Съветите на сянката на Тръмп могат да доведат до глобална война

5418
Съветите на сянката на Тръмп могат да доведат до глобална война
Снимка: Getty Images/Guliver

Буквално за десетина дни от фактическото си встъпване в длъжност, новият американски президент Доналд Тръмп обърна с краката нагоре Съединените щати. С указите си за спиране на граждани на седем държави от Близкия изток, Азия и Африка (Иран, Ирак, Йемен, Сомалия, Сирия, Судан и Либия), както и за изграждане на стена по границата с Мексико, Тръмп показа, че предизборните му обещания не са просто думи.

Какво ли още има да направи Тръмп през минимум четирите му години на управление? Тепърва ще видим, но със сигурност ще има доста дни на сериозно напрежение. Предпоставка за това е и участието в администрацията на милиардера на един човек, който определено блести с крайните си идеи – Стив Банън.

ЕС не е съгласен със забраната на САЩ за мюсюлмани от 7 държави

Евросъюзът не е съгласен с наложената от президента на САЩ забрана за допускане на граждани от 7 мюсюлмански държави, включително на бе...

Кой е Стив Банън? Това е бившият главен редактор на известния с крайнодясната си насоченост новинарски сайт Breitbart. Банън вече е на практика основен съветник на Тръмп, коментира британският вестник The Guardian. Банън вече е част от Съвета за национална сигурност на САЩ. А изявите му в публичното пространство са повече от стряскащи.

Още по време на предизборната кампания на Тръмп, Банън заяви следното нещо пред Breitbart: "До 10 години ще водим война с Китай заради островите в Южнокитайско море – няма съмнение в това. Китай строи изкуствени острови и рифове, подготвя самолетоносачи и ги въоръжава, като идва в САЩ и ни казва, че Южнокитайско море е тяхна територия от древни времена". Понастоящем позицията на Пекин относно Южнокитайско море е точно такава, макар че още поне половин дузина азиатски държави имат териториални претенции в тези води.

Тази позиция на Банън отпреди почти година беше припомнена, след като новият американски държавен секретар Рекс Тилерсън заяви, че САЩ ще блокира китайския достъп до седем от островите в Южнокитайско море. Ако това стане, предпоставките за въоръжен конфликт се увеличават неимоверно, смятат много експерти. А в средата на януари на официалния сайт на Китайската народна партия се появи съобщение, че страната се подготвя за евентуален военен конфликт със САЩ в Южнокитайско море. Тогава официален Пекин каза и, че Китай ще продължи с военните учения в Южнокитайско море, независимо от позицията на която и да е друга държава.

"Имаме агресивен Китай. Имате агресивен ислям. Те са силно мотивирани. Те са арогантни. Те са във възход и мислят, че християнството е в упадък", коментира Банън през март, 2016 година. Точно тезата, че християнството в глобален мащаб е под угроза, е характерна за бившия главен редактор на Breitbart. Именно затова той прогнозира преди време, че е неизбежно САЩ да влезе в нова война в Близкия изток. В момента, а в следващите няколко година, там горещата точка е Сирия.

ООН: Забраната на Тръмп трябва да бъде премахната колкото се може по-скоро

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш смята, че въведената от Доналд Тръмп забрана за влизане в САЩ на граждани от седем мюсюлм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари