Анализ: Украйна да се пази от приятелството на Борис Джонсън

15507
Анализ: Украйна да се пази от приятелството на Борис Джонсън
Снимка: Getty Images

Договорно споразумение изглежда все повече единственият вариант за изход от войната в Украйна. И все пак, почти незабелязано от света, трима британски политици усложняват преодоляването на препятствията. Това пише в свой анализ за Bloomberg авторът Панкаж Мишра*. Ето каква е неговата позиция:

Премиерът Борис Джонсън, външният министър Лиз Тръс и министърът на отбраната Бен Уолъс използваха конфликта в Украйна, за да се укрепят политически. За Джонсън руската кампания започна точно навреме. В края на февруари той беше ударен от "Partigate" - най-тежката криза в историята на неговия премиерски пост досега. След разкрития за незаконни партита на "Даунинг Стрийт" с участието на Джонсън, противно на правилата за коронавируса, които правителството му прие в разгара на пандемията, дори партийните му другари се разбунтуваха срещу него.

Байдън да внимава, ще предизвика нова криза - предупреждение на бивш премиер и бивш генерален секретар на НАТО

Дори докато украинският конфликт бушува в сърцето на Европа, не трябва да забравяме друго огнище, което заплашва сигурността на Запада:...

Джонсън беше един от първите световни лидери, изпратили военна помощ на Украйна. След това той беше първият от западноевропейските лидери, който говори пред украинския парламент. Възбуждащата "чърчилска" реч на Джонсън го направи герой в Украйна - въпреки че у дома той беше първият действащ министър-председател с наложено административно наказание.

За разлика от френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, Джонсън лично посети Киев. През последните две седмици той направи широко огласени пътувания до Финландия и Швеция, обещавайки да ги защити от руската инвазия.

Обединеното кралство ръководи военните Обединени експедиционни сили, които включват Норвегия, Дания, Финландия, Швеция, Исландия, Естония, Латвия, Литва и Нидерландия. Командвайки де факто европейска армия, която все още липсва на де факто най-големия му враг Европейския съюз, Джонсън отново потърси вдъхновение от своя идол Уинстън Чърчил, който беше спасен за поста си от Втората световна война некомпетентност и опортюнизъм.

Проблемът е, че Джонсън по същество подклажда конфликт, в който Обединеното кралство не участва. Украинците се бият и умират, докато страната им се разпада и обезлюдява. Но дори напускането на Джонсън от поста няма да намали авантюризма. Напротив: Тръс и Уолъс - най-вероятните му наследници - решиха, че за кариерата им ще бъде от полза само ако надминат самия Джонсън с войнствената си реторика.

Тръс, която публикува своя снимка на танк в Instagram, започна военната си кампания с думите, че ще подкрепи британски доброволци да отидат да се бият в Украйна - въпреки че тази идея беше отхвърлена от нейните съпартийци и от британските военни. Сега тя настоява Русия да бъде изхвърлена и от Крим. Уолъс също подкрепи това искане, сравнявайки Путин с Хитлер.

Италиански прочит: Италия, както Франция, е склонна на отстъпки пред Путин за Украйна

Италианският премиер Марио Драги призова за разрешаване на украинската криза чрез преговори, пише изданието Nicola Porro. То е създаден...

Както Макс Хейстингс от Bloomberg отбеляза миналата седмица, Тръс и Уолъс са по-скоро "крещящи футболни фенове", отколкото министри на сериозна държава. След атаките им срещу Крим, черноморският автор и ветеран от Евразия Нийл Ашерсън дори написа необичайно язвително писмо до The Guardian и предупреди, че Тръс рискува да започне "кървава баня" в региона.

Разбира се, за да успее в геополитиката, Тръс ще трябва първо да научи география. Наскоро тя каза, че Обединеното кралство ще подкрепи "нашите балтийски съюзници отвъд Черно море", като обърка водни басейни, които са на повече от хиляда километра един от друг. По-рано, на среща с подчертано враждебна атмосфера Сергей Лавров, Тръс каза, че Обединеното кралство никога няма да признае регионите Ростов и Воронеж за руски. Британският посланик в Русия дори трябваше да се намеси и внимателно да информира шефката си за грешката ѝ.

Дори и да приема така необходимата помощ от подобни британски приятели, Украйна трябва да внимава с тях. Даже в най-добрия случай военните успехи само биха поставили Украйна в по-добра позиция за преговори с Русия, а не категорична победа – и във всеки случай няма да ѝ върнат Крим, както изискват нейните опортюнистични британски спонсори.

Украинският култ към Джонсън крие и други опасности. Близостта на Киев до британското правителство ще затрудни отношенията му с Европейския съюз. Новите желания на Джонсън разкъсват търговското споразумение с ЕС за Северна Ирландия, подкопавайки още повече авторитета и доверието на страната му.

Подкрепяйки нарушителя на закона и нямайки по-добри алтернативи, торите загубиха не само обичайния си професионализъм, но и елементарно благоприличие. Други трябва да бъдат по-предпазливи относно деградацията на британската политика и не предсказуемостта, която тя донесе на Украйна.

Американски анализ: В Украйна тръгваме надолу по хлъзгавия склон

Всичко започна като "чисти и отворени" доставки на отбранителни оръжия за Украйна, но сега Байдън безсмислено ескалира конфликта. В таз...

Германски професор: Световният ред се разпада подобно на това, което се случва преди Първата световна война

* Панкадж Мишра е колумнист на много реномирани западни издания, многократно е награждаван за литературни постижения. Той е автор на "Епохата на гнева: История на настоящето", "От руините на една империя: Интелектуалците, които преработиха Азия" и "Изкушенията на Запада: Какво означава да си модерен в Индия, Пакистан, Тибет и извън тях".

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари