Байдън назначава специален пратеник, който да сложи край на "Северен поток-2"

10153
Байдън назначава специален пратеник, който да сложи край на "Северен поток-2"
Снимка: Nord Stream 2

Администрацията на Джо Байдън обмисля кандидатурата на Амос Хохщайн за поста специален пратеник, който ще трябва да договори Северен поток-2. Очевидно този нов опит има за цел не само да възпрепятства завършването на газопровода, но и да наложи американски възглед за отношенията на Европа с Москва. На тази новина се базира анализът на американското издание Politico.

Белият дом обсъжда възможността за назначаване на специален пратеник, който да води преговори, насочени към блокиране на строителството на газопровода Северен поток-2 от Русия до Германия, заявяват бивши и настоящи служители на президентството. Администрацията на Байдън се опитва да намери начин да предотврати изграждането на този почти завършен енергиен проект, който ще донесе огромни финансови и геополитически ползи за Москва.

В края на март източници казват, че новата длъжност е била неофициално предложена от американския помощник по националната сигурност Джейк Съливан на Амос Хохщайн, който бил специален пратеник и координатор в Държавния департамент при администрацията на президента Барак Обама по отношение на международната енергетика. По онова време той бил близък съветник и довереник на тогавашния вицепрезидент Джо Байдън. Кандидатурата на Хохщайн се разглежда, но той все още не е дал съгласието си да заеме тази позиция.

"Газпром": "Северен поток - 2" ще бъде завършен през тази година

"Северен поток - 2" ще бъде завършен през тази година, заяви пред журналисти в Берлин председателят на Съвета на директорите на "Газпро...

Хохщайн, който напусна поста си в надзорния съвет на украинската енергийна компания Naftogaz миналата година, отказва да коментира ситуацията.

Вероятността от назначаването на специален пратеник показва нова стратегическа насока за администрацията на Байдън. Преди това експерти по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност бяха отговорни за дипломацията около Северен поток-2. В интервю за Politico служители заявиха, че има консенсус относно деликатната геополитика около Северния поток-2 и сега трябва да й се обърне повече внимание, особено след като 96-процентовият завършен газопровод е към окончателен финал.

Решението за назначаване на специален пратеник може да се разглежда и като готовност да се даде натиск откъм Капитолийския хълм, където сенатори от двете страни настояват администрацията на Байдън да предотврати завършването на тръбопровода, преди да е станало твърде късно. Като част от тези усилия сенаторът Тед Круз улесни бързото назначаване на кандидати, номинирани от Байдън за висши постове в Държавния департамент, а други сенатори публично призовават администрацията да ускори пакета от санкции срещу компании, участващи в изграждането на газопровода, както се изисква от закона.

По време на неотдавнашна частна среща Круз призова Виктория Нуланд, която Байдън беше избрал за държавен подсекретар по политическите въпроси, да назначи специален пратеник, който да разреши проблема със „Северен поток-2“, според източници, запознати с разговорите.

Усилията на Круз, макар и слабо настъпателни, все пак носят резултати. През март републиканецът се съгласи да прекрати блокирането на назначаването на Уилям Бърнс за директор на Централното разузнавателно управление, след като държавният секретар Антъни Блинкен публично обеща да блокира завършването на руския газопровод.

Натискът на САЩ за "Северен поток 2" не спира, макар и под формата на благи думи

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен смята, че разногласията между САЩ и Германия по отношение на "Северен поток 2" няма да повлия...

„Държавният департамент повтаря предупреждението си, че всяка компания, участваща в проекта за газопровод Северен поток-2, рискува да се сблъска със санкции на САЩ и трябва незабавно да се откаже от работата по този тръбопровод“ - казва Блинкен.

Американски служител, запознат със ситуацията, обаче смята, че администрацията вече умишлено се бави. Според длъжностното лице през март Министерството на правосъдието е дало положително правно становище относно два пакета ограничителни мерки, които засягат Nord Stream 2 AG - компанията, отговорна за планирането, изграждането и по-нататъшното управление на газопровода - и неговия изпълнителен директор Матиас Уорнинг. Тези пакети обаче все още не са приложени и все още не е известно дали администрацията ще включи Nord Stream 2 AG и Уорнинг в списъка на лицата и компаниите, срещу които могат да бъдат наложени санкции. Според американското законодателство този списък трябва да бъде представен на Конгреса на САЩ през май.

Някои официални лица изразиха опасенията си, че назначаването на специален пратеник всъщност може да се окаже контрапродуктивна стъпка, която допълнително ще забави налагането на санкции срещу Северен поток-2, което от своя страна ще покаже на Германия и Русия, че САЩ са готови за някаква форма помирение. Един помощник на сенатор от Демократическата партия обаче заяви пред Politico, че назначаването на Хохщайн на поста ще бъде "добре прието" от демократите. „Амос би бил подходящият човек за тази работа“ - казал помощникът, добавяйки, че Хохщайн има „добра репутация“ и че е работил по подобни въпроси по време на администрацията на Обама.

Въпреки че все още не е ясно какви ще бъдат правомощията и параметрите на специалния пратеник, неговата роля, поне първоначално, ще се съсредоточи върху провеждането на деликатни преговори за това как да се предотврати завършването на тръбопровода, без да се отстранява главният съюзник на Вашингтон в Берлин. Тогава той може да разшири зоната си на отговорност и да се справи с по-широк кръг от международни енергийни въпроси - тоест това, което е направил в Държавния департамент по време на администрацията на Обама.

Дипломатическата ситуация остава изключително деликатна, казват служители. Администрацията иска да попречи на Москва да получи допълнително енергийно влияние - Байдън вече я нарече "лоша сделка за Европа", но също така иска да активизира отношенията на САЩ с Германия, която настоява пред Вашингтон да завърши газопровода. „Попаднали сме между чук и наковалня“ - казва през март висш служител на администрацията.

Вашингтон: „Северен поток-2“ е лош за Европа и е против интересите на ЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че газопроводът "Северен поток-2", който се изгражда от Русия до Германия, противоречи...

Германското правителство обмисля няколко потенциални предложения, за да убеди САЩ да се съгласят с довършването на газопровода, включително търговски споразумения и увеличени инвестиции в проекти за чиста енергия в Европа и Украйна, според източници, запознати с разговорите.

Двупартийните американски законодатели обаче твърдят, че независимо от опитите на Германия да подслади хапчето за Вашингтон, тръбопроводът ще позволи на руската инфраструктура да проникне дълбоко в територията на НАТО и по този начин да се превърне в заплаха за членовете на Алианса. Това също така ще увеличи зависимостта на някои европейски държави от руските енергийни ресурси, като същевременно ще лиши Украйна от милиарди долари печалба, тъй като Северен поток-2 заобикаля тази страна.

„Противодействието на вредната руска агресия е сред най-важните интереси на националната сигурност на всички членове на НАТО, всички членове на ЕС и нашите партньори в Източна Европа“ - написаха през март председателят на комисията по външни отношения на Сената Боб Менендес и сенаторът Жана Шахин в писмото си до Blinken „Не можем да изпуснем от поглед този основен принцип, докато водим дипломатически преговори по този тръбопровод.“

Превод: Ганчо Каменарски

Още: САЩ с ултиматум: Незабавно спрете работа по "Северен поток 2" или ще има санкции

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com