Бъдещето на Скопие: Как може друга държава да носи името Македония?

16405
Бъдещето на Скопие: Как може друга държава да носи името Македония?
Снимка: iStock/Guliver

Докато депутатите в Атина се готвят да одобрят сделка за името между Гърция и Македония, в много европейски столици има облекчение, че 27-годишният дипломатически спор за името е към своя край, пише агенция France Presse, цитирана от БГНЕС.

Но в гръцкия регион Македония, където е било древногръцкото царство, прочуло се покрай Александър Велики, цари предимно възмущение. "Как може друга държава да носи името Македония? Тогава какво сме ние?", се чуди Елени, 39-годишна собственичка на магазин за сувенири. "Това е, като да ни отнемат душата, нашата история и култура", добавя тя.

Магазинът на Елени е на няколко метра от некропола на древните македонски царе във Вергина, на 485 километра северно от Атина, един от най-добрите археологически обекти в Гърция. Сред погребаните там македонски кралски особи е Филип II, бащата на Александър.

Ципрас: Ние защитаваме нашата провинция Македония

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас излезе с видеопослание към гръцкия народ преди ключовото гласуване на Преспанското споразумение с Ма...

Споразумението, което се очаква да бъде одобрено в четвъртък, ще преименува съседа на Гърция на Република Северна Македония - стъпка, която според правителството в Атина ще насърчи търговията и ще облагодетелства двете страни.

Критиците обаче казват, че сделката, договорена с посредничеството на гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев, само ще създаде объркване и ще посее нови проблеми. Ключов момент за тях е признаването от страна на Гърция на македонския език и идентичност на север от границата.

Много домове в това малко село са украсени със сини знамена, носещи Слънцето на Вергина, древен македонски символ, за който се смята, че е знак на кралското семейство на Филип. Но продавачката на сувенири Елени каза, че повечето хора извън Гърция са по-запознати с червено-жълтия флаг, приет от Скопие през 1995 г., който също носи слънце.

"Туристите идват от различни европейски страни, които искат да купят знамето на Македония. Когато им покажа (синьото) знаме, те ми казват, че греша и че трябва да е червено и жълто", отбелязва тя ядосано. "Това са постигнали нашите политици: да накарат хората да вярват, че Македония не е в Гърция!", добавя тя.

"Не можем да приемем това"

Договорът от Преспа разпали страстите на заседание на комисия в гръцкия парламент

На висок тон, с обвинения за избирането на нови членове, тъй като няколко депутати са напуснали парламентарните си групи, с ожесточени ...

На север от границата има и опозиция срещу недоволството от смяната на името. Националистическите съюзници на Ципрас излязоха от правителството по-рано този месец заради сделката. Неговият ляв кабинет твърди, че протестите са раздухани от крайно десни твърди групировки, а неколцина депутати дори казват, че са получили заплахи със смърт.

Нова демонстрация междувременно е насрочена за четвъртък в Атина. "Обесете предателите", викаха няколко недоволни от смяната на името и срещу споразумението по време на протест, проведен в северния гръцки град Верия тази седмица.

Местният кмет каза на наброяващата около 1000 души тълпа, че Гърция е била "притисната" за подписването на споразумението от нашите "така наречени съюзници" САЩ и Германия. "Трябва да има референдум. Повечето гърци не искат това споразумение. Скоро (македонците - бел. ред.) ще започнат да претендират за древни македонски градове", твърди Никос Калайцидис, 37-годишен протестиращ.

В археологическия музей на Вергина местните служители разглеждат с подозрение посещения на туристически групи от съседна Македония, разказа служител. "Ако имат гид с тях, ние изпращаме някой да разбере какво им е казано за археологическите находки", коментира експертът. "Тъй като твърдят, че говорят македонски, ние ги молим да прочетат това, което е написано на гръцките (древногръцки всъщност - бел. ред.) надгробни плочи", добавя служителят.

За повечето гърци Александър Велики е неразделна част от тяхното наследство - един от най-големите завоеватели в историята, който е свалил Персийската империя и е занесъл гръцката култура до Египет и Индия през четвърти век преди Христа. По-късно римляните създават огромна провинция, наречена Македония, която включва части от съвременна Албания, Македония и България. Впоследствие славяните се преселват в района на днешна Македония през 6. век след Христа.

Стотици хиляди протестират в Атина, газ и шокови гранати от полицията

Гръцките протести в Атина ескалираха.  Група маскирани лица с гръцки знамена, вероятно принадлежащи на крайнодесни групировки, са ...

Ангелос Сиригос, професор по международно право в университета "Пантеон" в Атина, отбелязва, че въпросът с Македония е дълбок за гърците, тъй като страната е завладяна три пъти през северната ѝ граница през последния век. "Гърците не са особено обезпокоени от евентуални иредентистки амбиции на Скопие, а от други чуждестранни сили, които биха могли да използват съседната държава, за да отстояват влиянието си в региона," казва той.

При предшественика на Заев Никола Груевски, Македония разгневи гърците, като нарече главното си летище и магистрала на Александър Велики. Правителството на Заев преразгледа македонската конституция, за да насърчи споразумението за промяна на името, и обеща да сложи край на всяко присвояване на древни гръцки символи.

Но много хора все още се страхуват, че това може лесно да бъде отменено от бъдеща администрация в Скопие. "Ние не можем да приемем това. Ще продължим борбата си - дори ако това споразумение бъде одобрено", споделят още работещите в местните заведения във Вергина.

Какво ще е бъдещето на Македония? Часовникът тиктака.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Макрон остана сам": Какви са разликите между Украйна и Палестина?

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари