Анализ от Скопие: България имаше по-достоен статут в СССР, отколкото днес в ЕС

8639
Анализ от Скопие: България имаше по-достоен статут в СССР, отколкото днес в ЕС
Снимка: БГНЕС

"България имаше много по-достоен статут в някогашния съветски блок, отколкото днес в Европейския съюз, оценява Фил Батлер в анализ на страната, в която само един от девет жители вярва, че капитализма му е донесъл по-добър живот", пише македонското електронно издание Off.net.mk в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Ако си послужим с днешните соц-реалистически изрази, които се ширят в Македония, България отдавна е на прав път, само че българите изглежда не могат да оценят това и хващат своя път, който обикновено ги води в чужбина.

Eксперти: Ниските цени на петрола подклаждат войни

Ниските цени на петрола подклаждат войни. Това е основната теза на руския вестник “Взгляд“, цитиран от агенция "Фокус", в м...

В най-бедната държава в ЕС към днешна дата, която някога бе обявена за "силиконовата долина на Източна Европа", продължава масово изселване, в което гражданите я напускат в алармиращи бройки.

Според оценките на ООН това, което днес остава в България, до 2050 година ще намалее с допълнителни 23%. Според "Амнести Интърнешънъл" България е на дъното в списъка на първите 20 европейски държави по корупция. От тези, които са останали в страната, близо една четвърт живеят в условията на екстремна бедност. Безработицата е на много ниско ниво (6%), но онези, които работят, печелят средно под 500 евро.

По отношение на БВП на глава от населението, българската икономика е на нивото от 1973 година.

В ерата на Георги Димитров България е била считана за ценна и почти привилегирована държава в Източния блок. Днес името й дори не се споменава от лицата, вземащи решения в Брюксел, освен ако не става въпрос за някой проблем. Вътре в нея почти всеки девети човек вярва, че страната е по-добре след приемането на капитализма. Следователно всяка година 60 000 българи заминават, половината от тях в Германия.

Остава ли САЩ надежден партньор, след решението на Тръмп да се оттегли от Сирия?

Внезапното решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли американски войски от сирийско-турската граница за сметка на сирийскит...

Последните сигнали не показват подобряване на положението. Напротив. От позицията на вицепремиер Красимир Каракачанов поиска затваряне на българския Хелзински комитет, което отново включи червената светлина за загрижените.

България скоро ще остане и без квалифицирани доктори. Близо 40% от лекарите са над 60 години, 17% са по-стари от 65.

"Българите може да смятат за виновна англо-европейската хегемония, която запълни вакуума след разпадането на Съветския Съюз. Българските политици трябва да работят с единствените големи сили, които имат на разположение – Брюксел и НАТО. През 2004 година България се наведе достатъчно, за да задоволи американците. А след това, през 2007 година, тя беше вкарана в обетованата земя, наречена ЕС, което за беше сигнал за Уол стрийт да измъкне килима под краката й", пише Фил Батлер.

Ако се погледнат най-големите чуждестранни инвеститори в България, а това са Нидерландия, Германия и Австрия, ще се види познатата схема. Както и в другите Източноевропейски държави, и тук се използва евтината работна ръка и данъчните облекчения, а се инвестира в западни хипермаркети, с които се събират парите на българските потребители и се изнасят в Германия. В този смисъл, България е Мексико на ЕС, а ролята на САЩ я играе Германия, пише Батлер.

RAND Corporation: България често отстъпва под натиска на Москва

Съществува необходимост в по-надеждна и устойчива стратегия за военно сдържане. Румъния и България няма да могат самостоятелно да отраз...

Той се надява, че България няма да завърши в учебниците като Югославия и припомня, че ще е сериозен проблем ако всички се изселят от страната, защото така германците няма да имат на кого да продават храна в хипермаркетите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Африка се превръща в театър на новата Студена война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com