Автор на Newsweek се ужаси от смелостта на Зеленски да поиска членство в НАТО

7179
Автор на Newsweek се ужаси от смелостта на Зеленски да поиска членство в НАТО
Снимка: Getty images

Украинският президент Володимир Зеленски обяви най-лошата от идеите си. Ако НАТО се съгласи, тогава ще започне война, каквато не сме виждали досега: безкрайни войски, танкови армии, небе, изпъстрено с бойни самолети. Това пише в свой анализ по темата авторът Джейсън Фийлдс, публикуван в Newsweek.

И това е в най-добрия случай. Много по-вероятно е след войната между САЩ и НАТО с Русия да оцелее малка част от човечеството. И ще избере ли Китай страна? Или просто ще види изключителна възможност за себе си?

Можем ли при такива обстоятелства да избегнем поне „ограничена“ ядрена война? Това е съмнително. Отчаянието е мощен мотив, но крайните средства не винаги са средствата, които някога трябва да се използват.

За това пледира Зеленски в искането си за „бързо“ преразглеждане на кандидатурата на страната му за НАТО. Ускорено или не, но тази идея като такава е безполезна. Член 5 от основополагащия документ (договор) на НАТО предполага, че атака срещу един член на Алианса е атака срещу всички. И по дефиниция, приемането на страна във война в Алианса включва целия Алианс в тази война. Това са танкове, бомби, артилерия, MLRS HIMARS, дронове, контролирани от - Бог да ни прости - доблестни мъже и жени от САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Германия и 25 други страни, включително малката Черна гора.

САЩ са подкрепили Украйна с над 16 млрд. долара от началото на войната

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на американския си колега Джо Байдън за "продължаващата военна и финансова подкрепа"...

Приемането на Украйна в НАТО, г-н Зеленски, е най-лошата възможна идея (въпреки че именно от Алианса идва огромна част от подкрепата за Украйна във войната ѝ срещу Русия, бел. ред.).

Искането на Зеленски е лесно разбираемо. Русия "официално" анексира големи части от страната му.

Да се позволи на Украйна да се присъедини към Алианса по какъвто и да е начин е безумно. Проблемът е, и аз съм го казвал и преди, че ние вече сме въвлечени в този военен конфликт.

Липсата на официален договор за сигурност с нашите приятели в Украйна не ни попречи да им изпратим всички оръжейни системи, споменати по-горе, ако не и персонала, който да ги управлява. И всеки ден променяме определението какво друго може да се изпрати на украинците. Президентът Байдън досега се съпротивляваше на изпращането на MLRS с голям обсег в Украйна, опасявайки се, че предаването на тези оръжия на Зеленски, които биха могли да ударят Русия или да причинят значителни щети на контролирания от Русия Крим, може да предизвика Трета световна война.

Но последният пакет от помощи включва 1 милиард долара незабавна военна помощ за самата Украйна – боеприпаси, превозни средства и т.н. – и още 2 милиарда долара, които трябва да бъдат разделени между 18 членки на НАТО, на които Путин може да посегне като на спорна територия.

Кремъл е раздразнен от отказа на Зеленски да преговаря: Не ни остава друго освен да чакаме

В Москва са недоволни от решението на президента на Украйна Володимир Зеленски да не се провеждат повече преговори с Русия при сегашния...

Не правете такива неща, освен ако не очаквате проблеми - и то големи. Това е нещо повече от уверение, че Съединените щати са някъде далеч зад вас, това са реални пари за тези страни, дори ако за нас са много по-малко от една стотна от състоянието на Илон Мъск.

На най-високо равнище в САЩ считат, че е огромна вероятността, както е казал някога бележитият британски философ Томас Хобс, да започне борба „всички против всички”.

В предишната колона писах за войната на Русия срещу целия свят чрез подклаждане на инфлация и организиране на глад. Оттогава Русия разреши на редица кораби да напуснат зърнените пристанища на Украйна. Енергийната война обаче става все по-опасна.

Северен поток-1 е ключовият газопровод между Русия и Германия, а оттам и със Запада. Газопроводът не беше включен в списъка със санкции срещу Русия, въпреки ограниченията за въглища и петрол. Причината е проста: Европа не може да си го позволи.

И сега някой е направил голяма дупка в тръбопровода „Северен поток“, вероятно използвайки стотици килограми експлозиви, за да направи това. Кой го направи? Към днешна дата никой не знае, но всички на Запад се досещат, че това е Русия. Още преди тези експлозии имаше и друг удар по „Северен поток 2“, който така и не беше пуснат в експлоатация поради украинския конфликт. Тогава Русия си играеше с кранове, пропускайки по тръбата много по-малко газ от обикновено. Газопроводът може да бъде поправен още през октомври.

Зеленски подписа указ, забраняващ преговори с Путин

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който официално се обявява, че всякакви преговори с руския му колега Владимир ...

Тъй като газът е в недостиг, цените в Европа скочиха до небето. Русия със сигурност очаква с нетърпение битката за оставащия газ между съюзниците от НАТО и членовете на ЕС (които в повечето случаи са и двете). Това ще доведе до разцепление на континента и отслабване на решимостта на европейците към Украйна.

Човек може да разглежда тази енергийна битка като собствената руска версия на нейните сурови контрасанкции срещу Европа, но Москва не е достатъчно луда, за да разчита всъщност да остави милиони хора на мразовития студ като акт на война. Въпреки че разрушаването на енергийната инфраструктура е част от борбата на Русия с Украйна.

Можем да наричаме тази ситуация както си искаме, но потенциалният военен конфликт е реалност. А НАТО се готви за пряк военен сблъсък с Русия.

Какво ще последва? Зависи дали желанието на Зеленски ще се сбъдне.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари