Арабски ренесанс с атомна енергия и мисия до Марс

1907
Арабски ренесанс с атомна енергия и мисия до Марс
Снимка: Getty

Обединените арабски емирства (ОАЕ) посягат към Космоса и към новите технологии. С първата мисия до Марс и първата атомна централа в арабския свят, страната демонстрира новото си самочувствие пред региона и света. Това пише Керстен Книп в анализ за Deutsche Welle.

Обединените арабски емирства действат с размах: в средата на юли те станаха първата арабска държава, изпратила космическа сонда на мисия до Марс. В началото на август, заработи и първата им ядрена централа. Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, емир на Дубай и вицепрезидент на ОАЕ, я обяви за "първия мирен ядрен реактор в арабския свят".

Синциа Бианко от „Европейския съвет за външни отношения" казва, че техническите иновации отразяват новото самочувствие на ОАЕ. Арабската държава иска да демонстрира, че и малките страни са в състояние да мислят и да се развиват мащабно. Това е демонстрация пред останалите арабски държави, но и пред цялата световна общественост, смята Бианко.

Програми със символно значение 

Атомната и космическата програма имат символно значение за Емирствата. „Тази нова техническа фаза черпи своето вдъхновение от миналото, когато арабите са били лидери във всички области на науката и са създали някои от най-ранните теории за Космоса, физиката и астрономията", се казва в изявление на Центъра за стратегически проучвания и изследвания на Емиратите.

С тези проекти ОАЕ са се устремили към нов Арабски ренесанс, който да осигури и дългосрочна енергийна сигурност на страната, казва Сара Базубанди от Вашингтонския институт за страните от Арабския залив. Емиратите се подготвят от години за края на фосилните горива. Още през 2002 година в ОАЕ е създадена държавната компания "Мубадала", която инвестира в технологии на бъдещето в целия свят.

Амбициите на ОАЕ обаче не се ограничават само до региона на арабските държави. Те искат да се изявят и на глобалната арена. САЩ, Китай, Русия, Индия - това са държавите, които са реализирали досега свои мисии до Марс. Към тази елитна група наскоро се присъединиха и Обединените арабски емирства. "Това е сериозна заявка. С нея ОАЕ искат да заявят, че са географски малка, но цивилизационно важна страна", смята Синциа Бианко. В изявлението на Емирския център за стратегически проучвания и изследвания се казва, че събраната от Марс информация ще бъде споделена с всички заинтересовани страни, а натрупаните знания "ще се разпространяват в полза на човечеството".

Израз на ново самочувствие

Превръщането на страната във водеща регионална сила изисква вътрешна консолидация и единствено. Подобни инициативи целят да постигнат именно това. Нарастващата милитаризация на ОАЕ и по-високите военни разходи са пример за това, също както и големите паради, историческите изложби и новите музеи.

Успешен старт за първата арабска космическа мисия за проучване на Марс (ВИДЕО)

Първата арабска космическа мисия до Марс излетя на борда на ракета от Япония, след като лошото време забави с няколко дни изстрелването...

Малката държава с около 10 милиона жители има значително по-малко лостове за оказване на външнополитическо влияние в сравнение със съседна Саудитска Арабия, която има население от 44 милиона, при това предимно местни граждани, а не трудови мигранти, както в ОАЕ. Затова Емиратите действат с по-меки дипломатически средства, казва Сара Базубанди. Това си личи и в отношението към Иран - най-големия противник на Саудитска Арабия, чиито регионални амбиции се оценяват критично и от страна на Абу Даби.

Дълго време ОАЕ се ангажираха военно на страната на Саудитска Арабия в Йемен, за да се борят срещу подкрепяните от Иран бунтовни хути. Наскоро обаче ОАЕ изтегли повечето си части от Йемен и се насочи към преки преговори с Иран. В началото на август външните министри на двете страни обсъдиха пандемията и други регионални предизвикателства на съвместна видеоконференция.

Проблемите с човешките права са все така актуални

Дипломацията е все по-предпочитана от ръководителите на ОАЕ, отбелязва Синтиа Бианко. Но Абу Даби все още демонстрира сила - преди всичко в Либия, където заедно с Русия и Египет подкрепя силите на генерал Хафтар, докато международно признатото правителство в Триполи получава помощ от страна на Анкара.

Иначе лъскавите фасади и впечатляващата архитектура на мегаполисите Дубай и Абу Даби, любими дестинации на западните туристи, могат бързо да те накарат да забравиш за сериозните дефицити в сферата на човешките права и медийната свобода в Обединените арабски емирства. В последната класация на „Репортери без граници" за свобода на словото страната заема 131 място от общо 180 държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари