Bloomberg: Европа плаща милиарди за руски втечнен природен газ и няма да спре

3994
Bloomberg: Европа плаща милиарди за руски втечнен природен газ и няма да спре
Снимка: iStock

През настоящата година Европейският съюз намали зависимостта си от руската енергия, като забрани вноса на въглища и подготви петролно ембарго. Но има една стока, чиито продажби в момента процъфтяват и която едва ли скоро я грози бойкот от страна на ЕС. Това пише в анализ на Bloomberg от Елена Мазнева и Анна Ширяевска, предава БГНЕС.

Вносът на руски втечнен природен газ се е увеличил с около 40% през годината, тъй като купувачите се борят да намерят заместители на намаляващите доставки на газ по тръбопроводите. Това е горчиво хапче за преглъщане за много членове на блока, който наложи свои собствени строги санкции на Кремъл, за да го лиши от средства за воденето на войната в Украйна. Между януари и септември ЕС е похарчил рекордните 12,5 млрд. евро за втечнен природен газ от Русия, което е пет пъти повече от година по-рано. Въз основа на данните от проследяването на кораби и пристанища, нарастващото търсене в страни като Франция и Белгия е помогнало на Русия да се превърне във втория по големина доставчик на втечнен природен газ за Северозападна Европа през тази година. Все още е далеч зад САЩ, но вече изпреварва Катар.

Политико: Европа не може да се откаже от руския газов навик

Европейските лидери се хвалят, че са намалили зависимостта си от руския газ, откакто Владимир Путин нахлу в Украйна. Но това е само час...

ОЩЕ: Ще наложи ли Западът таван на цената за руския петрол от 60 долара за барел?

Преди началото на конфликта в Украйна през февруари руският тръбопроводен газ беше най-големият източник на гориво в Европа. Но откакто Кремъл започна да ограничава доставките, континентът е принуден да внася повече втечнен природен газ - както от Русия, така и от други страни, за да не остане без ток и за да попълни запасите си за зимата.

"Руският втечнен природен газ трябва да продължи да пристига", казва Ан-Софи Корбо, изследовател в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет. Според нея "това е необходимо за глобалния баланс на втечнения природен газ: ситуацията и без това вече е достатъчно напрегната. Мисля, че много европейски страни биха били щастливи да си затворят очите“.

От всички европейски страни само Обединеното кралство и балтийските държави са спрели да купуват руски втечнен природен газ. Междувременно много купувачи в региона се въздържат да купуват руски петрол, а забраната на ЕС ще влезе в сила на 5 декември.

Френска група за натиск: Чрез Азербайджан ЕС сам си погубва санкциите срещу Русия

Европа поглежда към Африка в търсене на нови източници на природен газ

Енергийната криза в Европа накара лидерите на страните от ЕС да започнат да поглеждат към различни дестинации в търсене на алтернативи ...

Пълно ембарго върху руския газ никога не е било сериозно обмисляно, като се има предвид недостигът на световни доставки и вероятността пазарът да се влоши още повече през следващата година. Въпреки това ЕС се опита да намери алтернатива. През март блокът се ангажира да замени почти две трети от вноса на руски газ през тази година, като повечето от новите количества ще дойдат от световния пазар на втечнен природен газ.

Сега руският газ представлява по-малко от 10% от доставките за региона, което е с повече от една трета по-малко от миналата година, но делът на втечнения природен газ от Русия е близо половината.

Данните от проследяването на корабите показват, че доставките в Европа далеч не са равномерно разпределени. Ако Обединеното кралство се е отказало от руския втечнен природен газ, товарите намират място другаде. Доставките за белгийските пристанища са се увеличили повече от два пъти между януари и октомври, докато доставките за Франция са се увеличили повече от два пъти с 60%.

"Никога не сме говорили за работа по забрана на руския газ и ситуацията остава същата", заяви говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер на брифинг на 25 ноември.

Много от доставките на втечнен природен газ в света се осъществяват по дългосрочни договори, а купувачите често са големи корпорации, които обикновено не се контролират от правителствата.

В Испания: Опашка за доставки на втечнен газ, няма къде да се разтоварва

Десетки кораби с втечнен природен газ кръжат край бреговете на Испания, без да могат да намерят места за разтоварване, съобщава Euracti...

Френската TotalEnergies SE например има 20% дял в най-големия руски проект за втечнен природен газ - Yamal LNG. И въпреки че компанията преустанови нови инвестиции в Русия и продаде някои активи, тя обеща да не се оттегля от Ямал, за да осигури доставките на газ за Европа, поне докато санкциите позволяват това. Total притежава и 19% от руската Новатек, която контролира проекта.

"В настоящата среда не може да има добри и лоши проекти за втечнен природен газ", заяви през октомври Леонид Михелсон, ръководител на Новатек. Компанията също така увеличава капацитета си: мащабният проект Arctic LNG-2 ще бъде стартиран още през следващата година.

Основният доставчик на тръбопроводен газ за Европа, държавният енергиен гигант ПАО "Газпром", също започна да доставя втечнен природен газ за региона. И докато големият проект в Далечния изток - Сахалин 2 - е насочен главно към азиатските дестинации, Русия има нов малък терминал на брега на Балтийско море, от който вече е осъществила първите си доставки за Гърция.

Това обаче не означава, че Русия няма да ограничи доставките на втечнен природен газ в бъдеще, както вече направи с тръбопроводния газ. Москва вече забрани доставките на свръхохладено гориво за бившето търговско подразделение на "Газпром", национализирано от Германия тази година. Някои купувачи изразиха и опасения, че руското правителство ще поиска плащане в рубли за втечнен природен газ, както вече направи с тръбопроводния газ през пролетта, но такова решение все още не е взето.

Предстои да се види как нарастващата търговия с втечнен природен газ ще се отрази на руския бюджет, но правителството вече настоява за по-високи данъци върху печалбите на износителите на горивото. И въпреки че сега от Русия към Европа по тръбопроводи тече по-малко газ, Москва се възползва от високите пазарни цени.

Китай спира препродажбата на втечнен природен газ за Европа

Управляващите в Пекин са поискали от държавните китайски компании, занимаващи се с внос на енергоносители, да спрат да препродават втеч...

Изглежда, че Европа няма друг избор, освен засега да продължи да купува руски втечнен природен газ. Тъй като потребителите са изправени пред най-тежката криза в историята, която се отразява на разходите за живот, а високите цени на горивата повишават инфлацията, правителствата в региона се фокусират върху енергийната сигурност.

Ситуацията на газовия пазар вероятно "ще остане напрегната, докато не се появят нови доставки на втечнен природен газ, а това може да стане едва през 2025 г.", казва Кейт Дуриан, независим научен сътрудник в Института за арабските страни в Персийския залив, базиран във Вашингтон. Консултантът се съмнява, че "ЕС ще стигне до консенсус за затягане на санкциите, така че да обхванат и руския втечнен природен газ".

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари