Анализ: Големите сметки могат да пропукат западната подкрепа за Украйна

10826
Анализ: Големите сметки могат да пропукат западната подкрепа за Украйна
Снимка: Getty Images

Изходът от войните не винаги се решава на бойното поле. Без значение колко смело украинските войници защитават родината си от руските войски, техният героизъм няма да бъде достатъчен без постоянна военна и финансова подкрепа от Запада. Досега американските и европейските лидери твърдо подкрепят Украйна. Общественото мнение обаче започва да отслабва. В резултат на това най-важната битка за Украйна ще се разиграе в домовете, улиците и площадите в цяла Европа, пише чешкият писател Йозеф Буска в анализ за Spectator.

Йозеф Буска е писател от ЧехЙозеф Буска е писател от 

Украинската администрация демонстрира истинско майсторство по връзки с обществеността. Президентът Володимир Зеленски се превърна в сензация, трансформирайки се за една нощ от дълбоко непопулярен политик в образцов военен лидер. Неговото правителство не пропуска нито една възможност, за да заинтересува външния свят.

Шест месеца след началото на конфликта започна да настъпва "информационна умора". Първите страници на европейските медии са посветени повече на големите сметки, отколкото на военните действия. И, съдейки по социологическите проучвания, цените на енергията почват да плашат хората много повече от руското ядрено оръжие.

Това не е изненадващо. Европа преживяваше период на безпрецедентен просперитет. С изключение на Югославия, на континента не е имало въоръжен конфликт от почти 80 години. А малцината, които помнят как се печелят войни, живеят в старчески домове.

Нашите противници знаят това добре. Москва твърди, че западните санкции нямат значително въздействие. Не е вярно. Руската икономика търпи сериозни загуби, които освен това нарастват всеки месец. Руските лидери обаче очакват Западът да се справи по-лошо от собствената им страна.

Логиката им е ясна. Не минава ден без "газовата криза" да изскочи в заглавията. Не е изненадващо, че в Европа царят упадъчни настроения.

Усеща се, че лидерите правят всичко възможно, за да поддържат духа на народите си. Борис Джонсън похвали "героичната борба за свобода" на украинския народ, като добави, че на Владимир Путин няма да му се размине "насилственото завземане на цели региони на чужда държава". Френският президент Еманюел Макрон обеща да направи "всичко, така че Русия да не победи" и Украйна "да може да защити своята територия". И никой не говори по-откровено от естонския премиер Кай Калас: "Противопоставянето на тиранията струва скъпо за всички нас. Но газта също е скъпа, а свободата е безценна".

Това са благородни и искрени послания. Те обаче само пречат на дългосрочната подкрепа за Украйна.

Първоначално шокът от битките на европейска земя обедини Запада по безпрецедентен начин. Проучване на Евробарометър през април-май показа, че осем от десет граждани на ЕС подкрепят санкциите срещу Русия. Но дори и тогава тази подкрепа е разпределена неравномерно, достигайки едва 57% в Словакия, 54% в Кипър и 44% в България.

А беше през пролетта, когато сметките за ток бяха все още поносими, можеха да се плащат. Бързо напред до юли и картината се променя драматично. Ако през май огромното мнозинство от германците (82%) подкрепяха твърда позиция срещу Русия, то само два месеца по-късно цели 47% смятат, че санкциите ощетяват повече Германия. Може само да се гадае какви са настроенията в Словакия, Кипър, България и други страни от ЕС, чиято покупателна способност е много по-ниска от германската. Проучване през юли показа, че седем от всеки десет чехи се притесняват от цените на енергията. В Гърция половината от населението не плаща сметките си навреме.

Твърдението, че високата цена на живота е цената на свободата на Украйна, е сигурен път към неприятности. Говоренето за цената на свободата е уместно, когато собствената ви независимост е застрашена. Но колкото и отвратителни да изглеждат руските действия в Украйна, благополучието на вашето семейство все още е по-важно за вас от свободата на непознати хора от Харков.

По-страшното за Украйна от снарядите на руската артилерия - липсата на пари

Украинската армия постепенно е притискана от руския натиск. С течение на развитието на войната в Украйна, руската ПВО и особено на сист...

С настъпването на зимата тревогите ще бъдат заменени от отчаяние, а просрочените плащания ще се превърнат в дълг. Междувременно боевете ще продължат и първоначалният шок на западната общественост ще бъде заменен още повече от безразличие с малко възмущение. Домашните проблеми определено ще вземат връх, както винаги.

Единственият начин да се запази обществената подкрепа за Украйна е да се подчертае, че преодоляването на зависимостта от руските ресурси е стратегически императив за цяла Европа. Русия явно се превърна във враждебна страна. Да останеш на нейна страна означава да застрашиш националната сигурност на европейските демокрации. Преходът към алтернативни доставчици, въпреки свързаните с това трудности, е преди всичко далновидна борба за независимост.

Някои лидери от време на време се опитват да предадат това на населението. То не е достатъчно. Европейските правителства трябва да заемат последователна и конкретна позиция, ако не искат обществената подкрепа за Украйна да отслабне до точката, от която няма връщане назад. Отдавна в политиката ни властват пиарите, а държавници липсват. В същото време, напротив, сега сме свидетели на политическо прозрение при категорична липса на маркетинг.

Възможно е Владимир Путин да е напълно готов да продължи своята "специална операция" през зимата, когато високата цена на живота ще смекчи допълнително проукраинския плам на Запада. На хоризонта обаче се задава още по-голям риск. Комбинация от военни, икономически и климатични фактори може да принуди Путин да обяви "победа", да консолидира териториалните си придобивки в Южна и Източна Украйна и да сложи край на руските операции.

Украйна в никакъв случай не трябва да се примирява с подобен изход, особено след като загуби основната част от крайбрежието си.

Бъдещето на Украйна зависи от изхода на битките в Донбас и Черноморието

Западните медии се фокусираха върху успеха на Украйна в прогонването на руската армия от вратите на Киев и Харков. Но докато битката за...

Общественото мнение за конфликта обаче може бързо да се промени, тъй като руската пропаганда представя украинците като войнолюбци, които подкопават мирните усилия на Кремъл.

Ако този сценарий се осъществи, преди западната общественост да разбере, че санкциите срещу руските ресурси ни защитават, тогава нищо няма да ги накара да продължат да жертват пари и комфорт в името на Украйна. А правителствата ще бъдат изправени пред още по-голям натиск да "нормализират" отношенията си с Русия. И прокремълските политици може да дойдат на мястото на тези, които се съпротивляват.

Накратко, Русия ще спечели. И Путин ще докаже, че е възможно напълно безнаказано да завладее част от друга държава.

ОЩЕ: По-страшното за Украйна от снарядите на руската артилерия - липсата на пари

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари