Боеве в Идлиб ще спомогнат разпространение на коронавируса

2386
Боеве в Идлиб ще спомогнат разпространение на коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

На 6 март ЕС призова за деескалация на конфликта в Сирия, за да бъде избягнато плъзгането към международна военна конфронтация. Резултатът остана около нулата.

Почти без последствия остана и призивът на генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на 23 март. А той предупреди, че светът стои пред общ враг – короновирусната инфекция COVID-19, поразяваща без разлика от етническа или религиозна принадлежност.

Макар да излязоха съобщенията за първите жертви в страната, Дамаск все пак успя в някаква степен да постегне здравната си система още преди разрастване на епидемията, като 50% от болниците в страната функционират в пълен обем. Въпреки гражданската война и международните санкции, властите вземат адекватни профилактични мерки: отменени са насрочените за 13 април парламентарни избори; спрени са занятията в училищата и университетите; затворени са ресторантите и спортните зали, държавните служители са на намален работен ден...

Големият проблем за правителството на Асад е непревзетата половина на Идлиб. За тази провинция СЗО разработи специален план за реагиране: преглеждане на хората при пресичане на границата, раздаване на защитни средства и обучение на медицинския персонал... Три болници в Идлиб са снабдени с апарати за вентилация на белите дробове.

Турски сили обстреляха сирийски селища, оплакаха се от убити войници

Русия и Турция прекъсват втория военен патрул в сирийския Идлиб

Руските и турските войски прекъснаха втория си съвместен патрул по магистрала М4 от изток на запад в сирийската провинция Идлиб поради ...

В същото време в лагерите за бежанци ситуацията е почти катастрофална. Отделените за тях от ЕС €60 млн са капка в морето от потребности. Там хората не могат да поддържат елементарна хигиена и да получават квалифицирана медицинска помощ. Медицинските работници често са подлагани на нападения.

Какво е поведението на терористите в Идлиб по време на епидемията COVID-19 и какви са плановете на Турция

Светлина по проблема дава постоянно пребиваващият в зоната на бойните действия в Сирия руски журналист Евгений Поддубни, работещ за телевизия vgtrk.com.

След като изброява по-известните екстремистки групировки и ги разделя на три категории, журналистът пише, че техните формирования създават устойчиви коалиции само при активни бойни действия. В момент на примирие обаче като правило между тях започват конфликти и то на първо място заради идващите оскъдни ресурси. Това е изгодно за Дамаск, но само донякъде, защото епидемията отново напира.

Поддубни продължава: „Анкара може да ги купи или унищожи, но Турция не може да проведе такава операция без загуби. А на загубите в Турция реагират крайно остро, операция „Пролетен щит” го показа.”

Турски сили обстреляха сирийски селища, оплакаха се от убити войници

Турската артилерия и воюващите на нейна страна екстремисти откриха огън срещу населени места северно от втория по големина сирийски гра...

Турция обеща да върне мигрантите на границата след пандемията от COVID-19

Според него, като се отчита тази нееднородност в средата на терористите, в близко време Анкара не може да проведе операция в Идлиб. И ако турското ръководство възнамерява да изпълни договорките с Русия, това ще отнеме по-дълго време.

При това Поддубни, който не може да бъде обвинен в протурски симпатии, прави важна забележка: „Засега е рано Ердоган да бъде заподозрян в бездействие: натискът над Турция е извън всякакви норми, но турците сами се натикаха в ситуация, при която трябва да разчитат единствено на своите сили.”

Активните бойни действия предполагат голяма динамика в движението на хора вътре в провинцията, както и на компактни маси бежанци. Това ще е идеална ситуация за разпространение на коронавируса, която едва ли е желана от някоя страна в конфликта в Идлиб и в Сирия като цяло.

Автор: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари