България направи още една важна стъпка за енергетиката си

8330
България направи още една важна стъпка за енергетиката си
Снимка: БГНЕС

През последния месец дебатите за ядрената енергетика в България отново се разгорещиха покрай идеята за рестартиране на проекта "Белене". Ядрената енергетика обаче не трябва да се изчерпва само с темата "Белене". Секторът е комплексен и включва в себе си множество взаимосвързани вектори – инженерно-технически, политически, финансово-икономически, научни.

Това пише в специален анализ за Actualno.com eнергийният икономист Борислав Боев по темата, свързана с бъдещето на енергийната система на страната.

Ядрената енергетика - ключът към нискоемисионния енергиен преход

Предстоят интересни времена за българската електроенергетика. Страната ни трябва час по-скоро да вземе съдбоносни решения, свързани с б...

Ядрената енергетика е с огромно значение за българската икономика и националната сигурност, а това предполага качествено изследване и управление на процесите по гореспоменатите вектори. В тази връзка сътрудничеството с утвърдени международни организации е ключово за адекватното целеполагане и устойчивото развитие не само на ядрената енергетика, но и на целия енергиен сектор. Една от сериозните международни организации, които се занимават именно с изследването на проблематиката в ядрената енергетика, е Агенцията за ядрена енергия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Амбициите на България за развитие на ядрената енергетика съвсем естествено доведоха до официалната кандидатура на страната ни за присъединяване както към ОИСР, така и към Ядрената агенция на организацията.

Кратка история, мисия и основни дейности на Ядрената агенция към ОИСР

Агенцията за ядрена енергия (NEA – Nuclear Energy Agency) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на 1 февруари 1958 г. под името „Европейска ядрена агенция“. На 20 април 1972 г. агенцията променя своето име на „Nuclear Energy Agency“ (NEA), което остава и до днес. Към настоящият момент в Агенцията членуват 33 държави от Европа, Северна Америка и Азия, сред които са лидерите в ядрената енергетика като САЩ, Франция, Русия и Великобритания. Основната мисия на NEA е да подпомага държавите при експлоатацията и развитието на ядрената енергия за мирни цели чрез задълбочено сътрудничество на техническо, академично и правно ниво. В съответствие с тази мисия, Агенцията изготвя експертни анализи в областта на ядрената енергетика, които са изключително важни за вземането на политическите решения и оформянето на стратегическата визия за развитието на енергетиката в съответните държави-членки на ОИСР. Освен сериозната научно-изследователска дейност, NEA поддържа трансфер на информация и знания между държавите-членки, изготвя специфични секторни анализи, съобразени със спецификите и нуждите на заинтересованите страни. Агенцията работи в тясно сътрудничество с други международни организации и институции като Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), Световната ядрена асоциация (WNA), Европейската Комисия (ЕК) и др.

С решение на Министерски съвет от 23 октомври 2019 г. бе обявена кандидатурата на България за членство в NEA. Присъединяването към една от най-авторитетните международни организации в областта на ядрената енергетика е важно не само за развитието на сектора в България, но и за стратегическото позициониране на страната на полето на световната ядрена енергетика. С членството в NEA за България се откриват много нови възможности, които далеч не се изчерпват само с дейността на ядрения сектор у нас.

Възможностите за академичните институции

Зелена сделка в електроенергетиката? Вижте Франция

Ако в Европа има държава, която може да се похвали с чиста енергетика и сигурност на енергийната система, то това е Франция. Хубаво е е...

Една от основните дейности на Агенцията, е свързана с изготвянето на аналитични материали с икономическа, политическа, техническа и правна насоченост. По този начин се отваря възможност за полагане основите на устойчиво сътрудничество между българските академични институции и Агенцията. Съвместните дейности могат да включват изготвянето на планове, стратегии и анализи, покриващи всички аспекти на ядрената енергетика в България. Наред с това българските академични институции ще имат възможността да натрупат безценен опит и знания в неизследвани, или слабо изследвани досега секторни ниши в енергетиката. Задълбочаването на академичните взаимовръзки ще позволи на българските изследователи да натрупат експертиза, а това е изключително важно за решаването на съвременните проблеми като загубата на знания, намаляващия интерес за кариерно и академично развитие в сектора и т.н.

Ползите за политическото ръководство

От членството в NEA ще се възползва и политическото ръководство на държавата, защото то ще получи достъп до специфично изготвени анализи, съобразени с енергийните особености на България. През годините нееднократно се проявяваха слабостите в българската енергийна политика като лошото целеполагане, липсата на управленски капацитет и невъзможността за формулиране и преследване на конкретни и ясни цели. Помощта от NEA под формата на критично изготвени анализи, отчитащи не само слабостите, но и възможностите за развитието на българската енергетика, ще бъде важна от гледна точка формирането на устойчив „policy making“. В навечерието на „Зелената сделка“ политическият елит има крещяща нужда от достъп до максимално независим и критичен поглед върху ситуацията в българската енергетика. Така до някаква степен ще бъде адресиран и проблемът с липсата на административен и управленски капацитет, които се доказаха като ахилесовата пета в управлението на българската енергетика през последните години. Няма как България да реализира каквито и да е големи проекти, ако не разреши хроничния проблем, свързан с управлението на сектора, а това преминава именно през изготвяне на критични анализи и предписания с помощта на доказани световни експерти. Но българското политическо ръководство трябва да си даде ясна сметка, че евентуалното приемане в NEA не е панацея и ако няма инициативност, то проблемите в енергийната политика едва ли ще бъдат разрешени.

Достъп до по-добра финансово-икономическа експертиза

Членството на България в NEA поставя акцент и върху друг много важен аспект в развитието на ядрената енергетика – финансово-икономическия. Трудностите, с които страната ни се сблъсква при реализацията на големи проекти са свързани до голяма степен с невъзможността за привличане на стратегически инвеститори, които да „повярват“ в рентабилността на тези проекти. Присъединяването към Агенцията обаче ще изпрати положителен пазарен сигнал към всички големи играчи в сектора, защото България затвърждава добрите практики и се обособява като надежден партньор на световната ядрена сцена. Освен това страната ни може да се възползва от доказаната експертиза на Агенцията при финансово-икономическата обосновка на конкретни проекти. Възможностите за привличане на инвеститорски интерес обаче не се изчерпват само с финансирането на мащабни проекти за изграждане на нови ядрени мощности – те могат да бъдат насочени към създаването на управленска експертиза в областта на икономиката на ядрената енергетика, изграждането на академичен капацитет, възможности за съвместни участия и разработки между български учени и работни групи на NEA, програми за обучение и допълнителна квалификация на административен и мениджърски персонал и т.н.

Пътищата за възстановяването на американската ядрена енергетика

През месец април енергийното министерство (Department of Energy – DOE) на САЩ излезе със стратегия, която очертава приоритетите з...

Кандидатурата за членство в Агенцията за ядрена енергия към ОИСР несъмнено е правилен ход с оглед плановете за развитие на ядрената енергетика в България. Предстоящата енергийна трансформация и прехода към нискоемисионни източници ще създадат условия за увеличаване ролята на ядрената енергия. Енергийният преход обаче въобще няма да бъде безоблачен. България се сблъсква с редица предизвикателства на национално и европейско ниво.

В национален план страната ни продължава да страда от хроничните си проблеми, свързани с непоследователна политика по отношение стратегическите приоритети в енергетиката. Проблемите с изграждането на нов ядрен капацитет през последните две десетилетия са само върха на айсберга. Не трябва да се пропуска факта, че България трябва да се съобразява с общите енергийни планове и стратегии, приети от Европейската комисия. Сега тези планове за декарбонизация и „климатичен неутралитет“ не включват експанзия на ядрената енергетика, въпреки че тя понастоящем е един от най-нискоемисионните и същевременно устойчиви енергийни източници. Затова приоритетите в националната политика, а именно запазването дела на ядрената енергия в краткосрочен план, и изграждането на нов ядрен капацитет в средносрочен и дългосрочен хоризонт, могат да бъдат постигнати не само с изявяването на принципна политическа подкрепа, но и с членството и задълбочаващото се сътрудничество именно с авторитетни международни организации като NEA.

Приемането на България в Агенцията ще отвори нова страница в развитието на ядрената енергетика и ще изпрати важно пазарно послание на международните енергийни пазари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари