COVID ограниченията за пътуване: Повече вредни, отколкото полезни?

7895
COVID ограниченията за пътуване: Повече вредни, отколкото полезни?
Снимка: Getty Images/Guliver

Забраните за пътуване са част от отговора на пандемията - особено с появата на нови варианти като Омикрон. СЗО разкритикува тази практика, но това не попречи на държавите да продължат да я прилагат.

Новината, че Южна Африка е идентифицирала и съобщила за нов "тревожен вариант", беше посрещната с бърза реакция. Голяма част от света наложи ограничения за пътуващите от Южна Африка и няколко нейни съседни страни.

Правилата продължават да действат, въпреки че бързо стана ясно, че вариантът Омикрон вече се среща и на други места. Германия и други европейски страни съобщиха за първите случаи само няколко дни след съобщението от Южна Африка. Действителният брой на случаите вероятно е по-висок, особено в Германия, като се има предвид сравнително ниският брой тестове в страната.

"Правим всичко възможно, за да сведем до минимум навлизането на варианта", заяви в изявление за "Дойче Веле" Себастиан Гюлде, говорител на федералното министерство на здравеопазването на Германия.

The Guardian: Европа се върна в тъмните времена на COVID-19

Европа се връща към „тъмните времена“ на Covid-19, обобщава британският вестник The Guardian, цитиран от агенция "Фокус". К...

Реакцията на Германия е част от призива на Европейската комисия към държавите - членки на ЕС, да въведат "аварийна спирачка", за да "спечелим време, докато добием по-добра представа за варианта "Омикрон", заяви пред „Дойче Веле” Лаура Берар, говорител на Европейската комисия.

Ефективни ли са забраните за пътуване?

Все още не е ясно доколко ефективни са ограниченията за пътуване, а и изследванията по темата са малко. Докато COVID-19 все още до голяма степен беше ограничен в Китай, проучване на Journal of Emergency Management относно разпространението на други болести, като SARS, Ebola и MERS, предполага, че "забраната за пътуване може да забави пристигането на инфекциозно заболяване в дадена страна с дни или седмици. Въпреки това има много малко доказателства, които да сочат, че забраната за пътуване елиминира риска от преминаване на болестта през границите в дългосрочен план", заяви Никол Ерет, автор на проучването от Вашингтонския университет.

По-скорошно и по-глобално проучване, публикувано в списание Communications Physics, установи, че повече от 63 % от ограниченията за пътуване са неефективни, главно защото са били некоординирани или "не са били въведени в оптимално време и на оптимални места".

Докато плюсовете на забраните за пътуване може би все още са неясни, то минусите стават все по-ясни.

Словакия забрани на неваксинираните срещу COVID-19 да влизат в нехранителните магазини

Словакия, която миналата седмица зае първо място в света по брой на новите случаи на заразените с коронавирус на глава от населението, ...

"Неефективните ограничения за пътуване създадоха значително и ненужно отслабване на международния пътникопоток, което в крайна сметка нанесе вреда на световната икономика и социалната стабилност", заключава проучването на Communications Physics.

По данни на Конференцията на ООН за търговия и развитие през 2020 г. световният туризъм е загубил близо 2,4 трилиона долара (2,13 трилиона евро). Подобна сума може да бъде изтрита от сметките и за 2021 г., като държавите с по-ниски доходи ще се справят още по-зле.

Отчасти това е причината Световната здравна организация (СЗО) редовно да предупреждава срещу мащабни ограничения на пътуванията, които могат да се разглеждат като "наказание" за страните, които са спазвали глобалните здравни протоколи, като са съобщавали за нови варианти на коронавируса.

"Ограниченията на пътуванията могат да играят роля при леко намаляване на разпространението на COVID-19, но представляват тежко бреме за живота и поминъка на хората. Ако бъдат въведени ограничения, те не трябва да бъдат ненужно инвазивни или натрапчиви и трябва да бъдат научно обосновани", се казва в едно от изявленията на СЗО.

"Въвеждането на забрани за пътуване, които са насочени срещу Африка, атакуват глобалната солидарност. COVID-19 постоянно се възползва от нашите разделения", се казва в изявлението на Матшидисо Моети, регионален директор на СЗО за Африка.

СЗО: Държавите да спазват човешките права при въвеждането на локдаун

Държавите сами определят мерките за реакция срещу пандемията от коронавирус, но трябва да отчита въздействието им върху правата на чове...

Правителството на ЮАР, което нарече ограниченията "прибързана" реакция, в събота призова държавите да преосмислят забраните си. "Нови варианти бяха открити и в други държави. Заслужава да се отбележи, че реакцията към тези страни е различна от тази към Южна Африка", се казва в изявлението.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се съгласи с това в началото на тази седмица: "Африканският народ не може да бъде обвиняван за неморално ниското ниво на ваксинации в Африка - и не трябва да бъде наказван за това, че е идентифицирал и споделил със света важна научна и здравна информация".

Междувременно защитниците на справедливото разпределение на ваксините критикуват богатите държави, че не изпълняват обещанията си да снабдяват по-бедните с необходимите им дози. Това може да се отрази негативно, защото неваксинираното население дава възможност на вируса да циркулира и да мутира опасно.

---------------------------------------------------------------------

Уилям Глюкрофт, Рина Голденберг, „Дойче Веле”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари