Бивш китайски военен: Китай намеква на Русия да зачита суверенитета на Украйна, но лекичко

13368
Бивш китайски военен: Китай намеква на Русия да зачита суверенитета на Украйна, но лекичко
Снимка: Getty Images

Китай е навсякъде в световната политика днес. "Китай е вездесъщ", твърди пенсионираният полковник Жоу Бо.

Според Пекин конфликтът в Украйна ще продължи, но Русия може да не го спечели. От думите на Бо стана ясно, че според Китай Западът обаче няма план за разрешаването му, а тази война ще доведе до поемане на нови ангажименти в сферата на сигурността, за да има мир и че Китай разчита на засилване на посредническата си роля.

ОЩЕ: Превръща ли се Русия в ресурсна колония на Китай?

Бо е служил на различни позиции в регионалното командване на ВВС в Гуанджоу. Последната му длъжност във военното ведомство е директор на Центъра за сътрудничество в областта на сигурността. В края на 2019 г. той приключи службата си в НОАК (китайската армия). В момента е старши сътрудник в Центъра за международна сигурност и стратегия към университета "Цинхуа" в Пекин. Той даде интервю за The Time.

Смятате ли, че Русия направи стратегическа грешка, като започна военна операция в Украйна? Сега тя по-слаба ли е от преди?

Не мисля, че Русия съжалява за тази операция. Самият конфликт не е толкова прост, защото за Путин той е свързан със съществуването на самата Русия.

Позволете да задам един въпрос относно позицията на Китай. Трудно ми е да кажа, че Китай е неутрален. Китайските лидери критикуват правото на Украйна на самоотбрана и ролята на американците. Но не чух нито една критична дума за самия конфликт.

Китай е неутрален и сега има още по-конструктивен неутралитет благодарение на нашия предложен мирен план от 12 точки. За Китай е ясно, че суверенитетът трябва да се зачита. И това е лек намек, че тази военна операция е нарушение на суверенитета. Предложението не може да бъде тълкувано погрешно. Поради отношенията на Китай с Русия има разлика в начина, по който Пекин намеква и критикува. Но Китай има ясна позиция по този въпрос и тя не бива да се тълкува погрешно. Успехът в посредничеството между Иран и Саудитска Арабия ще даде стимул на Китай да излезе с нови предложения, но проблемът винаги е в намирането на пътни карти.

Нека се върна на въпроса за неутралитета на Китай. Защо той отказва да нарече инвазията война? Суперсилата страхува ли се да назове нещата с истинските им имена?

Китай симпатизира на Русия до известна степен заради начина, по който се водят битките и това е свързано с разширяването на НАТО, защото НАТО даваше обещания да не се разширява. Когато говорим за убийство, убийството е само резултат, но има причини. Китай разбира защо Русия е недоволна. Когато Пекин подчертава необходимостта от зачитане на суверенитета, той се опитва да го разглежда изчерпателно. Държави като Южна Африка, Бразилия и Индия заемат позиции, подобни на Китай по този въпрос.

Защо президентът Си не разговаря с президента Зеленски? Миналата седмица попитах министъра на външните работи на Украйна Кулеба и той беше в недоумение. Една неутрална държава трябва да говори и с двете страни.

Ситуацията е много тежка. Русия е най-големият ни съсед, а Украйна е важен търговски партньор. И за Китай е трудно да направи избор. Освен това всестранната подкрепа за Украйна от Запада допълнително усложнява ситуацията. Няма съмнение, че Китай иска прекратяване на огъня, защото интересите му в Европа са накърнени. Поради неутралитета на Китай отношенията му със западните столици се влошиха. Това е жалко, защото той няма нищо общо с този въоръжен конфликт. Никой не информира Пекин, той по никакъв начин не участва в това. Но хората сега просто искат Поднебесната империя да се намеси в конфликта и да избере страна в него.

Ще доставя ли Китай оръжие на Русия?

Обърка ме с този твой въпрос. Струва ми се, че Китай, който не е доставял оръжия на Русия от избухването на военните действия, няма смисъл да променя решението си, особено сега, когато предлага мирен план. Защо Антъни Блинкен каза това? С това той направи превантивно предупреждение, защото САЩ много се страхуват от китайска военна помощ за Русия.

Казахте, че Китай и Русия имат близки отношения. Но ако Русия е на ръба на поражението, в какъв случай доставката на оръжия ще има смисъл?

Не! Вашият сценарий е невъзможен. Русия може да не спечели този конфликт, но няма и да го загуби. Поради своя размер, силата си, която включва най-големия ядрен арсенал в света, Русия не може да си позволи да отстъпи. Може да има промени и на Запад по отношение на подкрепата за Украйна, ще продължи ли тази подкрепа, ако конфликтът ескалира във война на изтощение?

В Самарканд през септември миналата година, странно, Путин каза, че разбира резервите и въпросите на Китай относно инвазията. Какво имаше предвид?

Мисля, че той разбира, че тази война не служи на интересите на Китай. Във вашето интервю със Сергей Караганов той каза, че в тази война най-големият победител е Китай. Това е невъзможно, защото отношенията на Китай с Европа се влошиха просто защото Китай отказа да вземе страна. Отношенията на Китай с Европа са изключително важни, разбира се. Освен това китайската инициатива "Един пояс, един път" сега подлежи на корекции. Някои китайски компании спряха да правят бизнес с Русия от страх от американски санкции. Вярвам, че Путин знае това и че това обяснява думите му.

Милен Керемедчиев: Колкото повече продължава войната в Украйна, толкова повече Китай печели (ВИДЕО)

Оказва се, че Китай е невероятно щедър. Русия създаде всички тези проблеми, а той не реагира по никакъв начин. Как си обяснявате такава щедрост?

Ние сме съседи и на първо място трябва да погледнем двустранните си отношения. Освен това проблемът се превръща от регионален в глобален. Китай не налива масло в огъня. Хората си представят, че Китай ще вземе страната на Русия. Тогава ще започне Трета световна война. Китай много ясно даде да се разбере, че ядрените оръжия не могат да бъдат използвани. Това е китайският принос.

Ако има мирно споразумение, какви са неговите основи? Това предполага ли изтегляне на Русия от Украйна или включва само териториални отстъпки и преговори?

Проблемът е как двете страни да намерят решение. Сега има само един избор и за двете страни: пълна победа. Така че военните действия ще продължат. Китай е готов да помогне, когато може, но само Русия и Украйна могат да решат този въпрос. Първо трябва да се договорят за прекратяване на огъня. Русия има нужда от някаква победа. Ако след време тя ще може да остави под свой контрол само Крим, който окупира през 2014 г., тогава защо Путин изобщо започна тези военни действия? Зеленски каза, че победата е неизбежна, ако съюзниците спазват обещанията си. Това означава, че той има известни съмнения, че съюзниците ще удържат на думата си, особено ако конфликтът ескалира във война на изтощение. САЩ вече дадоха да се разбере много ясно, че не искат прекратяване на огъня сега.

Има ли някакво смущение, че президентът Си дойде в Москва малко след като международен съд обвини Путин във военни престъпления?

Не мисля. Издаването на заповед за арест на МНС е в най-добрия случай символичен жест. Международният наказателен съд има юрисдикция само в страни, които са подписали Римския статут. Но Русия не го е подписала. Китай, Индия и САЩ също не го подписаха. Следователно МНС няма да може да изпълни заповедта, освен ако Путин не пътува до страна, готова да го арестува. Тази заповед е безполезна, освен ако Путин не стане още по-непримирим и неподатлив.

Лицемерие: Русия не се съгласи да носи отговорност пред съда за война, САЩ - също

Беше ли Китай информиран за руската инвазия?

Бившият ни посланик в САЩ Кин Ган писа в The Washington Post, че Китай не е бил информиран. Хората си имат източници да потвърдят това.

Какви тогава са поуките и последствията за въпроса с Тайван?

Това е нелеп въпрос. Защо двата проблема са свързани? В случая с Тайван няма проблем със суверенитета. И защо една война в Европа би имала последствия за Тайван?

Да се върнем към неотдавнашната китайска инициатива в Близкия изток. Означава ли нормализирането на отношенията между Иран и Саудитска Арабия с посредничеството на Китай край на американската хегемония в региона?

Не. Присъствието на САЩ в региона не е толкова силно, колкото беше. По този въпрос Китай прави това, което Съединените щати не могат да направят. Защо? Защото САЩ дори нямат дипломатически отношения с Иран. Те не могат да станат посредник между двете страни. Така че Китай може да свърши по-добра работа, но това не е опит за изместване на САЩ.

Китай обвинява САЩ, че се опитват да го притиснат, но той разчита на Америка да осигури жизненоважни морски пътища за петрол и търговия. Има ли противоречие в това?

Китай е загрижен за сигурността на морските пътища в Индийския океан и затова създаде тилова база в Джибути. Но има ли основание да се каже, че САЩ гарантират сигурност за всички? Дори по време на Студената война морските пътища бяха отворени.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари