COVID-19 - кои са по-смъртоносните скорошни епидемии, включително грипни

6201
COVID-19 - кои са по-смъртоносните скорошни епидемии, включително грипни
Снимка: iStock

Новата пандемия от коронавирус, чийто жертви са над един милион души е по-смъртоносна в сравнение с други съвременни вируси, въпреки че по данни на СЗО е отнела далеч по-малко човешки животи от испанския грип преди век.

Тъй като пандемията продължава, броят на починалите е само временна величина, но предоставя референтна точка за сравнение на новия коронавирус с този на други вируси, минали и настоящи.

Вирусите на XXI век

SARS-CoV-2, вирусът, отговорен за инфекцията от COVID-19, е най-смъртоносният от вирусите на XXI-ви век до момента.

През 2009 г. вирусът H1N1, известен като свински грип, предизвика глобална пандемия и според официалната статистика взе 18 500 жертви. По-късно тези данни бяха преразгледани от медицинското списание The Lancet, което повиши смъртните случаи между 151 700 и 575 400.

През 2002-2003 г. вирусът SARS (тежък остър респираторен синдром), който се появи отново в Китай, беше първият коронавирус, който предизвика глобални страхове, но уби само 774 души.

Грипни епидемии

Един милион - толкова станаха жертвите на коронавируса в света

Броят на пациентите, починали поради причини, свързани с коронавируса SARS-CoV-2 в света, в момента е 1 000 207. Това съобщава статисти...

Изчисленията за пораженията, нанесени от SARS-CoV-2, често се сравняват с тези на смъртоносния сезонен грип, въпреки че последният рядко влиза в заглавията на медиите.

В световен мащаб сезонният грип води до 650 000 смъртни случая годишно, според данните на Световната здравна организация (СЗО).

През XX-ти век има две основни несезонни грипни пандемии - азиатският грип през 1957-1958 г. и хонконгският грип през 1968-1970 г. Всеки от тях е взел около 1 000 000 жертви, според преброяванията, извършени след това.

И двете пандемии са възникнали при различни обстоятелства от тези при сегашния коронавирус - преди глобализацията и преди да се ускори икономическия обмен и пътуванията по света - а заедно с това и бързото разпространение на смъртоносни вируси.

За най-голямата катастрофа сред съвременните пандемии до момента се счита грипната пандемия от 1918-1919 г., известна още като испански грип, която убива около 50 милиона души според изследване, публикувано в началото на XXI век.

Половин милион акули могат да умрат заради ваксина срещу коронавируса

Акулите произвеждат сквален - естествено масло, произведено в черния им дроб, което е съставка в няколко кандидати за ваксина срещу COV...

Тропически вируси

Броят на жертвите от новия коронавирус вече е далеч по-висок от този на хеморагичната треска Ебола, която беше идентифицирана за първи път през 1976 г. и при последното ѝ огнище 2018-2020 г. загинаха близо 2300 души.

За четири десетилетия периодичните огнища на Ебола убиха около 15 000 души, всички в Африка.

Ебола има далеч по-висока смъртност от COVID-19: около 50% от хората, които са заразени, умират и процентът на смъртните случаи на някои места стига до 90%. Но Ебола е по-малко заразна от другите вирусни заболявания, а именно защото не се пренася по въздуха, а се предава чрез пряк и директен контакт.

Други вирусни епидемии

Хиляди студенти са затворени в кампуси заради коронавируса

Докато коронавирусът обхваща университетските кампуси и хиляди студенти са затворени в общежитията, водещ учен призова да бъдат отменен...

СПИН е най-смъртоносната съвременна епидемия: почти 33 милиона души по света са починали от болестта, която засяга имунната система. Открита е за първи път през 1981 г., и до момента няма ефективна ваксина.

Но ретровирусните лекарства, когато се приемат редовно, ефективно спират заболяването и значително намаляват риска от заразяване.

Вирусите на хепатит В и С също имат висок брой смъртни случаи, убивайки около 1,3 милиона души всяка година, най-често в бедните страни.

Автор: Оливие ТИБО, АФП; Превод: БГНЕС

Още: "Традиционно за неделя намаление на случаите на коронавирус, 18 области са без нов случай"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари