X
 
 

Анализ от Скопие: България имаше по-достоен статут в СССР, отколкото днес в ЕС

7401 19
photo of Анализ от Скопие: България имаше по-достоен статут в СССР, отколкото днес в ЕС
Снимка: БГНЕС
"България имаше много по-достоен статут в някогашния съветски блок, отколкото днес в Европейския съюз, оценява Фил Батлер в анализ на страната, в която само един от девет жители вярва, че капитализма му е донесъл по-добър живот", пише македонското електронно издание Off.net.mk в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Ако си послужим с днешните соц-реалистически изрази, които се ширят в Македония, България отдавна е на прав път, само че българите изглежда не могат да оценят това и хващат своя път, който обикновено ги води в чужбина.

Eксперти: Ниските цени на петрола подклаждат войни

Ниските цени на петрола подклаждат войни. Това е основната теза на руския вестник “Взгляд“, цитиран от агенция "Фокус", в м...

В най-бедната държава в ЕС към днешна дата, която някога бе обявена за "силиконовата долина на Източна Европа", продължава масово изселване, в което гражданите я напускат в алармиращи бройки.

Според оценките на ООН това, което днес остава в България, до 2050 година ще намалее с допълнителни 23%. Според "Амнести Интърнешънъл" България е на дъното в списъка на първите 20 европейски държави по корупция. От тези, които са останали в страната, близо една четвърт живеят в условията на екстремна бедност. Безработицата е на много ниско ниво (6%), но онези, които работят, печелят средно под 500 евро.

По отношение на БВП на глава от населението, българската икономика е на нивото от 1973 година.

В ерата на Георги Димитров България е била считана за ценна и почти привилегирована държава в Източния блок. Днес името й дори не се споменава от лицата, вземащи решения в Брюксел, освен ако не става въпрос за някой проблем. Вътре в нея почти всеки девети човек вярва, че страната е по-добре след приемането на капитализма. Следователно всяка година 60 000 българи заминават, половината от тях в Германия.

Остава ли САЩ надежден партньор, след решението на Тръмп да се оттегли от Сирия?

Внезапното решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли американски войски от сирийско-турската граница за сметка на сирийскит...

Последните сигнали не показват подобряване на положението. Напротив. От позицията на вицепремиер Красимир Каракачанов поиска затваряне на българския Хелзински комитет, което отново включи червената светлина за загрижените.

България скоро ще остане и без квалифицирани доктори. Близо 40% от лекарите са над 60 години, 17% са по-стари от 65.

"Българите може да смятат за виновна англо-европейската хегемония, която запълни вакуума след разпадането на Съветския Съюз. Българските политици трябва да работят с единствените големи сили, които имат на разположение – Брюксел и НАТО. През 2004 година България се наведе достатъчно, за да задоволи американците. А след това, през 2007 година, тя беше вкарана в обетованата земя, наречена ЕС, което за беше сигнал за Уол стрийт да измъкне килима под краката й", пише Фил Батлер.

Ако се погледнат най-големите чуждестранни инвеститори в България, а това са Нидерландия, Германия и Австрия, ще се види познатата схема. Както и в другите Източноевропейски държави, и тук се използва евтината работна ръка и данъчните облекчения, а се инвестира в западни хипермаркети, с които се събират парите на българските потребители и се изнасят в Германия. В този смисъл, България е Мексико на ЕС, а ролята на САЩ я играе Германия, пише Батлер.

RAND Corporation: България често отстъпва под натиска на Москва

Съществува необходимост в по-надеждна и устойчива стратегия за военно сдържане. Румъния и България няма да могат самостоятелно да отраз...

Той се надява, че България няма да завърши в учебниците като Югославия и припомня, че ще е сериозен проблем ако всички се изселят от страната, защото така германците няма да имат на кого да продават храна в хипермаркетите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  преди 30 години по границата застрелваха българи. Чета в архивите: Доклад на Ангел Солаков, министър на вътрешните работи. „От 1963 до 1966 г. са извършили подготовка и опит за бягство зад граница 4192 младежи. От тях 407 успяха да осъществят намеренията си, а 25 бяха убити на границата…“ Чета и в архивните единици на Комисията по досиетата: „От 1973 до 2.11.1977 г. включително граждани виж още ›› на ГДР, ПНР, УНР, СРР и ЧССР са извършили 385 опита да нарушат държавната граница. 355 от нарушителите са били задържани, а 11 от тях са били ликвидирани при опит да избягат на съседна територия…“ За три години, от 63-та до 66 -та – 4192 младежи, 4192 разбити семейства, защото не са искали да живеят в жалка руска губерния, управлявана от жалки руски марионетки. Точно когато Тодор Живков предава целият златен резерв на БНБ – 32 тона злато на руснаците. Щото руснака не иска рубли и левчета… и1989 г. – 10 милиарда долара дълг = 150 милиона заплати на един инженер по това време. Съсипана икономика, неконкурентна, енергоемка. И в момента!!! Русия източва годишно от България над 25 милиарда Схемата работи успешно и до днес чрез поредната мимикрия на поредните управляващи уроди. Те хвалят онова време, КОГАТО Българите нямаха право да имат частна собственост. Нива, трактор, магазинче, мандричка. За разлика от Османската империя, когато много българи са изпращали децата си да учат в престижни европейски университети, по времето на социализма на българите това беше забранено. В Османската империя българите са издавали десетки вестници, а след 1944 е забранена издателска дейност. За разпространение на позиви арестуваха, биеха и убиваха. Дори за виц. Русия беше забранила на България да търгува свободно, а в Османската империя български търговци пътуват не само из цялата империя - в Европа има 6 банки на българи Днес има уроди, които хвалят времето след 1944, но са закачени на кранчетата, от които Кремъл продължава да пие българска кръв. Затова плещят за Русия, но изпращат децата си на Запад. Защото не искат техните деца да живеят в руска губерния, превзета от корупция и престъпност.
 • Не бъркайте икономиката с политиката 10.1 Не бъркайте икономиката с политиката преди 3 седмици Профил на трол?
  Не бъркайте икономиката с политиката и политическия режим в страната. В много случаи се оказва че при по-недемократичните режими икономиката се е развивала много по-добре отколкото при тъй наречените демократични. За сравнение икономиката на Чили при Алиенде и Пиночет, Германия- преди и при Хитлер, България преди и след 1989 г. и т.н.
  : 0 !
 • ДО 1944 Г. БЪЛГАРИЯ ИМА 3 САМОЛЕТНИ ЗАВОДА. ПОСЛЕ ДОЙДОХА РУСНАЦИТЕ… 9 ДО 1944 Г. БЪЛГАРИЯ ИМА 3 САМОЛЕТНИ ЗАВОДА. ПОСЛЕ ДОЙДОХА РУСНАЦИТЕ… преди 1 месец Профил на трол?
  България е принудена да предава селскостопанската си продукция на СССР под себестойност и е задължена да изкупува всевъзможни руски боклуци и въоръжение. Срещу долари, разбира се. По братски. За сведение – през 60-те години България плаща за руския петрол 25 долара за барел при международна цена от 18 долара. На тази цена Нефтохим внася 10% от суровината от арабски държави, а на 25 долара плаща СС виж още ›› СР 90% от суровината си. Факт, документиран и в Държавен архив. Дори машините от плячкосаните след 1944 г. над 100 завода като военна плячка, са ни продадени обратно след 20 години амортизация и то срещу долари. 1961–64 г. от трезорите на БНБ са изнесени всичките 32 тона злато в Москва.В условията на тотален валутен дефицит България изгражда автомобилен завод „Булгаррено“- Пловдив. Основната част от инвестицията е от френския производителВ него започва да се произвежда и фантастичния и по днешните разбирания за дизайн модел Булгаррено Алпин 110. Уникален за времето си автомобил, изпреварил конкурентите си с години в перфектна комбинация от цена, дизайн, динамика и разход. 1970 г. по нареждане на Москва производството е спряно, а заводът е проборудван в сервиз на руската таратайка Жигули .Сред населението е пуснат слух, че България уж била нарушавала договора си с французите.Само да припомня, че това не е прецедент. През 1944 г. България разполага с ТРИ самолетостроителни фабрики: ДАР – в Божурище, Държавната самолетна фабрика в Ловеч и „Капрони Български” в Казанлък. В тях се произвеждат българските самолети ЛАЗ, ДАР и КБ.И трите завода са разкостени след 1944 г., голяма част от инженерите са натирени в други производства, а машините са плячкосани и закарани в СССР. Днес малцина българи знаят, че основния камък на Държавната аеропланна работилница – ДАР е поставен в Божурище още през 1917 г.
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  През комунизма заплатата ми беше 195 лева при потребителска кошница 210 лева, сега е 1500 лева, а кошницата 650 лева! За какъв статут и статус говорим?
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Що не си завреш кошницата дето слънце не огравя, бе кретен! Със заплатката си мое даже по две кошници да си завираш ;)
  : 17 !
 • Анонимен 8.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  8.1, през комунизма ни я завира кошницата през всички дупки. За това ли сега беснееш?
  : 3 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  По времето на социализма, когато уж сме имали достоен статут, руснаците ни откраднаха целия златен резерв! Продаваха ни газа и нефта на цени от 20 до 50 % над пазарните и това беше разорително за нас. Данни за това има в докладите на министрите до Т.Живков - вече разсекретени. Проверете, преди да казвате първосигнално - не. Без пари руснаците ни отмъкваха и ЦЕЛИЯ РЕЗЕРВ ОТ БЕЗЦЕННИЯ НИ УРАН. Десе виж още ›› тилетия наред са ни отмъквали и цялото производство на розово масло, което след това препродавали прескъпо в САЩ. А плодовете и зеленчуците ни изкупуваха на цени от около 10 пъти ПОД ПАЗАРНИТЕ!!! Точно това разори нашето селско стопанство. Там трудоденят се заплащаше по 20 до 50 стотинки. Затова и младите избягаха в града. Та явно много "достоен" статут сме имали, та така да ни щави до кръв нашият колониален господар Русия.
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Абсолютна лъжа в статията е, че БВП сега е на нивото от 1973 г. През 1973 г. БВП е 10 милиарда лева, а сега над 100 милиарда. Аз съм живял през седемдесетте години и много ясно помня празните магазини, опашките, долнокачествените дрехи и обувки, списъците, които се правиха след няколко денонощия чакане само да запишеш в писъка за: печка, пералня, плочки за баня, клозетна чиния, хубава книга и т.н. виж още ›› За кола чакахме 10 години, след като бяхме предплатили 2000 лева бордеро от общо 10000 лева цена, при заплати на родителите ми - лекари със специализации по 260 лева. За апартамент чакахме 15 години и т.н. Беше абсолютна мизерия. Плюс страшното усещане за пълна липса на човешки и граждански права.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ееее, недей така! И ние сме живели, даже през 60-те. Съгласен съм с всичко изброено, плюс още много други неща, но не всички бяха като нас. Имаше едни хора за които имаше специални магазини, на символични цени и там нямаше дефицит. Даже бяха заредевни със стоки от CORECOM, но само избраниците пазаруваха от тях и то с български левове.
  : 2 !
 • Ограмотете се икономически! 6.2 Ограмотете се икономически! преди 3 седмици Профил на трол?
  Когато пишете за БВП през 1973 г. и сега през 2019 г. като основа за сравнение вземете златното съдържание на лева тогава и сега след понижаването му след станалите няколко инфлации.Като се сравни по златно съдържание ще се види че през 1973 г. БВП е бил няколко пъти по-голям от сегашния през 2019 г.
  : 1 !
 • Анонимен 6.3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Когато пишете за БВП през 1973 г. и сега през 2019 г. като основа за сравнение вземете златното съдържание на лева тогава и сега след понижаването му след станалите няколко инфлации.Като се сравни по златно съдържание ще се види че през 1973 г. БВП е бил няколко пъти по-голям от сегашния през 2019 г.
  : 1 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Черна пелена е покрила България и бавно унищожава земята и народа ни… Прави са гербавите! Резултатите от управлението им вече са видими. 11600 бебета по-малко само за тази „прекрасна” 2018 година. Законът ГЕРБ : "Кради, за да имаш, върти далавери, за да управляваш" !
 • ИМПЕРИАЛИСТ 5.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 месец Профил на трол?
  Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим!
  : 3 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Това от което почти винги е страдала България, с малки изключения, е било липсата на политици и дипломати. Дори само едното да е, пак е лошо, но при нас най често са двете едновременно. Единични и кратки са моментите в които сме успявали истински да защитим интересите си в международен план, а от там същото следва и във вътрешен.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Не Мексико - България е Конго на Балканите! Безумна корупция и продажни политици, зависими от чужди сили! Нито една от системите в държавата не работи нормално. Нито здравеопазването, нито образованието, нито правосъдната и правоохранителната система! Икономиката едва крета, благодарение на робския труд! Армията служи само за усвояване на милиарди, плащани на господарите.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Което автоматично означава, че статута на ЕС е ОГРОМЕН, а статута на СССР-то може да се сравнява с нашия или на Т.Ж. Ха ха ха ха...
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Тези дебили пък защо почнаха да предават мокрите сънища на другаря Путин? Явно руснаците са видели, че като напишат директно от извора вече никой не им вярва. Ама защо са решили, че като го напишат в някое маке-вестниче и всички ще им вържат? На тези целия им живот е една лъжа, кой ще им повярва за нещо? По време на соца не се сещам да се е говорело да имаме шанс шефа на свтовната банка да е бълга виж още ›› рин.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ти имам логиката ;) И кво като неква фльорца от Бугаристан са я турили некъде си? Решенията кво да става се взимат от ДРУГИ. Просто един чиновник с Голема заплата. Конците ги дърпат световните олигарси на разни марионетки от женски или педераски пол, нема чиновник с топки!
  : 17 !
 • КОПИ-ПЕЙСТ 1.2 КОПИ-ПЕЙСТ преди 1 месец Профил на трол?
  "В новия съюз." .......................: в Сърбия се работи с руска помощ за създаването на алтернативен на ЕС пост-юго съюз, но се надяват в него някога да влезе и България, ако властта бъде взета от крайните русофили. Идеята е общ пазар с отделни армии. Надяват се да привлекат още Черна Гора, Македония и Босна. Ова е утопия и най-реалистичният вариант е максимум Република Сръбска, но сърбите си виж още ›› вярват. Затова е и битката за Македония. А този план е част от руски план за хегемония на Балканите. Основата му идеологически е: Православие и славянофилство. В този съюз обаче забравете за българските интереси в Македония и ЗП.
  : 2 !
Нагоре