Дамаск се отдалечава от надеждата да си върне богатите на нефт територии

16544
Дамаск се отдалечава от надеждата да си върне богатите на нефт територии
Снимка: Getty Images/Guliver

Новината за сключването на споразумение между кюрдите в Сирия и американска компания за разработването на нефтени находища в североизточна Сирия предизвика остри критики от Дамаск и Анкара. Сирийското правителство нарече САЩ "крадци", а Турция внезапно се загрижи за териториалната цялост на Сирия. Анкара осъди най-вече укрепването на икономическата независимост на сирийските кюрди. Според експертите сделката има преди всичко политическо значение, тъй като насърчава независимостта на районите, които не са контролирани от Дамаск и го лишава от надеждата да си върне изцяло богатите на нефт територии в северната част на страната, пише руското издание "Коммерсантъ" в своя статия, представена от агенция Фокус.

„Природните богатства на Сирия принадлежат на сирийския народ. Съжаляваме, че САЩ подкрепят стъпка, която нарушава нормите на международното право, нарушава териториалната цялост на Сирия и попада в категорията за финансиране на тероризма“, каза в понеделник, 3 август, говорител на турското външно министерство, коментирайки новината за сключването на споразумението между автономната администрация на Северна и Източна Сирия и американската петролна компания Delta Crescent Energy. Ден преди това сирийското външно министерство също нарече споразумението "сделка между крадци, които крадат и продават" и допълни, че то е заплаха за сирийския суверенитет. Дамаск твърди, че всяка сделка, сключена заобикаляйки централното правителство, е незаконна. 

Израел атакува Сирия след обвинение към Дамаск за терористична операция

Сирийската противовъздушна отбрана отблъсна въздушни атаки в югозападната част на Дамаск, съобщи държавната агенция САНА. Няма информац...

Командирът на Сирийските демократични сили (СДС) Мазлум Кобани информира американския сенатор Линдзи Греъм за сключването на споразумението. По време на заседание на комисията по външните работи на Сената Греъм попита американския държавен секретар Майк Помпео дали американската компания наистина е сключила сделка с кюрдите за „модернизиране и развитие“ на инфраструктурата на петролните полета в Североизточна Сирия. Помпео потвърди тази информация.

"Сделката отне малко повече време, отколкото се надявахме, и сега сме в процес на изпълнение", каза той. И двамата политици не посочиха компанията, която е сключила сделката. Според американското електронно издание Al-Monitor, става дума за компанията Delta Crescent Energy. Според изданието договорът е подписан със съгласието на Белия дом.

"Споразумението има голямо политическо значение и може да се разглежда като признание на кюрдската администрация", според водещият арабски вестник Al-Sharq al-Awsat, цитирайки неназован кюрдски държавен служител.

„Освен това то намалява опасенията от възможно неочаквано изтегляне на САЩ от районите на р. Ефрат“, добави той.

Ердоган: Турция не признава парламентарните избори в Сирия

Анкара счита резултатите от парламентарните избори в Сирия за невалидни, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде БГНЕС. ...

Припомняме, че през октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп неочаквано обяви изтеглянето на хиляди американски войски от Сирия, които преди това бяха по границата на автономния регион с Турция. Тогава те се изтеглиха на юг под предлог, че защитават нефтените находища от потенциални атаки на "Ислямска държава", но след това се оказа, че това не е така. Малко по-късно Турция започна операция "Извор на мира" срещу кюрдските сили в региона, след която установи контрол над част от границата със Северна Сирия.

"Ще работим много тясно с нашите кюрдски съюзници, за да сме сигурни, че приходите от този петрол няма да попаднат в ръцете на Иран, няма да попаднат в ръцете на режима (правителството на Башар Асад) и няма да попаднат в ръцете на Русия", заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

През януари специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри подчерта, че официален Вашингтон не се намесва в проблемите на производството на петрол в региона, но някои американски компании наистина са поискали лицензи от Департамента за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ, за да работят в региона на Северна Сирия. В същото време американските санкции забраняват търговията с петролни продукти от Сирия. Те обаче се отнасят само до териториите, контролирани от властите в Дамаск и за автономния северен регион се прави изключение. Това предизвика възмущението и на Москва, която е съюзник на Башар Асад.

"САЩ съсредоточиха действията си в Сирия върху насърчаване на кюрдския сепаратизъм с пари от незаконната търговия със сирийски петрол от Ефрат", каза в интервю за РИА Новости Пьотър Иличев, директор на Департамента за международни организации на руското външно министерство. Според Москва правителството на Асад губи по 40 млн. долара всеки месец от продажби на петрол.

Изборите за парламент в Сирия приключиха, чакат се резултати

Избирателните секции за изборите за депутати в Сирийския народен съвет (парламент) са затворени във всички провинции, съобщи Сирийската...

За Русия запазването на американския контрол над сирийските полета е равносилно на санкциите на САЩ срещу Дамаск, които увреждат сирийската икономика и лишават правителството от ресурси за възстановяване на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари