Денко Малески: С радикали на власт РС Македония няма шанс за ЕС

4605
Денко Малески: С радикали на власт РС Македония няма шанс за ЕС
Снимка: iStock/Guliver

Какво се търкулна след първия тур на социалните избори в РС Македония? Национализъм и радикализъм.

Национализъм, разбиран като отъждествяване със собствената нация и подкрепа за нейните интереси, за сметка на интересите на други нации. И радикализъм, разбиран като мислене и поведение, които се застъпват за екстремни промени, особено в управленските структури на страната, исторически появил се с Френската революция. Премиерът и управляващата коалиция са в беда.

Владо Перев: Ветото на България е единственият начин РС Македония да започне да спазва европейските принципи

"Българите в РС Македония са обект на дискриминация в продължение на много години и това не се е променило до днес", каза Владимир Пере...

В своя блестящ исторически труд „Падането на Римската империя“ Едуард Гибън пише за римски император, сключил непопулярен договор с враговете си, спасявайки страната и народа от разруха. Но с течение на времето и отминаването на опасността от война, все повече нараствала омразата на хората с наранено достойнство към императора, спасил Рим. Нещо подобно се случва на премиера на РС Македония с Преспанското споразумение и промяната на името на страната.

Съветът на Ангела Меркел към Заев, че политиката е като карането на колело и педалите трябва да се въртят постоянно, за да може страната да върви напред, се отнася до германската политика. В дебата за местните избори някой каза, че Заев трябва да бъде избутан от кормилото, за да не повтори същото предателство с България, както с Гърция, през времето, което остава от мандата му. Ако е вярно, че национализмът и радикализмът са в подем в Северна Македония, можем да сме сигурни, че ще зациклим на пътя към ЕС - нашия шанс не само за европеизиране, но и за напредък като държава и като нация.

Новият набор от националисти и радикали, които се готвят да вземат властта в РС Македония, няма шанс да води напред към Европа. Противниците на Охридския, Преспанския и договора с България, както и на закона за езиците, ще предизвикат не само вътрешнополитически кризи, но и ще се сблъскат с нашите партньори във Вашингтон и Брюксел. Съюзниците, разбира се, ще зачитат демократично изразената воля на народа на РС Македония, но вратите на ЕС ще останат затворени, докато не се охладят главите на новия набор от националисти и радикали, които искат да предизвикат предсрочни избори, за да поемат властта. Накрая, както решат избирателите, така ще бъде.

…………….

Герджиков: Смяната на правителства и президент няма да промени позицията ни към РС Македония

Въпросът за РС Македония е лесен, но мъчителен. Последните години показаха, че независимо кой е президент и кое е българското правителс...

Анализът е на Денко Малески, първия министър на външните работи на независима Македония

При възникването на спора с Гърция Малески призоваваше публично за бързото му разрешаване. През пролетта на 2019 г. след като написа, че сме били един народ и Гоце Делчев е българин, той бе подложен на публичен линч, напомнящ времената след 1945 г, когато всеки с различно мнение бе преследван и анатемосван. Президентът Стево Пендаровски веднага го освободи от длъжността съветник "поради намалени бюджетни средства". Малески е професор по международни отношения в Университета в Скопие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com