Бедни и обезлюдени: Дискриминацията в мобилизацията на Путин

6234
Бедни и обезлюдени: Дискриминацията в мобилизацията на Путин
Снимка: Министерство на отбраната на Русия

На 21 септември руският президент Владимир Путин обяви "частична" мобилизация. Две седмици по-късно регионите започнаха да се отчитат относно приключването на мобилизационните мероприятия. Изданието "Важные истории", съвместно с Conflict Intelligence Team (CIT) представят изводите от първата вълна на мобилизацията и разказват как тя се отрази на различните региони в Русия. 

По данни на "Важные истории" и Conflict Intelligence Team (CIT) за първите две седмици са мобилизирани 213,2 хиляди души в 53 региона. Това съответства на думите на министъра на отбраната Сергей Шойгу. По думите му от началото на мобилизацията във въоръжените сили на Русия са пристигнали над 200 хиляди души. 

Шойгу обеща, че мобилизацията ще засегне 1% или може би малко повече - 1,1% от мобилизационния ресурс на страната - 300 хил. души. Това са 1,19% от броя на запасняците в Русия. Така всеки втори регион е преизпълнил плана: 26 от 53 субекта, за които има данни, изпращат на война повече от заявените 1,19%.

Мобилизацията е разпределена неравномерно. Най-висок е показателят в Красноярския край - от там да изпратени 28 хиляди души или почти 5,5% от запасняците. Ако толкова хора бяха мобилизирани от цяла Русия общият им брой щеше да превиши 1,3 млн. души. 

Това вече удари по работната сила в региона. Ръководителите на селскостопанските предприятия се оплакват, че заради мобилизацията няма кой да работи. В разгара на събирането на реколтата привикват трактористи и комбайнери. 

В Севастопол призовават да 4% от запасняците, каза губернаторът на града Михаил Развожаев. По думи на жителите на града, гражданите, получили повиквателни са били заплашвани с наказателно преследване, а самият кмет призна, че мобилизираните не са преминали през медицинска комисия. 

Алина Кабаева създава клуб за художествена гимнастика, приема и мъже (ВИДЕО)

Олимпийската шампионка по художествена гимнастика и сочена за любовница на Владимир Путин и майка на децата му Алина Кабаева обяви създ...

Много мъже призовават и в Бурятия (3,7%), Дагестан (2,6%) и Калмикия (2,2%). Едно от предположенията е, че в републиките искат да се отчетат по-добре пред ръководството на страната. 

Неравномерността на мобилизацията може да се обясни и с това, че в регионите живеят различен брой запасняци с необходимия опит, но тази хипотеза е не може да се провери, тъй като данните са засекретени. 

Мобилизация за бедните

Данните показва, че колкото по-беден е регионът, толкова по-силно е засегнат от мобилизацията. В 23 от 26 региона с най-много мобилизирани доходите на хората са по-ниски от средния доход за страната. 

Според икономистите Максим Миронов и Олег Ицхоки властите не искат "да пипат" по-благополучните региони поради опасения от митинги, т.е. да се избегнат протестите. Именно в бедните региони вероятността да бъдат мобилизирани хора, които не отговарят на критерии е по-голяма. 

"Психически нестабилни сме, имаме нулева подготовка": Изоставени руски войници изригнаха с видеообръщение

Десетки руски войници, изоставени на гара в региона на Белгород (край границата с Украйна), записаха обръщение, в което недоволстват, ч...

И все пак протести имаше. Най-силните акции се проведоха в Дагестан, след тях бяха образувани над 30 наказателни дела. В Калмикия срещу мобилизация се изказа върховният лама на републиката.  

Още повече ковчези

Регионите, които ще изпратят на война повече запасняци са най-пострадалите от войната още преди мобилизацията. Дагестан е на първо място по потвърден брой на загинали във войната в Украйна. За седем месеца война там са загинали 277 души, а смъртността на младите мъже в републиката е скочила повече от два пъти. След обявяването на мобилизацията във войната от Дагестан трябва да отидат още 15 хил. души - 2,5% от местните запасняци. 

Друг такъв регион е Бурятия. От жителите на републиката са загинали не по-малко от 259 души, а смъртността сред младите мъже достигна 93%. Още преди обявяването на мобилизацията местните жители недоумяваха защо в бойните действия участват толкова много буряти. Сега в републиката планират да мобилизират още поне 3,6% от запасняците.

Тази неравномерна мобилизация води до това, че смъртността сред мъжете в най-пострадалите региони нараства още повече. По думите на анализаторите от CIT загубите - убити и ранени сред мобилизираните ще са повече, в сравнение със служещите в редовната армия. Това се дължи на недостатъчното обучение и снабдяване. 

Върнаха половината от мобилизираните в Хабаровския край

Военният комисар от Хабаровския край Юрий Лайко е отстранен от длъжност. Това заяви губернаторът на региона Михаил Дегтярев, съобщи Мед...

Какво да се очаква от мобилизацията

Дори след като призоват обещаните от властите 300 хил. души мобилизацията няма да спре, очакват експертите от CIT. По-нататъшната мобилизация може да се използва за попълване на загубите сред призованите от първата вълна. Във всички случаи експертите не очакват, че мобилизацията ще се ограничи до 300 хиляди души. 

Ако числените резултати от мобилизацията вече са близки до заявените, то на практика са събрани съвсем не тези, които са очаквали от министерството на отбраната. Властите заявиха, че първо ще бъдат призовани хора с боен опит и необходимите военни специалности, но комисиите взимаха и такива, които не са служили и имат сериозни заболявания. Още преди изпращането им на фронта починаха най-малко осем мобилизирани, в това число от инфаркт и емболия. 

Според експертите, ако тези мобилизирани участват в настъпателните действия, то Русия ще понесе огромни загуби. Вече са наблюдавани случаи, в които мобилизираните изоставят позициите и бягат. 

ВИДЕОКЛИПОВЕ показват как руски войници са пленявани в Херсонска област

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари