Давос 2020: Земята няма време за лицемерие, уважаеми световни лидери

13427
Давос 2020: Земята няма време за лицемерие, уважаеми световни лидери
Снимка: Getty Images/Guliver

Започна Световният икономически форум в Давос (21-24 януари). Около 3000 ще бъдат участниците в едно от най-големите ежегодни икономически събития. Швейцарският зимен курорт приема световни лидери като държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, канцлера на Германия Ангела Меркел, както и екоактивисти като Грета Тунберг.

Това е 50-ата юбилейна годишна среща на форума, който се е превърнал в трибуна за преговори и дискутиране на устойчиви решения за бъдещето на Планетата.

Темата на Давос 2020 е „Заинтересовани страни за един кохерентен и устойчив свят“, като дискусиите са фокусирани върху седем основни акцента: „Как да спасим планетата“, „Технологии за добро“, „Един здрав свят“, „Прозрачен бизнес“, „Обществото и бъдещето на труда“, „По-добрия бизнес“ и „Отвъд геополитиката“.

Българският премиер Бойко Борисов участва на форума по темата за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз. В контекста на дискусията за икономическото развитие на Централна и Източна Европа, министър-председателят засяга и въпроса с климатичните промени в контекста на Европейската зелена сделка.

Сигурността на Световния икономически форум ще струва 45 млн. швейцарски франка или 46,5 млн. долара. Интересна подробност е, че ако на събитието пристигне стопанинът на Белия дом, разходите за сигурността вероятно ще надскочат предварителните планове.

Дали проблемите на Земята обаче ще развълнуват глобалните играчи между лицемерните ръкостискания и семейните снимки, предстои да разберем. Actualno.com събра в аванс някои от темите на форума, свързани с човешкия фактор и неговото влияние върху биосферата.

Планетарна пандемия

Новият доклад за глобалните рискове на Световния икономически форум отбелязва, че загубата на природните ресурси поставя света в планетарна криза. Човечеството вече е унищожило 83% от дивите бозайници и половината от всички растения. Антропогенният фактор е променил съществено три четвърти от сушата и две трети от морската среда. Над един милион видове са застрашени на изчезване през следващите десетилетия - процент от десетки до стотици пъти по-висок от средния за последните 10 милиона години.

Загубата на биологично разнообразие и сривът на екосистемите са една от петте най-големи заплахи, пред които ще се изправи човечеството, през следващите десет години. "Нашите общества и икономики разчитат на биоразнообразието по основни начини. Изследванията показват, че 44 трилиона щатски долара генериране на икономическа стойност (над половината от общия БВП в света) умерено или силно зависят от природата и нейните ресурси. Загубата на цели биоценози и биотопове има огромно значение за повечето предприятия - чрез въздействия върху операциите, веригите за доставки, пазарите и др.

Давос - форум за по-добра световна икономика. Или?

С напредването на 2020 г. икономиката на Земята е поставена на кръстопът. Нарастващото неравенство, търговското напрежение, технологичните смущения, изменението на климата и геополитическата несигурност заплашват да окажат тежест върху вече нестабилния икономически растеж в началото на новото десетилетие.

Както става ясно от друг доклад на форума, посветен на глобалните рискове, световната икономика „е изправена пред повишен риск от стагнация. Докато гражданите по света протестират срещу политическите и икономическите условия, в които са поставени, те изразяват и опасенията си относно цели политико-икономически системи, които изострят неравенството“. 

Международният валутен фонд намали перспективите за глобален растеж за 2019 и 2020 г., като отбеляза, че „нарастващите търговски и геополитически конфликти са засилили несигурността за бъдещето".

Светът е в икономическа „преломна точка“, се отбелязва и в най-новия документ за глобална конкурентоспособност. Анализът подчертава „обратната реакция срещу капитализма, глобализацията, технологиите и елитите“. В същото време в доклада се посочва, че търговското и геополитическо напрежение възпрепятстват световните инвестиции и увеличават шоковете в доставките, включително - „прекъсвания на глобалните вериги на доставки, внезапни скокове на цените или смущения в наличието на ключови ресурси“.

Толкова мрачно ли е в действителност?

Въпреки тези съвсем реални предизвикателства пред икономическата рамка, има и причина за оптимизъм през новата година - ако политиците и бизнес лидерите действат в координация както бързо, така и силно. Ако?!

Преходът към по-зелена и по-равна икономика е не просто възможен, но е наложителен за възстановяване на производителността. Давос е мястото, на което ще стане ясно дали технологиите и Четвъртата индустриална революция ни предлагат инструментите за реализирането на тази визия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари