Ангела Меркел на 65: Нейното управление ще се помни

6203
Ангела Меркел на 65: Нейното управление ще се помни
Снимка: Getty Images/Guliver

Тя не притежава властта на един Путин или Тръмп. Но се наложи като блестящ мениджър по време на кризи. И редовно беше избирана за най-влиятелната жена в политиката. Ангела Меркел навърши 65 години, отбелязва Кай-Александър Шолц в анализ за Deutsche Welle.

Пръсти на ръцете във формата на ромб - Ангела Меркел бе свързвана с този характерен жест с ръцете в продължение на години. Даже на предизборни плакати в кампанията от 2013 година я видяхме в тази характерна поза. Пръстите, сключени в ромб, бяха един вид символ за нейната устойчивост. От която днес почти нищо не е останало. Сега ръцете ѝ отново са в центъра на вниманието, но заради неконтролируемия тремор. Мнозина се питат дали пък Меркел не е болна.

Ерата "Меркел"

Германската канцлерка не притежава толкова власт, колкото имат лидерите на една Франция, Русия или САЩ. Но нейното 14-годишно управление остави своя отпечатък - затова се говори за ерата "Меркел". Тийнейджърите дори не познават друга канцлерка.

В икономически план годините на нейното управлението бяха добри за Германия - въпреки финансовата криза. От "проблемно дете" на Европа, за каквато бе смятана през 2005-а, Германия отново се превърна в локомотив на растежа. Безработицата намаля наполовина, данъчните постъпления нараснаха. След като през 2009-а бе взето решение за спиране трупането на нови дългове (дългова спирачка), резултатите не закъсняха - Германия се прости с бюджетния дефицит и започна да трупа излишъци.

Блестящ кризисен мениджмънт

Властта на Меркел се проявяваше най-категорично по време на кризи. Еврокризата, спасяването на Гърция, руската анексия на Крим: дори и да имаше проблеми на европейско равнище, Меркел не се колебаеше да действа самоотвержено. Списъкът от посетители в канцлерството ставаше все по-дълъг - Берлин се превърна в европейски център за водене на преговори.

Меркел се доказа като добър мениджър във времена на кризи. И това, че тя почти редовно бе избирана за най-влиятелната жена в света, не беше никаква изненада. Това ѝ спечели и уважението на гражданите - включително в източната част на страната, където е отраснала. Но тя ни най-малко не се възгордя.

"Мама Меркел"

Начело на Християндемократическата партия, Меркел се постара да я модернизира. Бяха насърчавани младите кадри - особено жените. Видът на партийните конгреси се промени. Меркел остана, каквато беше, а допитванията сочеха, че хората ценят нейната автентичност. В един момент мнозина започнаха да я наричат просто "мама Меркел". Това беше много ласкателно за нея, но имаше и своята сенчеста страна - понеже на "мама Меркел" се разчиташе твърде много, отслабна интересът към воденето на демократични спорове.

Меркел не очаква бързо присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел не очаква бързо присъединяване на страните от Западните Балкани към Европейския съюз, но подчертава, ...

И още нещо се загуби: многообразието. Меркел водеше партията и правителството си с твърда ръка, за да гарантира ефективността в действията. Така "мама Меркел" получи негативен оттенък. Меркел не се колебаеше да наложи решения като прекратяването на наборната военна служба или отказа от ядрена енергия. Консерваторите в Християндемократическия съюз (ХДС) бяха поставени натясно. По този повод политологът Волфганг Меркел заяви наскоро, че от десноцентристка партия ХДС се е превърнал само в центристка. Което отвори пространство за възникването на нова партия в крайното дясно - "Алтернатива за Германия".

"Ще се справим"

В учебниците по история обаче Ангела Меркел най-вероятно ще влезе с друго: с фразата "Ще се справим", произнесена през август 2015-а в разгара на бежанската криза. Тогава Германия декларира готовност да приеме стотици хиляди бежанци от Сирия и граничещите с нея военни и кризисни огнища. Макар впоследствие Меркел да се опита да нанесе много корекции. Германското общество и до днес е разделено по въпроса за бежанците и мигрантите.

Поляризацията се пренесе и на европейско равнище. Източноевропейците се противопоставиха на плановете на Берлин за пропорционално разпределение на бежанците. Така се образува нова конфликтна линия - от Варшава през Прага и Будапеща до Рим.

Планът "Фон дер Лайен"

Немско издание: Меркел е идеалният ръководител на Европа

Цялото внимание е насочено към германския канцлер Ангела Меркел и отношенията й с френския президент Еманюел Макрон. Всички участници в...

Урсула фон дер Лайен би могла да запълни някои от пукнатините. 60-годишната представителка на ХДС и дългогодишна довереничка на Меркел се ползва с добро име, включително в Източна Европа. Тя е смятана за принципна и амбициозна - но също и суверенна, които пролича много добре в пламенните ѝ речи около избирането ѝ начело на ЕК. Може да ѝ се вярва, че е в състояние да гради мостове. Фактът, че и полската управляваща партия "Право и справедливост" я подкрепя, е поредното доказателство.

Дали Меркел от самото начало е искала постът да бъде зает от Фон дер Лайен? Предварително бе ясно, че нито един от водещите кандидати от Европейския парламент (ЕП) не би могъл да се пребори за председателския пост. И можем само да гадаем дали Меркел заради това е издигнала Фон дер Лайен, която накрая успя да се наложи - макар и с твърде крехко мнозинство.

Какво следва?

Ако беше обикновен човек, Ангела Меркел би трябвало да се пенсионира през 2020-а. Но така е само според бюрократичните правила. За момента доста се спекулира по въпроса дали тя ще довърши мандата си до 2021-а, или ще прекрати активната си дейност по-рано - най-вече заради неконтролируемото ѝ треперене. Управляващата коалиция, в която участват и социалдемократите, е смятана за лабилна. А партията на Меркел ХДС падна до исторически ниски нива на подкрепа.

Но нека не избързваме - още е лято и Меркел, както всеки нормален човек, ще излезе в отпуск. И след като се завърне след почивката, много погледи ще бъдат обърнати към нея. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари