Daily Sabah: Ще изпрати ли Турция войски в Либия?

3514
Daily Sabah: Ще изпрати ли Турция войски в Либия?
Снимка: iStock/Guliver

Ще изпрати ли Турция войски в Либия? Този въпрос задава турското издание Daily Sabah в материал, цитиран от агенция "Фокус".

Меморандумът за разбирателство (МР), подписан между Турция и международно признатото правителство на националното съгласие (ПНС) на Либия, подкрепяно от ООН, относно „разграничаването на зоните на морската юрисдикция“, предизвика спорове. Меморандумът е ратифициран от турския парламент на 5 декември и е важно да се отбележи, че всички опозиционни партии с изключение на Народната демократична партия (НДП), гласуваха за него.

Въпреки че границите в Егейско море между Гърция и Турция са тема на дискусия, особено от 30-те години на миналия век, едностранните стъпки, които Гърция предприема с Кипър, Израел и Египет през последните пет години, независимо от Турция и турската Република Северен Кипър ескалира напрежението в региона.

Например в Източносредиземноморския газов форум, който се проведе по-рано тази година, участваха Израел, Италия, Палестинската администрация, администрацията на кипърските гърци, Египет, Йордания и Гърция. Основната цел на форума беше да се изгради сътрудничество между държавите членки за използването на запасите от природен газ в Източното Средиземноморие и да създаде регионален пазар на газ, който да обслужва целите на държавите членки. Турция, една от страните с най-дълга брегова ивица в Средиземно море, дори не беше поканена.

Брюксел подкрепя Атина срещу Анкара и Триполи

Новият председател на Европейската комисия осъди Турция за това, което тя определи като "неприемливо" поведение в Егейско море и заяв...

Два месеца по-късно държавният секретар на САЩ Майк Помпео присъства и подкрепя шестата тристранна среща на върха, проведена от Южен Кипър, Гърция и Израел. Подкрепата на САЩ за едностранни ходове на Израел и Гърция е друг фактор, който подхранва напрежението.

След като не успя да постигне резултати по дипломатически път, Турция е принудена да разположи свои собствени сондажни и изследователски кораби в Средиземно море в продължение на няколко години и дори принуждава кораби на одобрените от Гърция компании, изпратени в регионите, които счита за собствена морска граница, да се върнат с помощта на своите военни кораби, когато е необходимо, предавайки посланието „Аз присъствам в Средиземноморието“.

Меморандумът, подписан между Турция и Либия, е споразумение, подписано от двете страни, за да се подкрепат взаимно срещу усилията за пълното им изключване от уравнението, въпреки че имат брегове в Средиземно море. Но тези, които познават президента Реджеп Тайип Ердоган, който каза, че ще отговори положително, ако Либия покани турски войски, знаят, че той е човек с характер, който не блъфира, когато говори. Следователно е ясно, че политиката на Гърция за игнориране, която поддържа, като използва силата на Европейския съюз и САЩ, достигна ниво, което застрашава стабилността на региона.

Как ще се възприеме меморандумът между Турция и Либия, ще определи бъдещето на "енергийните войни" в Средиземноморието. Според вестника поканата към Турция и Либия за разговори, докато се обсъжда бъдещето на Средиземноморието, би било правилното начало.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com