Анализ: Зимата 2022 - 2023 ще е тежка за Европа, Русия също я чака жесток удар

23172
Анализ: Зимата 2022 - 2023 ще е тежка за Европа, Русия също я чака жесток удар
Снимка: Pixabay

Ако прокси войната между САЩ и Русия в Украйна продължи, шансовете за глобална рецесия ще нарастват всеки ден - това е позицията на Кенет Рапоза, изразена в списание Forbes.

Пазарите вече са объркани: на 18 май, в рамките на една търговска сесия, акциите на Walmart се сринаха с 10%. Последният път това се случи по време на срива на фондовия пазар през октомври 1987 г.

Жизненият стандарт е подкопан от инфлацията, ускорена от решението да се печатат повече пари и експеримента с универсален основен доход на фона на безпрецедентни блокирания в китайски стил през 2020-2021 г.

На 18 май инфлацията в Обединеното кралство беше 9%. Колко временно е това? Ако Европа продължи да оказва натиск върху суровините в икономическата си война с Русия, тогава отговорът е: докато Европа и Русия най-накрая се удушат взаимно със санкции.

Както прогнозирах още през февруари, дори преди руската обсада на Мариупол и преди голяма част от Донбас да попадне под руски контрол, конфликтът в Украйна ще бъде кошмар за Европа. И не само за Европа. На западните пазари (Г-7) ситуацията е по-заплетена от САЩ и Китай.

Индексът S&P пада вече 6 седмици поред. Ако падането продължи още две, това ще бъде рекорд. От началото на годината вече е загубил над 20%. Nasdaq не се справя по-добре. Да, и Китай също, съдейки по CSI-300.

В Европа ситуацията може само да се влоши: Европейската централна банка тихо спря да купува акциите на най-стабилните участници на германската фондова борса DAX и френската CAC-50 (т.нар. сини чипове).

Във Франция изборите току-що минаха и Еманюел Макрон, за негово огорчение, видя, че сред избирателите под 50 години победи неговият опонент, дясната популистка Марин Льо Пен. Това лято правителството на Макрон е изправено пред парламентарни избори - още един тест в поредица от кризи, които продължават от 2020 г., когато започна пандемията и "възрастните" и "експертите" се върнаха на власт във Вашингтон.

Дори Демократическата партия е притеснена. В името на борбата с инфлацията те вече започнаха да говорят за премахване на митата за Китай. Но, ако се съди по социологическите проучвания, тази мярка е крайно непопулярна. Японският Nomura съобщи на клиентите си миналата седмица, че "намаляването на митата е малко вероятно да има съществено въздействие върху инфлацията в САЩ".

Очаква се междинните избори да променят фундаментално баланса на силите в Камарата на представителите и вероятно в Сената. Отварянето на шлюзовете за внос от Китай, уж за борба с инфлацията, е лоша мярка и освен това противоречи на интересите на избирателите.

Анализ: Войната в Украйна дава страхотен шанс на САЩ да раздели Русия и Китай

Руснаците се страхуват от Европа, но не могат да разчитат и на своя "най-добър приятел". Това пише Иън Морис* в коментар за изданието T...

Дори финансовият министър на САЩ Джанет Йелън е загрижена. И пазарите я слушат. Тя предупреди Байдън, че санкциите срещу Русия и ответните санкции срещу САЩ и Европа могат да потопят света в дълбока рецесия. Европа загуби руски торове и пшеница. Петролът ще бъде спрян до края на 2022 г., с някои изключения. Европейците все още купуват природен газ, но се опитват да сведат покупките до минимум, като предпочитат други източници - Катар, Нигерия, Алжир и дори американски втечнен газ, въпреки високата цена.

Както и да е, Европа ще стане "зелена", така че за тях това ще изглежда като божи дар. Те ще захранват застаряващата си икономика с китайски слънчеви панели и вятърни турбини ... докато все още Китай ги произвежда.

Йелън, от друга страна, се съмняваше, че Европа наистина ще навреди на руската икономика, като откаже руските енергийни суровини. Загубените обеми се компенсират от ръста на цените на петрола и газа. Тя се съгласи, че наистина има смисъл Европейският съюз да намали зависимостта си от руската енергия, но в същото време отбеляза, че ембаргото или ответната руска забрана биха осакатили Европа. Русия изисква плащане в рубли и вече е върнала валутата си до най-високите нива отпреди конфликта спрямо долара и еврото.

САЩ искат да станат доставчик на енергийни ресурси и да заменят Русия в Европа, така че всичко това се вписва в техните външнополитически и икономически интереси. Вашингтон флиртува с европейците, като им изпраща петрол от стратегически запаси, който да бъде преработен в бензин, което е една от причините бензинът в САЩ да се повиши до почти 5 долара за галон през последните три седмици.

Това не може да продължи безкрай. Администрацията на Байдън ще трябва да намали цените навреме за междинните избори през ноември или републиканците ще спечелят голяма победа.

Икономическите проблеми обаче не се ограничават до една евроатлантическа зона. Карантината в Шанхай, най-натовареното пристанище в света, вече се превърна в пречка за цялата глобална логистика. Това води до още по-голяма инфлация и вреди на световната икономика. Но има добри новини: изглежда, че китайското правителство е на път да премахне карантината там.

"Зелена" война между Русия и ЕС

Ключов свидетел по първия импийчмънт на Тръмп: Украйна е по-зле, отколкото се вижда

Запада беше приятно изненадан, че борбата в Украйна не приключи веднага, пише ключовият свидетел в първия процес за импийчмънт на Донал...

Русия върна към живот призраците от минали нашествия в Западна Европа. Германците си спомнят, че руските войски са превзели Берлин два пъти - през осемнадесети и двадесети век. Париж пада през 1814 г., Виена през 1945 г., Будапеща през 1848 и 1945 г.

ЕС вече нарани Русия по всякакъв възможен начин, като подкрепи САЩ и забрани на Руската централна банка достъп до резервни ѝ сметки в долари и евро, които се намират под евроюрисдикция. Много големи компании от ЕС напуснаха Русия, включително Shell Oil и BP. Единственото нещо, което ЕС все още не е направил, е да не забрани руската енергия. Това се дължи на факта, че руските въглеводороди представляват 30% от нефтените и 40% от доставките на газ за Европа. Освен това за някои страни тази цифра е по-висока (Германия), докато за други е по-ниска (Франция).

Ако Русия затвори "Северен поток 1", в най-лошия случай Европа ще се сблъска с непрекъснато прекъсване на електрозахранването и ограничаване на мощността. И това може да се случи всеки ден.

"Все още вярвам, че пълното спиране на доставките на руски газ за Европа и рецесията в еврозоната могат да бъдат избегнати. Западът промени радикално отношението си към руската енергия и ние предвиждаме редица последици. Ситуацията за инвеститорите ще се промени, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план“, казва Марк Хефеле, главен инвестиционен директор на UBS за управление на глобални активи.

Според Rystad Energy, ако конфликтът продължи, газът в Европа ще поскъпне до 3500 долара за 1000 кубически метра през следващата зима. Газът в Европа вече поскъпва, макар и основно поради пазарни спекулации, които изострят ситуацията. Тъй като Европа казва, че повече няма да има руски газ, търсенето на втечнен газ от втората по големина икономика в света (ако разглеждаме ЕС като цяло) тласка цените само в една посока: нагоре.

Глобалното търсене на втечнен природен газ се очаква да достигне 436 милиона тона тази година, докато наличното предлагане е само 410 милиона тона. На 8 май анализаторите от Rystad прогнозираха "перфектна зимна буря" за Европа, тъй като континентът се стреми да ограничи руските газови потоци. Дисбалансът в доставките и високите цени ще създаде най-оптимистичните условия за проекти за втечнен природен газ през последното десетилетие, въпреки че истинското облекчение ще дойде едва през 2024 г.

Кисинджър: Украйна трябва да даде свои територии на Русия, за да спре войната

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър смята, че Украйна трябва да даде част от своята територия на Русия, за да спре руската...

Планът на Европейския съюз REPowerEU има амбициозна цел за намаляване на зависимостта от руския газ с 66% тази година, но противоречи на друга цел на ЕС за запълване на хранилището за газ до 80% до 1 ноември. Според Rystad, отказът на Европа от руски доставки "дестабилизира целия глобален енергиен пазар", който започна 2022 г. с крехък баланс на търсенето и предлагането.

Намерението на ЕС да намали зависимостта от руския тръбен газ с цели 40% през следващите няколко години също ще промени световния пазар на втечнен газ. Това от своя страна ще доведе до нарастване на търсенето в Европа в името на енергийната сигурност, а настоящите и проектите в процес на разработка няма да могат да се справят с това, изчисли Rystad през май.

През 2021 г. Русия продаде 155 милиарда кубически метра газ на Европа. Няма да е възможно да се замени за една нощ. Ударът върху европейската икономика ще бъде болезнен: ще доведе до стагнация и болезнена рецесия и ще застраши възстановяването от пандемията. А сред производителите на втечнен природен газ в САЩ идва десетилетен бум, като само износителят Cheniere Energy бележи ръст на акциите с повече от 30% на годишна база.

"Няма достатъчно втечнен природен газ, за да отговори на това търсене. В краткосрочен план това ще доведе до тежка зима в Европа. За производителите това означава, че следващият бум вече е тук, макар и твърде късно, за да посрещне рязкото нарастване на търсенето. Изправени сме пред постоянен недостиг на доставки, високи цени, изключителна нестабилност и нарастващ геополитически натиск", каза Каушал Рамеш, старши анализатор за газ и втечнен природен газ в Rystad Energy.

В геополитически план Германия вече действа като Венецуела и национализира активите на чужди държави. В началото на април германците поеха контрола над германския клон на "Газпром" (защо се случи това, НАУЧЕТЕ ТУК). Тогава Русия повиши залозите и забрани да се продава синьо гориво на всички свързани с бившето дъщерно дружество на "Газпром" газови компании.

През април журналистите от The Washington Post Евън Халпър, Стивън Мъфсън и Чико Харлан написаха, че каквото и да се случи, следващата година и половина ще бъде "мъчителна" за Европа: високите цени ще ударят целия свят и правителствата ще трябва да хранят фабрики, електроцентрали и топлофикации.

Украинските бежанци в Полша скоро може да се превърнат в проблем с измерение глад и бездомност

Рекорден брой бежанци пристигнаха в Полша след началото на конфликта в Украйна. Много поляци ги взеха под покрива си, но сега "самаряни...

Бундесбанк, централната банка на Германия, предупреди, че икономиката на страната може да се свие с 2%, ако конфликтът в Украйна продължи. Внимавайте за режим на тока. И не само в Европа. Съединените щати също са изправени пред тази перспектива, според Стивън Ф. Хейуърд, изследовател в Института за държавни изследвания към Калифорнийския университет в Бъркли.

"Изглежда, че президентът Джо Байдън и демократите са решени да повторят всички политически грешки от 70-те години на миналия век и може да не се спре, докато Байдън не опита да наложи държавен контрол на цените и подаването на ток", пише Хейуърд в статия в New York Post от 18 май.

Но и изобретателността на Русия няма да ѝ помогне - нейната икономика, базирана на ресурси, вече е в рецесия. Bloomberg прогнозира, че руският БВП ще се свие с 9,6% през 2022 г., с пиков тримесечен спад от невероятните 15,7% в сравнение с миналата година. Руското правителство прогнозира спад от 6-8%, но това е твърде оптимистично, защото краят на украинския конфликт все още не се вижда.

Историята на последните три десетилетия показва, че БВП на Русия е спаднал с 16% в пика на преходната криза в началото на 90-те и разпада на СССР, с 5% по време на руската дългова криза от 1998 г., с 9% по време на световната финансова криза през 2008 г. и само с 3% по време на местната криза 2014 г., когато разводът на Русия и Украйна започна сериозно с анексирането на Крим.

Според прогнозите предстоящата есен ще надмине всички минали кризи, с изключение на разпада на СССР, според изследователската компания Vox EU.

Колко лошо ще бъде?

Съобщава се, че ООН опитва да посредничи в преговорите между Русия, Украйна, Турция, Европейския съюз и Съединените щати за възстановяване на износа на зърно от Украйна. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за предстоящ глад поради спиране на украинския износ на пшеница.

Байдън да внимава, ще предизвика нова криза - предупреждение на бивш премиер и бивш генерален секретар на НАТО

Дори докато украинският конфликт бушува в сърцето на Европа, не трябва да забравяме друго огнище, което заплашва сигурността на Запада:...

Това не е ли преувеличение? Може би. Изглежда, че ООН заплашва с мор от глад на всеки две години. Последният път, когато предупредиха, беше през 2021 г., въпреки че нямаше война никъде освен Йемен.

Още през март списание Foreign Policy, позовавайки се на МВФ, прогнозира хранителни проблеми в Африка поради забавяне на доставките на украинска пшеница. Тъй като Русия доминира в Черно море и подготвя нови военни действия за завземане на основните украински пристанища Николаев и Одеса, украинският износ няма лесен достъп до традиционните пазари в Близкия изток и Африка.

През април президентът на Световната банка Дейвид Малпас каза пред CNBC, че глобалната рецесия не е в основата. И сега? Много ще зависи от Европа, Съединените щати и по-нататъшното развитие на Украйна.

Ситуацията в САЩ ескалира: Сенатът одобри пакет за военна помощ от 40 милиарда долара, което е около 23% от БВП на Украйна. Европа се съпротивлява на ескалацията, но не бърза да посредничи в преговорите между руснаци и украинци. Европа знае, че продължителните военни действия не само ще изострят рецесията, но и ще рискуват граждански вълнения, като тези, които вече преминаха през Европейския съюз на фона на покачващите се цени на горивата и мерките срещу COVID. Европа е на крачка от 2008 г. И сега тя води военни действия на източната граница.

Ако прокси войната между САЩ и Русия в Украйна продължи, шансовете за глобална рецесия ще нарастват с всеки изминал ден. Независимо дали става дума за криптовалути, количествени фондове или инвестиции, мениджърите трупат пари, търсят по-добри места и като останалите се опитват да четат между редовете на западните медии за най-голямото противопоставяне от ерата, когато САЩ и Съветският съюз спечелиха Втората световна война.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари