Китай е твърдо решен да утвърди закона за националната сигурност на Хонконг, той е готов за всякаква възможна реакция от страна на САЩ. Санкциите срещу физически лица и визовите ограничения в качеството на лостове за натиск абсолютно очевидно са неподобаващ отговор. Подкрепата на закона за национална сигурност в Хонконг набира скорост.

Тръмп не мисли да говори наново по търговското споразумение с Китай

Съединените щати не са заинтересовани да обсъждат нови условия на двустранно всеобхватно търговско споразумение с Китай. Това обявиамер...

Много китайци осъзнават, че някои американски политици се опитват да хванат Китай за гърлото. Дългосрочното съперничество между Китай и САЩ е неизбежно. В лицето на американската агресия, Китай трябва да запази спокойствие, бистрота на ума и да се готви за продължителна битка със САЩ.

Тъй като Китай притежава мощни сили за ядрено възпиране и изгражда военната си сила, САЩ нямат особено желание да влизат във въоръжен конфликт с Китай поради ключовите си интереси. Последният коз за САЩ е скъсване на връзките.

Китай няма да действа импулсивно, късайки всички отношения със САЩ. Китай ще задълбочи реформите и ще се отвори към външния свят, увеличавайки привлекателността на китайския пазар. Ако САЩ настояват за скъсване на връзките с Китай в области, където собствените му сили отслабват, тогава така да бъде.

Ключовото предимство на САЩ са високотехнологичните индустрии. Китай не крие факта, че трябва да ликвидира изоставането и ние сме уверени, че ще успеем да сплотим цялата страна и да постигнем големи успехи. Преди няколко десетилетия Китай създаде атомна бомба, междуконтинентална балистична ракета и изкуствен спътник на Земята, присъединявайки се към общността на суперсилите. Така че защо Китай да не направи голям пробив в областите, които в момента се сблъскват с препятствия?

САЩ вдигат временно митата върху близо 150 китайски продукти

Службата на представителя на САЩ в търговските преговори временно изключи 146 артикула от списъка с митата върху китайски продукти, кой...

Друго важно предимство на САЩ е финансовата хегемония, заради която за Китай е неудобно да осъществява обмен с външния свят. Ако САЩ се осмелят да прибегнат до финансови средства, това ще навреди на репутацията на финансовата система, която оглавяват.

Ако финансовата война излезе извън контрол, най-много ще пострадат от това САЩ. Реалната икономика в Америка се съкращава и тази страна зависи все повече от финансовия сектор. А това означава, че разпалването на финансовата война ще е равносилно на самонараняване.

Китайският народ е прагматичен и трудолюбив. Създадохме цялостна производствена система и натрупахме техническите възможности за постигане на пробив. Имаме и огромен пазар. Такава държава трудно може да бъде изолирана и сдържана.

Китайско-американската „битка“ за Хонконг продължава. Американците могат да играят всякакъв вид карти. Хонконг е под китайски суверенитет и каквито и закони да приемат Вашингтон, това е просто канцеларски боклук.

Тръмп в Индия - двустранни амбиции под маската на учтивостта

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в Индия за първото си посещение в страната, предаде агенция France Presse. Тръмп и премиерът...

В условията на дългосрочна конкуренция със Съединените щати една от основните задачи за Китай е да натрупа запас от вътрешни сили. Имаме достатъчно средства, за да издържаме на външни сътресения, а вътрешната адаптивност и жизненост са източникът на бъдеща издръжливост. В крайна сметка Китай се състезава със себе си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари