COVID-19 се е активирал от състоянието на околната среда, смята учен

5241
COVID-19 се е активирал от състоянието на околната среда, смята учен
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът COVID-19 е съществувал в различни страни, но е бил в състояние на покой, преди да се активизира в Азия. Мнението е на старши сътрудник в Центъра за медицина, основан на доказателства в Оксфорд, и гостуващ професор от университета в Нюкасъл Том Джеферсън, цитиран от "The Daily Telegraph", пише ТАСС.

Според твърдението на учения възникват все повече доказателства от различни страни, че вирусът е бил в по целия свят, преди да се появи в Азия. Испанските епидемиолози миналата седмица съобщиха, че вирусът на SARS-CoV-2, който е причинител на коронавирусна инфекция, е открит в отпадъчните води на Барселона през март 2019 г. Т.е. 9 месеца преди да бъдат съобщени първите случаи на заразата в китайския град Ухан. Друга теза пък твърди, че следи от коронавируса са открити в проби от отпадни води от италианските градове Милано и Торино през декември миналата година и в отпадните води от бразилския град Флорианополис през ноември 2019 г.

Все повече българи полагат усилия за по-чиста околна среда

Все повече българи (74% от запитаните) полагат усилия, за да живеeм в по-чиста околна среда. Това показва сравнение на данните от две и...

"Възможно е да имаме работа със спящ вирус, който се е активирал от условията на околната среда“, казва Джеферсън. Той прави аналогия с масовата пандемия на испанския смъртоносен грип от 1918 г. до 1920 г., при който загиват около 100 000 000 души. А почти всеки 3-ти жител на планетата е заразен. "В случая на разпространението на испанския грип се случиха странни неща. През 1918 г. около 30% от населението на Западна Самоа умира от заболяването, въпреки че те нямат контакт с външния свят", казва ученият. И добавя, че обяснението за това вероятно е, че тези патогени не идват отникъде и не отиват никъде. Те са винаги тук и понякога нещо ги активира. Може би, плътността на населението по света или условията на околната среда и това е, което трябва да изучаваме", сигурен е Джеферсън.

Той също така вярва, че вирусът може да се предава не само от човек на човек, а например, чрез комуникация или кашлица, но и чрез отпадни води.

Избухването на пандемията, причинена от новата коронавирусна болест, беше регистрирано в края на 2019 г. в Централен Китай и се разпространи в повечето страни. На 11.03.20 г. Световната здравна организация (СЗО) го призна за пандемия. От началото на пандемията повече от 11,2 милиона души са заразени с коронавирус в световен мащаб, около 530 000 са загинали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари