Арабски поглед: НАТО отново намери основния си враг

10580
Арабски поглед: НАТО отново намери основния си враг
Снимка: БГНЕС

Основното събитие на срещата на върха на НАТО в Мадрид беше приемането на нова стратегическа концепция. Този документ в никакъв случай не е чисто бюрократичен. Той обосновава необходимостта от съюз в сегашните условия, както и посоката, в която трябва да се развива, и насока за конкретни държави във военната сфера. Това пише в анализ на ливанския вестник Al Mayadeen. Той е считан за медия, която прокарва позиции, угодни на режима на Башар ал-Асад и "Хизбула". Освен това, само преди по-малко от месец медията написа за демократично избрания режим в Украйна руската опорка, че са "нацисти".

Ето какво още пише в анализа:

"Алтернативни" гласове от САЩ към Байдън: Не е реалистично Украйна да спечели на бойното поле

Посещавайки фронта близо до Херсонска област (в Запорожието) на 19 юни, президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че украинските ...

Стратегическата концепция, приета на срещата на върха на НАТО в Лисабон през 2010 г., остана в сила. Съединените щати и техните съюзници не виждаха нужда да я променят дори след анексирането на Крим от Русия. Сега разбират, че е дошло времето за промяна.

Има само една ключова и съдбоносна промяна в стратегическата концепция за бъдещето на НАТО: в документа е посочен основният враг на Алианса. Както заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Русия вече не е партньор, а заплаха за мира и стабилността на евроатлантическия регион.

За последно потенциален противник беше споменат в стратегическата концепция през 1967 г. Този документ е заменен само 24 години по-късно, тоест след края на Студената война. Със стратегическата концепция от 1991 г. (за първи път този документ не е от таен характер и не посочва целта на Алианса да се противопостави на Москва) започва нов период в историята на НАТО, тъй като при отсъствието на военен противник, блокът вече нямаше ясна цел, оправдаваща съществуването му.

Това отдавна е така за всички членки на НАТО, особено в Европа. В хода на разсъжденията, че сигурността трябва да се разбира възможно най-широко, старите и новите европейски членове на Алианса намалиха скъпите разходи за отбрана. За втората група членството в НАТО беше лесно условие за присъединяването към Европейския съюз. Това беше и един вид клетва за вярност към Съединените щати, които имплицитно се очакваше по някакъв начин да решат какво да правят, ако суверенитетът на източноевропейските народи бъде застрашен.

Конфликтите в Югославия, Ирак, Либия, Афганистан и дори Сирия многократно демонстрираха, че максималното разрешено участие във военни действия на Европа е ограничено действие на малки групи, за предпочитане въздушни бомбардировки в лицето на безсилието на противовъздушната отбрана на противника и при условие, че другата страна действа само на земята. Например САЩ. Това разгневи Доналд Тръмп, който осъзна, че Европа едва ли ще бъде доволна от идеята за увеличаване на военните разходи дори след 2014 г., когато Русия превзе Крим.

Анализ: САЩ и НАТО нямат достатъчно конвенционални оръжия за Украйна

Накратко: САЩ и НАТО може да издържат в кратък конфликт, но никой от тях не е подготвен за дълго противопоставяне, защото военните им з...

На 24 февруари 2022 г. всичко се промени. Западът взе курс за подкрепа на Киев в конфронтацията му с Москва, въпреки че конфликтът не премина украинските граници. Както генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече отбеляза, резултатът от срещата на върха в Мадрид ще бъде рязко увеличение на военните разходи и той призова членовете на НАТО да се подготвят за това. До границите на Русия ще бъдат преместени и допълнителни военни части. Министрите на отбраната на НАТО се съгласиха да създадат специални сили, които при необходимост ще укрепят източния фланг на Алианса.

Политиките съответно ще се променят. Ако има потенциален противник, ще има, както в дните на Студената война, съюзници, призовани да изпълнят задълженията си. При това всичко ще им бъде простено – само ако помогнат "да се поддържа общ подход".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган усети тази промяна. Неслучайно той изведнъж обеща да предотврати вече договореното разширяване на НАТО за сметка на Швеция и Финландия. Процесът на приемане на тези две страни в Алианса трябваше да започне на настоящата среща на върха в Мадрид.Турският лидер призова Швеция и Финландия да екстрадират всички, които страната му смята за терористи и техните съучастници, тези, които критикуваха Ердоган в социалните мрежи, включително активисти на организации, забранени в Анкара, но лицензирани в цяла Европа.

Най-вероятно видяхме повторение на тактиката, използвана по време на Студената война от лидерите на антикомунистическите режими, но далеч от западните демократични стандарти. Те постановиха, че Вашингтон няма да се меси в техните дела в замяна на подкрепа в конфронтацията със Съветския съюз. Затова Ердоган даде да се разбере, че няма да бъде съюзник срещу Русия просто така: Ердоган вече трупа ползи от вдигнатото вето срещу Швеция и Финландия - САЩ му обещаха F-16

Разбира се, в Мадрид бяха поканени лидерите на Украйна, Грузия и Молдова. За разлика от гостите от Азиатско-Тихоокеанския регион, присъствието им на срещата на върха беше не само символично, тъй като второто събитие на срещата след приемането на стратегическата концепция беше одобряването на цялостен пакет от помощ за Украйна. Грузия поне придоби увереност, че обещанията за влизане на страната в НАТО, дадени през 2008 г. на срещата на върха в Букурещ, остават в сила. Алиансът обсъди и предполагаемата китайска заплаха, но страната не беше посочена като противник.

Чешки анализ: Германия обещава, но не доставя необходимите на Украйна оръжия

Миналата сряда, почти четири месеца след началото на руската инвазия в Украйна, германците обявиха първата завършена доставка на 7 броя...

Врагът, който оправдава съществуването на НАТО, привлича нови членове към него и налива пари във военните разходи, е Москва.

ОЩЕ: Какво ще стане, ако Русия победи в Украйна?

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com