Анализ: Огромната роля на Източна Европа за войната в Украйна

9620
Анализ: Огромната роля на Източна Европа за войната в Украйна
Снимка: Getty images

От самото начало на конфликта страните от Централна и Източна Европа поеха водеща роля в доставките на оръжия, като увличаха САЩ и западноевропейските държави със себе си. Сега Франция и Германия призовават да се мисли за бъдещето на Украйна в рамките на системата за сигурност на НАТО, пише Le Figaro.

Преди три седмици на конференцията за външна политика, отбрана и сигурност Lennart Meri в Талин, която събра целия елит на западната стратегическа мисъл, бяха обсъдени два важни въпроса: ще стигнат ли САЩ и ЕС толкова далеч, че да предоставят на украинците F-16 да им помогне, според Киев, „да освободят своята територия“ и дали срещата във Вилнюс ясно ще посочи пътя към НАТО за Украйна.

„Ако искаме Украйна да спечели конфликта, трябва да ѝ дадем необходимите средства за борба“, каза украинската активистка Дария Каленюк. „Ако искаме Европа да е в безопасност, трябва да изведем Украйна от сивата зона и да я поканим в НАТО“, добави тя. Присъстващите трима балтийски министър-председатели отговориха положително на горните два въпроса, последвани от всички останали участници. Въпреки това стратегическата несигурност в намеренията на американците, французите и германците не е изчезнала. Още: Взривен е Каховският язовир, Пригожин се подиграва на руските данни за 8 унищожени "Леопард" (ВИДЕО)

В кулоарите бе изразено мнение, че Париж дори повече от Берлин е заподозрян в избягване на конкретни ангажименти. „Има голяма разлика между това, което мислим и обсъждаме тук, и това, което Вашингтон подготвя“, каза един френски политик, твърдейки, че двете страни са по-отворени от САЩ относно гаранциите за сигурност, които ще бъдат дадени на Украйна на срещата на върха през Вилнюс.

Това мнение беше споделено от бившия помощник държавен секретар Дан Фрид, който е близък до администрацията на Байдън. „Имам чувството, че Париж и Берлин са по-отворени от Вашингтон по отношение на стъпките към влизането на Украйна в НАТО“, каза той, описвайки администрацията на Белия дом като „твърде предпазлива“. Той отбеляза, че ситуацията остава "много несигурна".

Три седмици след Талин ситуацията все пак се промени, по-специално след отмяната на американската забрана за доставка на изтребители F-16 от съюзниците на Киев. В устата на Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Джо Байдън, изявлението придобива особено значение, тъй като това длъжностно лице се смята за едно от най-сдържаните относно увеличаването на присъствието на САЩ в Европа. Вместо това Вашингтон трябва да се съсредоточи върху предизвикателството, отправено от Китай. Още: "Конфликт на интереси": Как оръжейните фирми влияят на дебата за Украйна в САЩ?

Речта на Еманюел Макрон в Братислава също бележи важна повратна точка: Франция е ясно отворена Украйна в крайна сметка да заеме мястото си в НАТО и да се радва на надеждни и осезаеми гаранции за сигурност. Това трябва да успокои държавите от Източна Европа, които остават дълбоко разтревожени, както призна литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

Американската преса многократно съобщи, че Вашингтон предпочита т. нар. „израелски“ вариант, който би позволил на Украйна да се въоръжи, като същевременно не ѝ дава възможност да се присъедини към НАТО. Що се отнася до определението за военна победа, продължаваме да се лутаме между изявленията на (доскорошния) началник-щаб на САЩ Марк Мили, според които съюзниците ще бъдат на страната на Киев до победата и анализи, сочещи възможно замразяване на позиции и преговори, което води до разделянето на страната след края на контранастъплението на украинската армия.

Като отхвърля всяка идея за прекратяване на огъня или замразяване на конфликта, Еманюел Макрон помага да се внесе яснота в дебата, когато се присъединява към позицията на източноевропейците. „Пропуснахме възможността да ви чуем“, каза им той в Братислава.

Автор: Лор Мандевил

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари