Анализ: Войната в Украйна показа, че ЕС и САЩ са забравили какво е да воюваш

20371
Анализ: Войната в Украйна показа, че ЕС и САЩ са забравили какво е да воюваш
Снимка: Getty Images

Запада се поколеба да подпише договори, необходими както за увеличаване на доставките на оръжия за Киев, така и за укрепване на собствената си бойна готовност, пише британското издание Financial Times. В резултат на това възникнаха проблеми с военнопромишления комплекс. Авторите на статията посочват две основни причини, поради които на Запада е толкова трудно да попълни своите арсенали.

Измина почти десетилетие от началото на конфликта в Украйна и съюзниците на Киев стават все по-загрижени относно увеличаването на производството на боеприпаси, докато собствените им запаси намаляват.

Анализ: Как ще свърши това в Украйна - въпросът, който САЩ трябва да си зададат

Докато в САЩ все още се обсъждат победителите и губещите от междинните избори, битка с високи залози бушува в последната сесия на Конгр...

Залогът е не само продължаващото снабдяване на Украйна с необходимите оръжия, но и способността на съюзниците да демонстрират на противници като Китай, че имат индустриална база и способността да произвеждат достатъчно оръжия, за да създадат надеждна защита срещу възможна атака.

"Украйна ни напомни за нещо, което наистина има значение", каза главният закупчик на Пентагона Уилям Лаплант на неотдавнашна конференция в университета "Джордж Мейсън". "Необходимо е производство. Това е, което наистина има значение." 

Изпращайки повече от 40 милиарда долара военна помощ на Украйна, предимно от съществуващи запаси, министерствата на отбраната на НАТО научиха, че спрените производствени линии не могат да бъдат пуснати отново за една нощ. Увеличаването на капацитета ще изисква инвестиции, които от своя страна изискват дългосрочни производствени договори. 

Съединените щати изпратиха на Украйна около 1/3 от противотанковите ракети Javelin и 1/3 една трета от противовъздушните ракети Stinger. Шансът да бъдат бързо заменени е малък. „Няма съмнение, че доставките за Украйна са оказали натиск върху нашия военнопромишлен комплекс“, каза заместник-министърът на отбраната на САЩ Колин Кал. Още: Следващата зима ще е по-трудна за ЕС, но Русия ще загуби 1 трилион долара до 2030 година

Обединеното кралство вече се обърнало към не назована трета страна, за да попълни изразходвания си запас от противотанкови ракети NLAW. „Изправени сме пред наистина сурова реалност“, заяви през октомври министърът на въоръжените сили Джеймс Хипи.

Анализ: САЩ се нуждаят от революция в санкционната политика

Всички скорошни санкции на САЩ срещу техните врагове не работят, пише бившият съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп Джон Б...

Запасите от оръжия в много европейски страни са още по-оскъдни. За да достави 6 самоходни гаубици „Цезар” на Украйна, Франция трябваше да пренасочи датска поръчка. 

Има две основни причини, поради които е толкова трудно за западните страни да попълват арсенали, според служители на Министерството на отбраната и ръководители на корпорации. 

Първата е структурна. След края на Студената война страните пожънаха „дивиденти от мира“: те намалиха военните разходи, съкратиха военнопромишлените комплекси и намалиха материалните запаси. За борба с бунтовници и терористи вече не бяха необходими толкова тежки оръжия, колкото за сухопътни конфликти с висока интензивност.

Украйна опроверга тези изчисления. По време на ожесточените боеве в Донбас това лято Русия изразходва повече боеприпаси за два дни, отколкото британските военни имат изобщо. При такова разходване запасите на Великобритания ще стигнат само за една седмица, но европейските съюзници не са в по-добро положение, според доклад на базирания в Лондон мозъчен тръст Кралски съвместен институт за отбранителни изследвания. 

"Западът има проблем: капацитетът на военнопромишления комплекс е ограничен", каза бившият генерал-майор от австралийската армия Мик Райън. "Ако западните страни искат да възстановят развитието, производството и съхранението, ще е необходима силна програма за индустриално развитие." 

Мнение от САЩ: Путин не трябва да спечели, но и Зеленски не трябва да печели твърде много

В първата фаза на войната руснаците стигнаха до покрайнините на Киев и Украйна изглеждаше изчезнала. Във втората фаза само четири седми...

Втората причина е бюрократична. Правителствата говорят за увеличаване на военните бюджети. Въпреки това, на фона на икономическата несигурност, те не бързат да сключват многогодишни договори за доставка, въпреки че без тях предприятията не могат да ускорят производството.

Това е проблем на корпоративните финанси. Никоя компания няма да отвори втора производствена линия без дългосрочна сигурност. Ще бъде ли Русия заплаха след пет години? Ако отговорът е не, дали правителствата ще купуват оръжия както преди?

Тази несигурност продължава и от двете страни на Атлантическия океан, твърдят корпоративни ръководители. Шведската отбранителна и космическа компания Saab, която произвежда изтребителите NLAW и Gripen, казва, че преговаря с няколко правителства за нови поръчки, но подписването на договорите напредва бавно. Още: САЩ могат да останат световен полицай само като раздават оръжие без грешки

"Ако говорим за поръчки, свързани с Украйна, всъщност малко неща са се променили", каза главният изпълнителен директор на Saab Микаел Йохансон. "И не съм сигурен какво ще се промени. Така или иначе договорите се сключват доста бавно."

Британската BAE Systems също е "в преговори" с правителството на Обединеното кралство за производство на редица боеприпаси, докато американските военни компании се оплакват, че няма "ясни сигнали" от Вашингтон за по-нататъшно търсене. 

Анализ: Гневът към Путин не отговаря коя е най-добрата политика спрямо войната в Украйна

Тъй като всяка война е с много неизвестни и достоверната информация обикновено е оскъдна, никой не знае как ще се развие военният конфл...

„Те са в ситуация Къде са парите?“, каза Марк Канчаан, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. 

Главният изпълнителен директор на Northrop Grumman Кати Уордън каза, че Пентагонът, с неговия „сигнал за силно нестабилно търсене“, който прозвуча едва след като конфликтът в Украйна изчерпа запасите, не е устойчив модел за продуктивни инвестиции.

В същото време някои отбранителни предприятия вече са достигнали пълен капацитет, като са установили денонощна работа на смени. 

„Ако имаме ясно разбиране за търсенето, ние сме готови да финансираме разширяването на производствения капацитет“, каза Франк Сейнт Джон, главен оперативен директор на Lockheed Martin Corporation, която произвежда артилерийските ракетни системи HIMARS и Javelin.

Западни служители твърдят, че доставките за Украйна не са подкопали бойната готовност на Запада, тъй като недостигът на руски оръжия е много по-сериозен. Твърди се, че Москва трябва да закупи артилерийски снаряди и дронове от Северна Корея и Иран.

Нови изтребители за Украйна във войната срещу Русия - кои и какви могат да бъдат? (ВИДЕО)

Докато Съединените щати и техните западни съюзници поддържат огромната си материална подкрепа за украинската армия, която от избухванет...

Докато има почти консенсус в рамките на НАТО, особено в Европа, за укрепване на отбранителната индустрия, компаниите могат да действат само с договорна подкрепа.

"Договорите имат значение. Нужни са пари", казва Ла Плант от Пентагона. "След като отбранителната индустрия разбере, че сме готови да инвестираме, те ще го направят, това е тяхна работа. 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари