Анализ: За Германия има и по-важни неща от правенето на добър бизнес с Китай

2731
Анализ: За Германия има и по-важни неща от правенето на добър бизнес с Китай
Снимка: Pixabay

Неотдавнашното прощално посещение на канцлера във Вашингтон завърши една ера във външната политика. То се характеризираше с изключителен икономически фокус на Ангела Меркел. Това, което беше пренебрегнато, е огромната сила, с която Китай предефинира стратегическото центриране на американската отбранителна сила. Ще бъде решаващо дали Берлин ще проникне в тази динамика на властта след изборите за Бундестаг или ще настоява да се освободи от геополитиката като мирна и търговска сила. Това пише журналистът Максимилиан Терхал в своя статия за "Франкфурт Алгемайне Цайтунг", представена от БГНЕС.

Без силна Америка няма да има свободна Европа

Колко струва наводнението на века в Германия?

По предварителни оценки материалните щети за компаниитe, разположени в долината на река Ар, причинени от наводненията, които са засегна...

Следващото федерално правителство трябва да започне оттук. Америка сама не може да се противопостави на Китай през следващите няколко години, тъй като дори при по-слаб икономически растеж КНДР скоро ще бъде икономически по-силна. Заедно обаче Европа и Америка, не на последно място с членовете на Индия, Япония и Австралия, могат да поставят Китай на точното място - при условие че се формира политическа воля за това.

Затова за Берлин трябва да се превърне в основен приоритет от есента - да направи Германия толкова икономически, технологично и военно привлекателна в Европа до 2024 г., че на американския президент да му бъде изключително трудно да постави под въпрос стойността на самия съюз. Трите кратки години дотогава ще дадат на следващото федерално правителство важната възможност за устойчиво укрепване на вътрешното сближаване със Запада.

Първата стъпка в тази посока е да се направят политиката на сигурност и икономическата политика, за разлика от миналото, не толкова разделени, а взаимосвързани основни елементи на германската стратегия. Следователно вече не трябва да се разглежда като безспорна част от германската икономическа политика и нейните (минали) глобализационни идеали, че Китай процъфтява без контрол поради международни взаимозависимости.

По-скоро трябва да се попита колко силен трябва да стане Китай в действителност чрез глобалната търговия. Очевидно е, че търговията на Германия с Китай служи за цел, която не може да бъде в интерес на Германия. Всеки процент на растеж консолидира управлението на комунистическата партия и затвърждава приемането му от китайския народ. Година след година.

Споразумение между Вашингтон и Берлин: Очаква се изграждането на "Северен поток 2" да бъде завършено

САЩ разчитат на всяко бъдещо германско правителство да изпълни поетите от Берлин ангажименти като част от споразумението с Вашингтон за...

Вече е ясно колко сериозен е американският президент по въпроса. Джо Байдън знае твърде добре, че големите китайски оръжейни разходи са свързани с глобално разпределените американски капацитети все повече и повече в Източна Азия всяка година и по този начин, обратно, отслабват доверието в американския възпиращ капацитет в Европа срещу Русия. Не на последно място, търговията на Германия също допринася пропорционално за факта, че Китай непрекъснато отчита увеличаване на военния си бюджет, който съответства на размера на Бундесвера всяка година.

В Германия е необходим „духовно-стратегически обрат“

Трябва да се надяваме, че новото федерално правителство ще осъзнае и задейства тези жизненоважни връзки на ранен етап, като даде стратегически приоритет на сигурността на Германия пред икономическите интереси. След последните действия по „Северен поток-2“ изниква ключовият трансатлантически въпрос, който Байдън ще отправя към Берлин с все по-малко преструвки от есента: Как може да е възможно Германия да бъде защитена от американската гаранция за ядрена безопасност, но в същото време да печели много пари от стратегическия съперник на Америка?

Непроходимият път към единството на Запада в края на ерата изисква „духовно-стратегически завой“ от германска страна. Три години не са много време. Тръмп, Путин и Си знаят това.

Китай строи едновременно 110 силози за междуконтинентални балистични ракети в Синцзян

Китайските власти изграждат 110 силози за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети (МБР) в Синцзян- Уйгурския автономен райо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари