Боговете на войната - артилерията, която сее смърт в Украйна (ВИДЕО)

34084
Боговете на войната - артилерията, която сее смърт в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

В хода на инвазията в Украйна артилерията сякаш не се споменава толкова често, колкото ударите на руските ракети "Калибър” и "Искандер". Оказва се обаче, че оръдията днес играят почти решаваща роля на бойните полета в Украйна.

Ако пехотата е "кралицата на полетата", комуникациите са "нервът на армията", то артилеристите се наричат "боговете на войната". Това се потвърждава напълно точно сега в хода на войната в Украйна, където резултатът от битката често се определя именно от точен артилерийски изстрел. Артилерийските дуели, битката с контрабатареи се превърнаха в най-ефективните методи за водене на война - оръдията отново са на мода.

През последните десетилетия ролята на артилерията не само намаля, но и просто нямаше възможност за нейното масово използване, както например по време на Втората световна война. Оръдията обаче оцеляха и бяха разработени както в самоходна, така и в буксирана артилерия, като е увеличен калибърът, обхват на стрелба и точност на удара.

Руската армия използва в Украйна целия богат набор от налични артилерийски системи. Най-ефективните от тях са 152-мм самоходни оръдия "Коалиция-СВ" с обсег на действие до 70-80 километра. Скорострелността им, благодарение на автоматичното зареждане, е до 16 изстрела в минута.

И все пак по отношение на тактиката се появи качествена разлика в работата на артилерията. По време на бойните действия в Украйна тя излезе наяве изцяло. Причината е в активното използване на дронове за регулиране на работата на артилерийските батареи.

Хиляди специализирани разузнавателни безпилотни апарати се използват от Русия и от Украйна, като значителна част от тях са предназначени за тясно сътрудничество с артилерийски части.

Следва да се отбележи, че Украйна не модифицира артилерийския си парк и се ограничи до негов основен ремонт, който също беше усложнен от отказа за доставка на компоненти от Русия. Все пак въоръжените сили на Украйна разчитат и на използването на артилерия, от която имат доста голямо количество. Отделно е и снабдяването със западни образци - например 90-те американски гаубици М777.

Към момента на началото на конфликта, най-многобройният тип самоходно оръдие в Украйна е 122-мм 2S1 Gvozdika, от които имаше повече от 230 единици. Именно те бяха активно използвани за обстрела на Донецк и Луганск. Второто по калибър самоходно оръдие в Украйна беше 2S3 "Акация" със 152-мм оръдие - те също бяха около 230 броя. Обхватът на стрелба е 17 километра.

Подобна е ситуацията и с 203-мм самоходните оръдия 2С7 "Пион" (божур) - от 97 броя са експлоатирани 10%. В същото време Украйна позиционира "Божур", способен да стреля на 47 километра, като своеобразно "оръжие за отмъщение". ОЩЕ: Forbes: Украинците имат проблем - огромните руски оръдия са по-бързи (ВИДЕО)

В Украйна имаше и 35 броя 152-мм самоходни оръдия "Мста" - остарели модификации, останали от съветско време. В наличност бяха и 18 самоходни оръдия 2S5 "Хиацинт” (зюмбюл) и 40 единици 2S9 "Nona-S" на базата на BTRD - десантната версия, които се използват от силите за специални операции на Въоръжените сили на Украйна.

От военните в Украйна се използва и 122-мм оръдие Д-30, което се произвежда от 1960 г. - имаше около 130 единици.

След събитията в Донбас, украинските военни станаха умели в позиционната война, когато трябваше да стрелят от почти постоянни позиции, които не бяха готови за маневриране. В същото време руската армия в хода на многобройни изненадващи проверки, мащабни учения и ограничени военни конфликти (Чечня, Грузия) поддържаше умението да се движи, да сменя позициите и да усъвършенства точността на стрелба. И също така получи по-модерни оръжия, които позволяват да унищожи врага от по-далеч и с гарантирано поражение.

Надпреварата за хиперзвуково оръжие - заслужава ли си предвид и опита от войната в Украйна?

САЩ изостават от Русия и Китай по отношение на хиперзвуковите оръжия - това гласи анализ на The Week. Авторът Джоел Матис говори за клю...

Артилерийският парк на Украйна се нуждаеше от скоростно обновяване. Затова не е случайно, че Западът се опитва да снабди Киев с артилерийски системи, и то много стойностни, сред които има 155-мм американски гаубици M777 с обсег на стрелба до 30 километра. Във версията M777 ER, използвайки активни ракетни боеприпаси, това оръдие е в състояние да поразява цели на разстояние до 70 километра (въпреки че се съобщава, че те не са доставени в Украйна).

Решението за доставка на тежка артилерия в зоната на конфликта беше взето в края на април от президента на САЩ. Американският президент Джоузеф Байдън обеща на Киев 90-72 гаубици и 140 хиляди снаряда за тях. Те са взети от арсенала на американската армия и прекарани по въздух в Полша. Там те се прехвърлят от украинските военни и се изпращат по железопътен и шосеен път в Донбас и Одеска област.

След 1 май Пентагона предаде на украинските въоръжените сили приблизително 80% от обещания брой гаубици, заедно с половината от прикрепените към тях снаряди. Успоредно с доставките от САЩ, M777 част идва от австралийската армия (6 от 54 налични) и Канада (4 от 37 налични). Допълнителната "десетка" е модифицирана към стандарта "А2", което позволява използването на разширена гама от боеприпаси. В обучението на украински артилеристи заедно с Националната гвардия на САЩ участват канадски инструктори. Провежда се в бази на НАТО в Германия.

Според пресслужбата на Пентагона са обучени две групи от 170 и 50 души, а третата от 150 завършва обучението си.

САЩ засега не искат да дадат на Украйна оръжие, което определено ще притисне руската армия в Донбас

От няколко месеца Украйна иска от САЩ да ѝ предостави по-модерни реактивни системи за залпов огън. Белият дом обаче се опасява, че изпо...

По огнева мощ М777 отстъпва на съветските 152-мм буксирани гаубици "Мста-Б" и 2А36 "Зюмбюл-Б", но леко превъзхожда D-20. Въпреки това, поради широкото използване на титан и други модерни конструктивни материали, масата на американската гаубица е значително по-малка: 4,2 тона спрямо 7, 10 и 5,7 тона, съответно. Това позволява транспортиране с малки камиони (клас 2,5 тона и повече). Използването на скъпи материали се отразява в относително високата цена, около 3,7 милиона долара за единица в цени за 2017 г.

Гаубицата е проектирана в началото на века от британското конструкторското бюро Vickers. След преминаване на заводски тестове, всички права върху него са закупени от друга английска компания - BAE Systems. Оръдието така и не влезе на въоръжение в британската армия, но американците го харесаха. Съгласявайки се с техните изисквания, BAE Systems премести по-голямата част от производството на в Мисисипи, оставяйки завода Barrow само с 30 процента дял от серийното производство. От 2005 г. американската армия е получила около 1000 M777. По този начин те стимулираха покупките на други страни, например Канада и Австралия. През 2011 г. Саудитска Арабия сключи договор за 36 оръдия и 19 440 снаряда за тях, а по-късно увеличи броя на оръдията до 70. BAE Systems спечели състезанието и в Индия за 145 оръдия.

Оригиналното оръдие не представлява нищо забележително по отношение на качествата на стрелба. Нормалният темп на стрелба е 4 изстрела в минута, а при добра подготовка на редовния екипаж - до 5-6. Петметрова цев ускорява снаряда до скорост от 830 m/s. Максималният ъгъл на издигане е 72 градуса, ако е необходимо, гаубицата може да удари директен огън. Дизайнерите на Vickers, които разработили оръдието, оборудват своето творение с проста оптико-механична система за насочване, базирана на използването на старомодни боеприпаси от Втората световна война.

Опитът от използването на M777 в Ирак и Афганистан изискваше по-нататъшно негово развитие. То се свежда до инсталирането на модерна цифрова система за управление на огъня TADS (Towed Artillery Digitization System), която се въвежда от 2014 г. Визуално модернизираната гаубица M777A2 се отличава с наличието на допълнителна "кутия" с оборудване, използва цветен дисплей с LCD матрица, GPS сателитни навигационни сигнали за точно позициониране, оборудване за взаимодействие с безпилотни летателни апарати, които търсят цели и коригират огъня. И най-важното е, че софтуерът на TADS позволява използване на усъвършенствани видове боеприпаси и, когато се появят нови, да въвеждате информация за тях в база данни, съхранявана на бордовия компютър.

Номенклатурата на изстрелите за M777 включва димни и осветителни снаряди, както и активно-реактивни, чийто дизайн предвижда малък барутен двигател за повдигане на траекторията. 48-килограмовият коригиращ снаряд Excalibur работи още по-точно, но струва 113 000 долара за брой. Въпреки това 7 страни по света са закупили такива боеприпаси за себе си, а САЩ и техните съюзници широко ги използваха срещу ислямистите в Близкия изток.

Германски гаубици за Украйна: какво може това оръжие?

"Реактивна, широкообхватна, точна" - така германските въоръжени сили описват предимствата на самоходната гаубица 2000. Става дума за те...

Вярно е, че затова украинските артилеристи трябва не само перфектно да овладеят новата система, но и да разполагат с достатъчно количество боеприпаси за нея. Основният техен проблем не е толкова в броя на оръдията, а в непрекъснатото снабдяване на артилеристите с боеприпаси. Управляемите снаряди са много скъпи, така че Пентагона предпочита да изпрати евтини M107, M795 и M549 в Украйна.

Има още едно пикантно обстоятелство. Видеозаписи показват оръдия в Донбас, които не са оборудвани със системата за управление на огъня TADS. Това означава, че те не могат да използват усъвършенствани видове снаряди и да взаимодействат с дронове. С една дума, по своите огневи възможности новопристигналите М777 не се различават много от съветските "Мста-Б", "Хиацинт-Б" и Д-20.

TADS най-вероятно са били демонтирани от американците, преди да бъдат доставени в Украйна. Причината за това могат да бъдат множество видеоклипове от Донбас, изобразяващи трофеите на милициите на ДНР и ЛНР. Сред тях са голям брой американски противотанкови ATGM Javeline, ракети "въздух-земя" MANPADS Stinger и други технически "усъвършенствани" оръжия.

Отстъпвайки под ударите на противника, украинските военнослужещи понякога са принудени да изоставят поверените им тежки оръжия. Ако това се случи с M777A2, TADS със своя секретен "пълнеж" може да попадне в ръцете на руски специалисти и те в крайна сметка ще могат да разработят контрамерки. Най-вероятно от това основателно се страхува Пентагона. Следователно гаубиците се прехвърлят в Украйна само след "кастрация", което значително намалява способността им.

В същото време не бива да се подценява появата на M777 в арсенала на въоръжените сили на Украйна. Американските доставки не само компенсират понесените загуби, но и потенциално дават на украинската армия допълни способности. Ако в ръцете им се появят активни ракети M549, те ще могат да използват артилерия срещу цели и в отдалечени райони.

САЩ и Великобритания се уговарят за допълнителна помощ за Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обсъди по телефона с британския външен министър Елизабет Тръс предоставянето на допълнителна ...

Според доклад на руското министерството на отбраната на 18 май руски артилеристи и ракетчици са нанесли огневи поражения на батарея от 155-мм гаубици М777 на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Според руснаците, това се случило след успешна операция на руски въоръжени сили в района на селището Подгорное, довела до унищожаването на няколко гаубици M777. "След ударите с дронове украинските националисти се опитаха да се скрият в гората и да скрият теглените гаубици M777 там. Веднага след като концентрираха влекачите и оръдията на новата позиция, артилерията ги удари. Цялото оборудване и американските гаубици са унищожени. Оцелелите украински артилеристи избягаха", съобщиха от руското министерство на отбраната. От официален Киев няма коментар.

(При подготовката на материала е използвана информация от публикации на руския сайт VPK)

ОЩЕ: Британско издание: Франция и Германия избегнаха оръжейното ембарго, за да продават оръжия на Русия

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари