Да вярваш на откровени глупости: Кои са тези QAnon?

5959
Да вярваш на откровени глупости: Кои са тези QAnon?
Снимка: iStock/Guliver

Таен елит отвлича деца и се стреми към световно господство. В това вярват сляпо привържениците на зародилото се в САЩ движение QAnon, което пуска пипала и в други страни по света, включително в Германия. Инес Айзеле и Мириам Бенеке коментират за Deutsche Welle.

Имаше ги и на последните протести срещу ограничителните мерки за пандемията в Лондон – привържениците на конспиративни митове, известни под името QAnon (Кю Енън). Носеха плакати с надписи като „Изберете на коя страна заставате!", „Свобода вместо страх" и „Спрете търгcовията с деца!".

Срещу "тайното световно правителство"

Последният апел е особено характерен за QAnon. Зародилото се в интернет движение твърди, че съществува международен елит от педофили, по чието нареждане се отвличат и изтезават деца. Тяхната кръв служела като еликсир за подмладяване, използван от определени влиятелни личности като например Хилари Клинтън или известния американски инвеститор Джордж Сорос. Въпросната дрога им била нужна, за да установят господството си над света.

В този конспиративен мит се твърди още, че в света имало нещо като тайно правителство, наречено Deep State, което задкулисно дърпало конците и определяло политиката както на САЩ, така и на останалия свят. От другата страна – тази на добрите сили – стоял американският президент Доналд Тръмп, който водел борба срещу тайното световно правителство. Тези теории понякога се преплитат и с различни антисемитски конспиративни идеи.

В един отбор с антиваксъри, езотерици и десни радикали

В последно време масово се наблюдава близостта на QAnon с движението, което вярва, че мерките срещу коронавируса са пресилени, или че такъв вирус изобщо не съществува, а е измислен с цел да бъдат принудени хората да се ваксинират. При протестите в различни страни добре се видя как редом с QAnon стоят противници на ваксинациите, езотерици и хора с дяснорадикални възгледи.

Макар преобладаващата част от съдържанията на QAnon да се споделят в САЩ, теориите им стават популярни и на други места. Наскоро се видя, че Великобритания е втората страна след САЩ, където тези конспиративни теории се споделят много усилено. В класацията по този показател следват Канада и Австралия, а Германия е пета. Предполага се обаче, че твърдото ядро на поддръжниците на тези идеи в Германия обхваща само няколко хиляди души.

Откъде тръгва движението?

През октомври 2017 един анонимен юзър, нарекъл се Q, разпространи в интернет конспиративен разказ, който всъщност представляваше продължение на появилия се по време на американската предизборна кампания през 2016-та „пица гейт". Твърдението беше, че в една пицария във Вашингтон действала педофилска мрежа, в която участвала и Хилари Клинтън.

Q твърдеше още, че като сътрудник на тайните служби разполагал с поверителна информация, че Клинтън скоро ще бъде арестувана. И макар нищо подобно да не се случи, неговите абсурдни постинги се радват на засилваща се популярност из различни форуми и групи във Фейсбук, Туитър, Телеграм, Инстаграм и Ютюб.

Лавров: Вече никой не може еднолично да диктува правилата на играта по света

Нито една страна вече не може еднолично да диктува на международната общност правилата на играта. Това заяви министърът на външните раб...

Наративите на QAnon често се видоизменят и прикрепват към теми, които са важни за определени населени места и региони. В този смисъл QAnon е нещо като Мета конспиративна теория, която интегрира в себе си различни други. В Германия, например, такива са идеите на т.нар. „Граждани на Райха", а във Великобритания – тези на редица привърженици на Брекзита. На редица демонстрации в подкрепа на излизането на страната от ЕС участваха и привърженици на QAnon, като някои от тях открито твърдят, че Борис Джонсън е съюзник на спасителя на света Доналд Тръмп.

Тези хора не са безобидни

Колкото и абсурдни да са митовете на QAnon, в случая далеч не става дума за невинен феномен от интернет. Движението отдавна вече прескочи и в аналоговия свят. След като привърженици на QAnon бяха планирали и осъществили редица насилствени действия, ФБР обяви движението за потенциална терористична заплаха.

Атентаторът от германския град Ханау беше оставил прощално писмо, преливащо от расистки и конспиративни теории. В него не се споменава пряко QAnon, но пък се твърдеше, че някакви световни тайни служби от разстояние направлявали живота на хората. През февруари 42-годишният атентатор застреля девет души с миграционен произход, сред които и един българин.

Фейсбук и Туитър блокираха хиляди профили на поддръжници на движението. Експерти смятат тази мярка за правилна и призовават да се повишава медийната компетентност на хората в социалните медии. Тази задача обаче не лесна - особено в несигурни времена като сегашното, когато много хора са разтревожени от пандемията и и търсят отговор на вълнуващи ги въпроси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари