Арестович: Планът на Путин да ликвидира Зеленски беше добър, но го провали един детайл

38191
Арестович: Планът на Путин да ликвидира Зеленски беше добър, но го провали един детайл
Снимка: прийнтшот 24 канал

"Диверсантите, които имаха задача да премахнат Володимир Зеленски, пристигнаха 2-3 месеца преди началото на войната." Какво разказа Олексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на украинския президент, в интервю за журналистката Юлия Латинина в ефира на LatyninaTV вижте в следващите редове.

Докато Запада се туткаше, Кремъл ни изпревари по темпо

Запада много късно се опомни. Той очакваше Украйна да бъде разгромена. Дискусията за предоставяне на оръжие за Украйна всъщност започна чак след зверствата в Буча. Някъде в началото на април западните лидери тепърва започнаха да се събират, да обсъждат, да решават дали да прехвърлят оръжие, заяви Арестович. През това време Кремъл ни изпревари като темпо по количеството на въоръжаването.

"Мислехме, че ще ни посрещнат с цветя". Руски генерал назова главната грешка в Украйна

Една от основните грешки на руската армия в началото на специалната операция (тоест войната) в Украйна беше очакването, че руските въор...

„Разбира се, съотношението Запад-Кремъл е в полза на Запада, но това е в доста далечна перспектива. Докато в близко време ни очакват много тежки месеци в Източна Украйна“, посочи съветникът, като допълни, че за това спомага и общият психологически климат - чисто психологически хората са вече изморени. По негово мнение докато Запада се е колебаел, Русия е успяла да събере войска – макар и не достатъчно добра в качествено отношение – но въпреки всичко сега Руската федерация хвърля във войната нови 15 свежи батальона, а в следващите месец и половина, според преценките, вероятно още около 30.

Основното преимущество на руската армия е по отношение на артилерията и авиацията, каза още Арестович. "Гаубиците М777, разбира се, са много добро оръжие, но въпросът е в количеството – 100-те бройки, които ни дадоха, са капка в морето", коментира той. И с горчивина отбеляза, че американците не бързат с ключови за Украйна военни доставки, а колкото до помощта от Германия – "тя много неща обеща, но нищо не изпълни", посочи той.

Кремъл напипа болното място на Европа

По думите на Арестович, Кремъл успя да напипа едно много болно за Европа място – заплахата от бежанците. Много близкоизточни страни и особено североафрикански сериозно зависят от доставката на продоволствие от Украйна. „Прието е да се смята, че Украйна е бедна и изостанала страна, но, простете, ние осигуряваме храна ако не за половината свят, то поне за една трета от него“, заяви Арестович. Заради липсата на доставки на зърнени храни потокът бежанци от Африка и Близкия Изток може отново да тръгне към Европа подобно на 2015 г., каза той. А Европа изключително много се страхува от това. „Ето защо започна съответно цялото това каканижене на Запад, че Украйна трябва да се пожертва и да отстъпи територии на Русия“, отбеляза съветникът.

Възстановяване на един мини СССР

Любопитна подробност разкри Арестович и по отношение на подготвяните референдуми, с които се цели присъединяване на различни територии към Русия – процес, който той нарече „възстановяване на един мини СССР“. Според някои данни се готвят референдуми на 11 септември. Целта им е присъединяване на Беларус и на окупираните украински територии, включително на Херсонската и част от Запорожката области, и възможно дори на Абхазия и Южна Осетия, към Руската федерация, каза политикът. И подчерта: „Забележете именно на 11 септември, когато се отбелязва годишнина от атентатите в САЩ, т.е. Кремъл се опитва да настъпи американците по любимия мазол“.

Кога Путин взе решение за войната

На въпроса на журналистката кога именно руският президент е взел решение да започне войната, Арестович коментира, че по негово мнение това е станало през 2021 г. непосредствено след ареста на Виктор Медведчук, бивш украински депутат от Върховната Рада и кум на Путин. Тогава започва и придвижването на първите ударни групи руски войски към украинската граница.

Владимир Путин: Слава богу, че някои чуждестранни компании напуснаха Русия

Президентът Владимир Путин каза в четвъртък, че се радва, че някои чуждестранни компании са напуснали Русия, защото местният бизне...

През юни 2021 г. имаше среща между Байдън и Путин, те успяха да се договорят нещо, но след това дойде позорното бягство на американците от Афганистан, което засегна много силно тяхното реноме в очите на целия свят и на самите американци, каза Арестович. Съответно руското ръководство заключи, че американците са слаби. В Афганистан украинският спецназ беше на предни позиции, той бе един от тези три единствени спецназа, които се решиха да излизат от територията на летището в Кабул дълбоко в заетата от талибаните столица, за да извеждат хора - т.е. украинските части бяха в най-опасните ситуации, разкри съветникът.

"Помните интригите около визитата на Володимир Зеленски в САЩ (2021 година) – много внимателно сега ще си подбирам думите – тогава Зеленски не поиска да влезе в положението на Путин. Общата реторика тогава гласеше, че трябва да се действа меко с Путин, но Зеленски твърдо отказа. По това време имаше три тренда: първият - много ясна проукраинска и антикремълска позиция, вторият - да се направят взаимни отстъпки и третият - Украйна да се огъне пред Путин и да се смири с неизбежното. Зеленски много ясно даде да се разбере, че това няма да стане.

И от този момент Путин разбра, че няма друг начин, защото натискът над Украйна чрез руското лоби на Запад не сработи. И Путин започна подготовка за нападението, продължи Олексей Арестович. От юли-август започна придвижването на руските войски към границата. Към 26 декември Путин вече имаше готовност за войната по план, но отложи малко нещата заради олимпиадата в Китай. Първата дата на нападението е била определена за 22 февруари. За това знаеха както украинското разузнаване, така и западните партньори, които ни предупреждаваха, каза още Арестович.

Диверсантите, които трябваше да ликвидират Зеленски

Диверсантите, които имаха задача да премахнат украинския президент, пристигнаха 2-3 месеца преди началото на войната. Само в Киев са заловени над 100 диверсанти, разкри съветникът. Ядрото на групите е от 3 до 8 или 12 души и вече около тях помощни лица. Сред диверсантите имаше много истински професионалисти, например от отряда със специално предназначение Беркут, бивши служители от охраната, които прекрасно познаваха града и обектите, които трябваше да атакуват и които преди това бяха охранявали, коментира още той. Някои от групите са действали самостоятелно, други са били във връзка едни с други. Конкретно от групите, които са имали за цел Зеленски, са задържани около 10. "Всъщност планът на Путин съвсем не беше лош, но той не разчете правилно единствено силата на съпротивата на украинския народ", добави Арестович.

ОЩЕ: Отвратителен натиск върху Украйна от страна на „съюзниците“: Реакцията на експерти на статията на NYT

Володимир Зеленски обвини Русия в геноцид в Донбас (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия в провеждането на "очевидна политика на геноцид" в източния регион Донбас. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари