Ангела Меркел - лидерът с железни нерви

2265
Ангела Меркел - лидерът с железни нерви
Снимка: Getty Images/Guliver

Ангела Меркел направи равносметка на една напрегната седмица, в която се споразумя със социалдемократите за нова широка коалиция. Всъщност ХДС ще предостави всички значими постове в новото правителство на коалиционния си партньор. Без канцлерския пост, разбира се!

ГСДП поема външното министерство и министерството на финансите, въпреки че ХДС беше категоричният победител в изборите през септември. Това всъщност е впечатляващ успех за социалдемократите, който обаче не успя да предотврати сътресенията в партията. Християндемократите също не са доволни. Съпартийците на Меркел я критикуват особено остро за начина, по който водеше преговорите. А това е необичайно за една партия, в която предаността към канцлерите ѝ е заложена в гените на партийните членове.

Шулц се отказва от министерския пост

Председателят на Социалдемократическата партия на Германия Мартин Шулц, който трябваше да стане външен министър в новото коалиционно пр...

И сега, в телевизионното предаване на ZDF, в което Меркел участва в неделя вечерта, тя поставя няколко важни акцента: Постигането на единодушие стана възможно само с крайно болезнени компромиси спрямо ГСДП ("включително и за мен лично"). "12 часа говорихме само за разпределението на ресорите", издава тя и изглежда така, сякаш е наблюдавала целия процес без особен интерес. И някак между другото заклеймява всички истерични дебати в собствената си партия, включително и спекулациите за времето след нея: тя иска да остане канцлерка още четири години и въобще не възнамерява да се отказва от председателството на партията. Точка.

Ангела Меркел знае много добре, че в партията ѝ има брожения. Тя познава младите, предимно консервативни съпартийци - като Йенс Шпан или Юлия Кльокнер. Те отправят силен призив за обновление и ясен профил след всичките мъчителни години, в които председателката на партията водеше всъщност социалдемократическа политика. И сега Меркел заявява най-общо, че ще има предвид младите бунтари при разпределението на постовете в новото правителство. Това, че Юлия Кльокнер има добри шансове да оглави аграрното министерство, всъщност беше ясно отдавна. Но въпреки това сега младите християндемократи гръмко приветстват тази крачка на канцлерката. И така Меркел успя набързо да ги привлече на своя страна. Казано с други думи: нейната власт все още е голяма.

Едно обаче трябва да е ясно: никой друг, освен германеца, не би проявил разбиране, ако и сега политиците не успеят да съставят правителство. Дълбоко наранената и разкъсвана от вътрешни борби ГСДП се нуждае от тлъста плячка, за да може да убеди своите членове да одобрят коалиционното споразумение. И затова Ангела Меркел прави болезнени компромиси. Стоическият израз на лицето ѝ сигнализира, че просто няма друг начин. Тази жена има железни нерви!

Да, Меркел наистина има железни нерви. Доказвала го е многократно. Разбира се, че съществува опасност да прекали със своето спокойствие и студен реализъм. Но няма да е никак учудващо, ако тя отново постигне успех с метода "Меркел". Този път той би изглеждал така: макар и с мъка на сърцето, членовете на ГСДП казват "Да" за широката коалиция духовете се успокояват; Ангела Меркел разговаря по-дълго от обикновено със своите критици, но в замяна си остава това, кое е. А именно: председателка на партията и канцлерка за още четири години. 

Възходите и паденията в живота на Мартин Шулц

Кога Шулц достигна най-ниската си точка? В нощта на парламентарните избори през септември 2017, когато социалдемократите постигнаха най...

Нека си кажем честно, че това е най-вероятният вариант. Или? Не е кой знае колко вълнуващо, но все пак е по-добре от големия хаос, наречен нови избори.

Коментар на Йенс Турау Deutsche Welle, цитиран от БГНЕС

* Заглавието е на редакцията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари