Анализ: Гръцките медии - липса на доверие и зависимост от правителството

1892
Анализ: Гръцките медии - липса на доверие и зависимост от правителството
Снимка: iStock/Guliver

Медийният пазар в Гърция се характеризира с дигитална фрагментация, липса на доверие в новините, политически поляризирана преса и зависимост от правителството, установява годишният доклад „Digital News Report 2021“ на „Ройтерс Институт“.

Дългогодишната политическа поляризация в Гърция е отразена отново в нейния медиен пейзаж през 2020 г. Новините също са силно засегнати от пандемията, като разходите за телевизионна реклама са спаднали с 61% през 2020 г. в сравнение с 2019 г., информира „Keep Talking Greece“

Амнести интернешънъл обвинява Гърция за отблъскване на бежанци

Документираните случаи показват, че гръцките власти извършват така наречените отблъсквания - директни депортации без разглеждане на мол...

По време на първата вълна на COVID-19 решението на правителството да похарчи 20 милиона евро за рекламна кампания „Останете у дома“ беше силно критикувано. Като краен резултат кампанията финансира 1232 новинарски организации, включително 627 уебсайта за дигитални новини, някои от които не са легитимни новинарски организации. Фактът, че 54% от гръцките респонденти се противопоставят на правителството да се намеси, за да помогне на търговски новинарски организации, които не могат да се издържат, един от най-високите проценти сред тези в 46 държави, може да е бил повлиян от този спор.

Сириза, най-голямата опозиционна партия, обвини правителството за неблагоприятно отразяване в бюлетин на ERT, обществената телевизия, следвайки дълга традиция на подобни жалби от опозиционни партии. На свой ред настоящото правителство обвинява бивш министър на Сириза в намеса в процеса на лицензиране на телевизията при предишната администрация.

През март 2021 г. се засили дискусията за ролята на социалните медийни платформи в политиката и публичната сфера. Премиерът нарече социалните медии „заплаха за демокрацията“, разглеждайки токсичния характер на публичните дебати и нивата на дезинформация в социалните медии. Това беше посрещнато със силна реакция от страна на опозицията и потребителите на социални медии, които обвиниха премиера в опит да критикува информационни потоци, които той не може да контролира. Междувременно одобрената от Фейсбук проверка на факти за Гърция, „Гръцки измами“, беше в челните редици на много дискусии, противоречия и атаки, както отляво, така и отдясно.

Националният телевизионен пейзаж в Гърция е бил относително стабилен миналата година след дълъг период на сътресения, включително закриване на телевизионни оператори и спорове за лицензиране. Една от малкото промени е повторното стартиране на MEGA TV, от години най-големият търговски оператор в Гърция, след като беше спрян за 1,5 години поради финансови затруднения. Той е купен от Евангелос Маринакис, който наскоро придоби много наследствени обекти. Каналът все още не е постигнал водещата роля, която имаше преди.

Журналистиката преди и сега - от Макгахан до Релотиус

„Някога журналистиката е била благородна професия. Нейни светила са Макгахан и Кронкайт. После нещата се променят...” Този...

Пазарът на дигитални новини в Гърция остава фрагментиран. Средният респондент в проучването Digital News Report в Гърция използва повече дигитални източници на новини на седмица, отколкото респондентите от всички останали 46 държави в извадката, освен Кения. Тази констатация подчертава случайния и фрагментиран характер на потреблението на дигитални новини в Гърция. Това може да помогне да се обясни липсата на култура на онлайн плащане за новини в Гърция, с изключение на някои ниши.

Използването на подкаст се е увеличило през последната година в Гърция - 40% от потребителите на онлайн новини казват, че следят подкаст през даден месец. Една от най-успешните гръцки инициативи за подкасти е pod.gr, подкаст медия, която публикува на различни теми, включително новини и политика. Няколко дигитални новинарски организации като LiFO и 24Media също са успели да създадат своя собствена поредица от подкасти.

В началото на 2021 г. Гърция имаше свой собствен #MeToo момент, като стотици жени и мъже публично разкриха своите преживявания от сексуални престъпления и малтретиране след публичните разкрития на София Бекатору, шампион по ветроходство. Повечето разкрития дойдоха от работещите в развлекателния сектор, предизвиквайки обществена сензация. Към март 2021 г. обаче не е имало публичен дебат за сексуалното насилие в журналистиката. Основната журналистика също до голяма степен липсваше в отразяването на движението #MeToo в Гърция; гръцките новинарски организации съобщават за разкрития, но не провеждат по тях собствени разследващи репортажи, както беше в други страни.

През последните години се наблюдават редица дигитални инициативи, целящи да укрепят разследващата и независимата журналистика в Гърция. Една от тях е Reporters United, център, чиято цел е да подкрепи разследващата журналистика в Гърция и да я свърже с международни мрежи. Друга е журналистическият сайт Inside Story, който проведе тази година редица разследващи истории, най-вече свързани с обработката от правителството на данните за пандемията. И накрая, iMedD (Инкубаторът за медийно образование и развитие), организация с нестопанска цел, финансирана от Фондация „Ставрос Ниархос“, беше стартирана в подкрепа на независимата журналистика и оповестяването на най-добрите практики.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари