Бъдещето е тук: Изкуствен интелект пилотира изтребител F-16 в САЩ (ВИДЕО)

15929
Бъдещето е тук: Изкуствен интелект пилотира изтребител F-16 в САЩ (ВИДЕО)
Снимка: Lockheed Martin

Перфектно изчислена траектория, маневри с милиметрова точност и мигновена реакция на вражеска атака – проведеният на симулатор бой между робот и човек показа, че пилотите от ВВС на САЩ могат да се притесняват за работата си, поне малко.

Сутринта на 1 декември 2022 г. модифициран изтребител F-16 с кодово име VISTA X-62A излетял от военновъздушната база Едуардс, разположена на около 100 километра северно от Лос Анджелис. По време на кратък тестов полет самолетът отработил сложни бойни маневри, включително симулация на въздушен бой, и успешно се приземил в авиобазата. Изглеждало като рутинен полет на учебен самолет, който се изпълнява от кадет във водещата школа за обучение на пилоти в САЩ (полетът донякъде напомня фрагменти от екшън филма "Top Gun: Maverick"). Този конкретен полет обаче бил специален: не пилот, а изкуствен интелект (ИИ) пилотирал тактически самолет за първи път в историята.

Между 1 и 16 декември изтребителят VISTA X-62A под ръководството на Министерството на отбраната на САЩ извършил 12 тестови полета под управлението на изкуствен интелект, летейки общо повече от 17 часа в автономен режим. Този изключителен резултат е постигнат като част от програмата Vanguard на ВВС на САЩ, насочена към разработване на бойни самолети, управлявани от ИИ. Програмата Skyborg, която стартира през 2019 г., предвижда тестовете да продължат през 2023 г., като експертите се надяват да получат работещ прототип до края на годината.

Програмата VISTA е важна първа стъпка към постигане на заявените цели, казва М. Кристофър Котинг, директор по изследванията в училището за пилоти-изпитатели на ВВС на САЩ. "Този подход, съчетан с целенасочено тестване на нови самолетни системи, докато се разработват, ще ни позволи бързо да реализираме автономни системи за управление на безпилотни платформи, в резултат на което нашият изтребител ще има необходимите летателни характеристики", обясни Котинг.

Например Украйна вече използва полуавтономни дронове. Американската армия вече пусна атакуващия хеликоптер Black Hawk в автономен режим, а още през 2020 г. успешно тества програми за изкуствен интелект на американски разузнавателни самолети. Стана ясно, че битките между автономно управлявани самолети са нова граница в съвременната война. Но до каква степен изкуственият интелект ще успее да проникне в нашата авиация и какви ще са последствията за пилотите, които остават на земята?

Изтребителят VISTA X-62A (Variable In-Flight Simulation Test Aircraft, т.е. "изпитателен самолет за симулация на променлив полет") винаги е изпреварвал времето си. Създаден е още през 80-те години на миналия век на базата на F-16D Block 30 Peace Marble Il. В началото на 90-те години на миналия век той стана основен тренажор в училището за пилоти-изпитатели на САЩ. VISTA е универсален и много адаптивен учебен самолет с отворена системна архитектура; може да бъде оборудван със софтуер за симулиране на характеристиките на полета на няколко типа самолети, вариращи от тежки бомбардировачи до свръхлеки изтребители.

В навечерието на миналогодишните автономни полетни изпитания на самолета VISTA е инсталирано необходимото оборудване. В комбинация със симулационната система VISTA, гореспоменатите надстройки позволиха фокусиране върху автономността и в същото време интеграция на ИИ.

При тестове, проведени през декември, в системата бяха заредени две програми за изкуствен интелект: автономни въздушни бойни операции (AACO) от Изследователската лаборатория на ВВС на САЩ и въздушни бойни еволюции (ACE) от Агенцията за напреднали изследователски проекти на отбраната (DARPA). Програмата AACO набляга на борбата с враг извън линията на видимост (BVR), докато ACE се фокусира върху маневри за близък въздушен бой с "видим" враг.

По време на изпитателните полети пилотът седял в задната кабина на самолета VISTA като дубльор, а в предната кабина имало инженер - специалист по системи с изкуствен интелект, чиито задължения включват недопускането на аварийни ситуации. Ръководителят на програмата на DARPA подполковник Райън Хефрон каза само, че "при преминаване от виртуално към реално трябва да се очаква "появата на всякакъв вид провал". Като цяло специалистите постигнаха значителен напредък към реализацията на проекта Skyborg, чиято цел е възможно най-скоро да издигне автономно въздухоплавателно средство.

Министерството на отбраната на САЩ подчерта, че целта на системите AACO и ACE не е да заменят пилота, а да го допълнят. В някои случаи базираните на ИИ системи за втори пилот могат да действат като спомагателен механизъм за подпомагане на пилота по време на въздушен бой. Обърнете внимание: системите AACO и ACE са способни да обработват милиони сигнали в секунда и да поемат контрола над самолета в критични моменти, а всичко това може да бъде жизненоважно при извънредни ситуации. В същото време обикновените полети, при които не се изисква човешко участие, могат да се извършват в напълно автономен режим.

"Ние изобщо не се опитваме да заменим пилота, просто искаме да го допълним, като го снабдим с помощно оборудване. В крайна сметка кон и мъж си помагат един на друг. Това позволява на ездача да се съсредоточи върху по-големи задачи", обяснява Котинг, оприличавайки пилота на ездач, който се втурва в битка на кон. Например, продължава Котинг, с помощта на оборудване с изкуствен интелект един обикновен лейтенант със само сто летателни часа може да се изравни с по-висок ранг пилот с хиляда летателни часа.

За началника на училището за пилоти-изпитатели на ВВС на САЩ Бил Грей въвеждането на изкуствения интелект е естествено продължение на работата, която той върши с кадетите. "Всички наши отзиви и коментари относно трудностите, свързани с обучението на кадетите и обучението на системи за ИИ, обикновено се разглеждат от инженерите и учените като нова задача и ново предизвикателство. За мен това е уместно, защото от няколко десетилетия съм обучавал носители на естествен интелект, за които е известно, че мислят нетрадиционно - това са кадети от летателни училища. За мен въпросът не е дали можем да обучим системи с изкуствен интелект, а защо все още успяваме да обучим и подготвим пилоти и как можем да използваме този опит по отношение на ИИ", казва Бил Грей.

Според Бил Грей изкуственият интелект изобщо не е "чудотворен инструмент, който изглежда може да реши всички проблеми"; трябва да се подходи към неговото развитие без фанатизъм, като вземем предвид мерките за сигурност, за да предотвратим възникването на извънредни ситуации, които ни струват толкова скъпо. Прекомерното разчитане на изкуствения интелект и на автономно управлявани средства - всичко това може да бъде изпълнено с опасности, смята Бил Грей, като същевременно посочва провалите в програмата за автопилот на Tesla. Котинг се съгласява, наричайки работата на ИИ на самолета VISTA "план за намаляване на риска".

Технологиите във ВВС на САЩ напредват бързо. Според Котинг през декември миналата година тестови полети на самолети, оборудвани със системи ACE и ACCO, често са били извършвани с интервал от няколко часа, докато инженерите успеят да прехвърлят бордовите системи на VISTA в автономен режим за няколко минути, което не влияе по какъвто и да е начин на безопасността или ефективността на полета. Например, според Котинг, в един случай изтеглянето на нов базиран на изкуствен интелект софтуер е извършено в 7:30 сутринта и самолетът е готов за тестов полет още в 10 сутринта.

"След като свържем ИИ със свръхзвуков изтребител, ние просто трябва да се насладим от гледането на полета. С нашите системи за сигурност програмистите могат да променят софтуера буквално за една нощ", казва Бил Грей.

Въпреки че е постигнат напредък, все още ще мине време, преди училището за пилоти-изпитатели на военновъздушните сили да преработи своята учебна програма. Според Котинг, иновативността на платформите AACO и ACE предполага по-високо ниво на обучение на пилоти, преди тези платформи да бъдат тествани в пилотската кабина на самолета VISTA.

Котинг няма представа колко широко разпространен е изкуственият интелект в армията. Въпреки това, според него, в армията ИИ вече се използва широко в технологията за разпознаване на образи. И въпреки че появата на танкове, оборудвани с изкуствен интелект, е все още много далеч, той очевидно вече се е настанил доста здраво в авиацията.

"Перфектната бойна машина": В САЩ ще ползват изкуствен интелект за създаване на оръжия (ВИДЕО)

Автор: Том Уорд, за Wired

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари