X
 
 

Чайлдфри: Има ли щастие без деца?

5785 12
Чайлдфри: Има ли щастие без деца?
Снимка: iStock/Guliver
Независимо от критиката, хората, решили да нямат деца по свой избор или т. нар."чайлдфри" (бел. ред. от англ. childfree), все по-ясно говорят за избора си, пише  Le Figaro.

"Ще съжаляваш за това", "Ще остарееш самотна", "Прекалено голям егоист си"... дори през 2020 година отказът от това да имаш дете остава труден избор, особено за жените, които са заставени да се оправдават за нежеланието си да станат майки, което било в разрез с природните планове. Според Мона Шалле, автор на  книгата "Вещици - непобедимата сила на жените" (изд.La Découverte, 2018) жените, които не искат да имат деца са съвременното олицетворение на вещиците: те плашат, защото се освобождават от социалните норми, от патриархата, и до сега ги подозират в неприязън към децата.

Опасният мит за щастието от майчинството

Смята се, че майчинството е не само предназначението на всяка жена, но и щастие за нея. Израелският изследовател Орна Донат в своя труд...

Също, както преди векове за вещиците са разказвали, че събота нощем горят новородени. Във Франция нивото на доброволното безплодие остава ниско и почти не се променя през последните 30 години - 6,3% от мъжете и 4,3% от жените нямат деца и не желаят да имат (сп. Population&Society, 2014). Но "чайлдфри" искат останалите да уважават техния избор и да престанат да ги сочат с пръст. през последните години се появи нова категория т. нар. ginks (бел. ред. от англ. Green Inclinated No Kids). Хората в нея отказват да имат деца по екологични причини, за да не се пренаселва Земята и да не се изтощават нейните ресурси. 

"Екологичният аргумент позволява на жените, които не са майки да намерят положителна причина, тъй като често се чувстват много самотни в избора си, докато майките по естествен път получават достъп до няколко кръга, като детски градини, училища, семейни празници, отбелязва клиничният психотерапевт и автор на книгата "Живот без дете, щастието е възможно" (издателство De Boeck, 2018)."

Виждам две особени категории жени "чайлдфри". Тези, които са се реализирали в съюз - било то с мъж или в работата, където детето е страничен елемент - това са великите любовници, увлечените изследователки или представителки на творчески професии, които "износват" своите произведения. Това са онези, които разцъфват, занимавайки се с дадена дейност: бизнес жени, журналистки, тези, които се интересуват от околния свят и винаги са в движение", коментира психологът Едит Вале.

Да си бездетен това означава да имаш други приоритети, да имаш желание да останеш свободен... Това са основните мотиви, които са по-важни от финансовите съображения или причини, свързани със здравето.Струва си да се постави под съмнение тенденцията да се осъжда този избор, вместо да се уважава, дори ако не сме в състояние да го разберем. Може би някои майки изпитват чувство на завист към жените, които са направили този избор, който самите те не са могли да направят.

НОИ изплаща обезщетенията на майките на 1 август

Националният осигурителен институт ще изплати дължимите обезщетения за бременност и раждане и отглеждане на малко дете за месец юли 201...

Чайлдфри са първооткривателки в този смисъл,че вървят по неотъпкана пътека и се стремят да придадат друг смисъл на живота си. Да направиш живота си плодотворен без помощта на майчинството е възможно, казва още Вале.

До колко е опасен митът за майчинството може да видите в ТАЗИ СТАТИЯ

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Много лесно се говори и пише тук, но никой не знае истинската причина, поради която някой няма собствено дете. Повечето коментарите са жлъчни и нелицеприятни, но сигурно всички вие имате претенции, че сте добри хора в реалния живот - но наистина ли е така? Добре ли възпитавате своите деца или нямате време за тях? Преди да обиждате човек, се замислете дали имате право на това?
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Доброволно са решили да са фабрика за лайна, а зелените идеи са за алиби.
 • Октомври 3 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  А да не говорим , че по принцип щастието ВИНАГИ И ЕДИНСТВЕНО само в теб и никъде другаде. Ти можеш да нямаш и едно дете и да бъдеш най щастливият човек на Света и обратно да имаш и 5 деца и да си най нещастният. Но облъчени и заразени с глобални /македонизми/ европейзми трудно това може да се възприеме от вас заразените и облъчените.
 • Октомври 3.1 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Един малък нюанс. Всичките Източни култури и гледни точки и Западните индиански култури идват тук , но БАЗИРАНИ В Сащ. Ахаха. И обкновено се случва , че отхвърляки европейската гледна точка несъзнателно ти започваш да работиш срещу Народа си и неговата култура. Примери МЛН такива и аз лично познавам такива несретници.
  : 2 !
 • Октомври 2 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Примерен модел за щастие на една есейка от Германия като да кажем тази от снимката. Та няма деца , гласува за меркел , мисли за екваториалните гори в Гвинея , но не знае нищо за Германският геноцид в Намибия през 1908г , но знае еди кой си еврей точно на коя дата са го пратили в Дахау. Освен това ходи и по гей сборища за да ги подкрепя. И накрая банда от мигрантски орки прави опит да я изнасилят н виж още ›› о случайно минава патрулка и без да иска им прекъсва удовлствието. Само това разбира се. те орките бягат , пък и никой не ги и гони.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  А има и друг модел за щастие на тази есейка от Германия като да кажем тази от снимката. Та тя няма отново деца , разбира се посещава гей сборищата за да ги подкрепи напълно упадналите гейове , Сега огромната разлика с модел /1/ е , че гласува за зелените не за меркел. Не знае за онзи конкретен еврей на коя дата са го пратили в Дахау , но знае за друг изпратен в Аушвиц. Както и модел /1/ не знае ни виж още ›› що за Германският геноцид в Намибия през 1908г.
  : 2 !
 • Октомври 2.2 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Сега интересното е при срещата с мигрантите орки. В модел /1/ не я изнасилват зашото все пак минава съвсем случайно патрулката и орките се разгягват ,но в модел /2/ не минава никаква патрулка и те я изнасилват и ограбват. А , пък после тя понеже изпитва безпределна обич към орките мигранти и дори и не подава сигнал в полицията. Не , зашото знае , че нищо няма да направят , а зашото изпитва безпред виж още ›› елна обич към тях.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Актуално продължава със своята поредица от пропаганди статии против семейството, майчинството и естествения прираст на нациите. Обаче този вид пропаганда ще призная има и една недвусмислена полза за човечеството, а именно, че хората които са толкова глупави и себично настроени , че да се вържат на подобна пропаганда и да изберат да нямат деца наистина е по-добре да не се размножават и да не възпит виж още ›› ават деца. Глобалните елити стремящи се към намаляване на световното население с цел неговия по-ефективен контрол, подчинение и ограбване на националните ресурси не е доизчислил един детайл, а именно, че по този начин се прави чистка на най-глупавата част от населението, най-скотоподобната. А вместо тях се размножават хората, които могат да гледат отвъд своите егоистични желания, да мислят за поколения напред, хора отговорни за бъдещето на своя народ. Точно от такива хора и техните деца народите имат нужда. И точно те ще устоят на всяка глобалистка пропаганда, техните лъжи за причинената от човеци промяна на климата, за пренаселеността на Земята и за великото щастие да умреш като отсечен и изсъхнал клон, който не дава плод и не оставя плодоносно потомство след себе си.
 • Октомври 1.1 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Значи те не са актуално , а actualno. Да така е . те са Проводник на Рушителният либерализъм в полза на фашизма на 21 век ислямизма. . Верни Орки на Babylon
  : 3 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Напълно сте прав. Единственото истинско нещо на този свят са биологично собствените деца. Те дават смисъл на живота ти. Всичко останало - пари, кариера, слава и пр., е фалшива картина и това става ясно в по-късните години, когато се изправяш сам срещу Края.
  : 2 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Е и ако нямаш биологично собствени деца по някаква причина тогава какво? да се заличиш от лицето на земята ли? А колко родители има "възпитали" така децата си, че са бити, изнудвани или зарязани от вечче порасналите си отрочета. И тези хора също очакват Края си в самота.
  : 3 !
 • Октомври 1.4 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Значи ни най малко 1.3 трябва да се заличаваш от лицето на Земята , но не означава и , че трябва да го Пропагандираш. ти си соросоид , либерастка г*Д и всичкото ти е в полза на ислямисткият фашзиъм. И ти си Орк на Babylon. Без значение дали го осъзнаваш ли не.
  : 2 !
Последно в Актуално