Благодарение на усилията на Тръмп Републиканската партия стана по-приятелски настроена към Путин

2477
Благодарение на усилията на Тръмп Републиканската партия стана по-приятелски настроена към Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

Винаги е имало хора в САЩ, които са симпатизирали на Русия, счита авторът на американското издание Slate Уилям Салетан. Въпреки това, докато Байдън се опитва да изрази солидарност и решителност с Европа, той е ограничен от политическата база, която Тръмп създаде за Путин в САЩ: а именно Републиканската партия, чиито редици вече са пълни с привърженици на Кремъл и противници на НАТО. Най-доброто оръжие на руския лидер в САЩ е Републиканската партия. 

Президентът Джо Байдън иска да изпрати сигнал до руския президент Владимир Путин: ерата на Доналд Тръмп приключи и САЩ вече няма да игнорират престъпленията на Путин, а всички световни демокрации се обединяват срещу руската агресия. Ето защо, преди срещата си с Путин в Швейцария на 16.06.2021 г. Байдън се консултира с европейските лидери и потвърди единството на НАТО. Но докато Байдън се опитва да изрази солидарност и решителност, той е задържан от политическата база, която Тръмп създаде за Путин в САЩ - Републиканската партия, чиито редици са пълни с привърженици на Кремъл и противници на НАТО.

Киев: След срещата на Байдън и Путин е време Русия да се изтегли от Украйна

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба приветства президента на САЩ Джо Байдън за твърдите му послания към Владимир Путин на срещат...

Някога републиканците държаха твърда позиция към Русия. Но когато се предадоха на Тръмп през 2016 г., много от тях се предадоха и на Путин. Според анкети, проведени от института Галъп до 2016 г., републиканците обикновено гледат на Русия по-неблагоприятно от демократите. Сега е обратното. Тези цифри се промениха напълно към 2017 г.: вече само един на всеки трима републиканци посочва руската военна мощ като основна заплаха и повечето от тях казват, че САЩ не трябва да ограничават силата на Русия, фокусирайки се върху сътрудничеството с нея. 

Днес Тръмп вече не е президент, но промяната в позициите в партията продължава. С 10-20 процента републиканците са по-малко склонни от демократите да се съгласят, че Русия е враг, по-рядко изразяват безпокойство относно „отравянето на опозиционните лидери и потискането на несъгласието в Русия“ и по-често настояват за „приятелски отношения“. Само 4% от републиканците (в сравнение с 44% от демократите) смятат Русия за „най-важната геополитическа заплаха за САЩ“. Само 29% от републиканците (в сравнение с 51% от демократите) са съгласни, че Русия е „враг на САЩ“.

Много републиканци лично се доверяват или се възхищават на Путин. Това, че той "представлява заплаха за Съединените щати", се съгласяват 75% от демократите и само 60% от републиканците. 25% от републиканците и привържениците им (в сравнение с 12% и привържениците на демократите) са уверени, че той „ще постъпи правилно в световните дела“. Повече от 60% от демократите и само 30% - 40% от републиканците са изключително недружелюбни към Путин. Общият рейтинг на популярност на Путин е по-висок сред републиканците.

Подобно толерантно и дори доброжелателно отношение отслабва позицията на Байдън. То показва на Кремъл, че когато Байдън заплашва да използва сила или да наложи санкции, републиканците няма да го подкрепят. Миналата година в анкета, проведена от Чикагския съвет, мнозинството от демократите одобриха използването на американски войски за защита на нашите балтийски съюзници от руско нашествие, докато повечето републиканци не одобриха. През април, когато анкета на YouGov за The Economist попита за нови санкции на САЩ срещу Русия за предполагаеми хакерски атаки, санкциите бяха подкрепени от 75% от демократите и по-малко от 50% от републиканците. 

Освен това Тръмп настрои републиканците срещу НАТО. В началото на неговото председателство републиканците гледаха на НАТО по-скоро благоприятно, отколкото негативно. През годините, в резултат на пропагандата му срещу Алианса и страните членки, ситуацията се промени драстично. През 2017 г. републиканците се противопоставиха на оттеглянето от НАТО в съотношение повече от 2:1, а година по-късно становището беше разделено поравно по същия въпрос.

Путин събира в Кремъл всички депутати

Съобщението е на руското издание „Свободная пресса”. Да не казваме, че залата „Свети Георги“ в Кремъл е малко и...

В анкета от 2020 г. на Чикагския съвет републиканската подкрепа за НАТО намаля до най-ниското си ниво след 1974 г., когато този въпрос беше зададен за първи път. Според последното социологическо проучване, проведено от YouGov за The Economist, републиканците разглеждат НАТО отрицателно с решаваща разлика (49% срещу 31%). И ако над 70% от демократите казват, че Съединените щати трябва да продължат да изпълняват задълженията си "да защитават съюзниците от НАТО в случай на нападение срещу тях", то само 52% от републиканците са на същото мнение.

На въпроса за Франция и Германия, двамата най-мощни съюзници на САЩ в НАТО, републиканците в най-добрия случай са безразлични. В анкета от февруари на Morning Consult за Politico (Франция) е обявена за съюзник от 58% от демократите и само 38% от републиканците.

Има приблизително същото различие в мненията по отношение на Германия в анкета, проведена от президентската фондация и института „Роналд Рейгън”, която дава почти същите резултати. Само 5% от демократите са отрицателно настроени към Франция, а 20% са републиканци.

В допълнение към отношението спрямо НАТО се увеличи и разликата в мненията между представителите на двете партии относно защитата на демокрацията като цяло. Според анкета от 2018 г. на Чикагския съвет 54% от демократите и само 36% от републиканците казват, че „отслабването на демокрацията по света“ е основна заплаха за интересите на САЩ.

Година по-късно „възходът на авторитаризма“ е определен като най-важна заплаха от 52% от демократите и само 30% от републиканците. Преди три месеца (м. март) в анкета, проведена от Центъра за американски прогрес, че "Америка има яснота и икономическите интереси при създаването на съюзи с други демокрации за защита на правата на личността и борба с корупцията", се съгласиха 72% от демократите и само 52% от републиканците. На свой ред фондацията „Рейгън” откри, че да се инвестират повече средства в „насаждане на свободата зад граница” са готови 71% от демократите, а повечето от републиканците не били готови за това.

Анализ: Путин - големият победител от срещата в Женева

Днес никой не си спомня американския затвор в залива Гуантанамо в Куба. Никой, освен Владимир Путин. Неговата пресконференция след срещ...

Когато Путин се намеси в изборите през 2016 г. в САЩ, целта му е да сее взаимно недоверие сред американците и да отслаби страната. Той искаше да подкрепи Тръмп, но допускаше, че Хилари Клинтън ще спечели и искаше да й нанесе съкрушителен удар. Пет години по-късно Тръмп направи онова, за което Кремъл не можеше и да мечтае: обърна американците един срещу друг, атакува нашите институции, направи опит за държавен преврат и безмилостно оправда агресивните действия на Русия. И до днес Тръмп осъжда нашето правителство, като го нарича нелегитимно и създаде политическата сила, която ще помогне на Путин в конфронтацията му с Байдън - Републиканската партия, която е пропита със специална симпатия към Русия. 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари