Der Standard: Българската трагедия

6837
Der Standard: Българската трагедия
Снимка: БГНЕС

България днес е смятана за най-корумпираната държава от Европейския съюз, която е затънала дълбоко в блатото от непотизъм и престъпната олигархична мрежа, пише Паул Лендвай в колона за австрийския вестник „Der Standard“.Actualno.com публикува целият му текст:

"Продължаващите три седмици в България протести срещу дясно консервативното правителство и откритият конфликт между подкрепяния от социалистите президент Румен Радев и дългогодишния премиер Бойко Борисов най-накрая привлякоха вниманието на международната общественост към непоносимите условия в бедняшката къща на Европейския съюз. Историята на малката балканска страна след присъединяването й към Европейския съюз преди тринадесет години е хроника от неизпълнени надежди и разочарования.

Протестите ще дадат отговор на въпроси за коронавируса

От февруари насам пред очите на всеки читател са минали най-малко 5000 статии, свързани с коронавируса. Статии всякакви: от престижни и...

България е смятана днес за най-корумпираната държава от ЕС, която потъва по-дълбоко в блатото от непотизъм и престъпните олигархични мрежи по време на правителството на Борисов, което с малки прекъсвания управлява повече от десетилетие. Населението е намаляло драстично през последните 25 години и от девет стана седем милиона. Повече от два милиона души са напуснали страната заради липсата на перспективи, а експертите очакват още 20-процентно свиване до 2050 г.

Борисов (на 61 години) като кмет на София, а после и като председател на проевропейската си партия ГЕРБ успява след тактически отстъпления отново да надиграе противниците си. Този път гневът на хиляди млади протестиращи е насочен основно лично срещу Борисов и обвинявания в корупция главен прокурор.

Корупционно блато

Фактът, че след претърсването на офисите на негови близки сътрудници президентът Радев се присъедини към демонстрантите и публично призова „мафиотското“ правителство да подаде оставка даде допълнителен тласък на протестите в цялата страна.

За какво са протестите

"А вие знаете ли какво точно искате?" Този снизходителен въпрос постоянно се адресира към протестиращите, предимно млади, участници в п...

Борисов, който смени трима министри и преодоля с лекота вота на недоверие, иницииран от опозиционната социалистическа партия, отхвълни възможността за предсрочни избори с аргумента, че има пандемия, а през март предстоят редовни парламентарни избори.

Не бива да се забравя, че продължилите седмици наред много по-мащабни протести през 2013 г. в крайна сметка не доведоха до правосъдна реформа. Социалистите показаха няколко пъти, че са затънали не по-малко в корупционното блато, отколкото премиера и неговата партия. Горчивата истина е, че изборите и формалната промяна в състава на парламента и правителството не засегнаха властовите центрове на олигархията в икономиката, медиите, сигурността и правосъдната система. Доминираната от олигарси малка партия на турското малцинство служи като патерица на управляващите.

На хоризонта не се вижда някаква реална политическа алтернатива. ГЕРБ е член на Европейската народна партия, а във външнополитически план Борисов се държи като приятелски настроен партньор на ЕС. Неговият предшественик на поста Сергей Станишев в края на 2018 г. беше избран за трети път за председател на европейските социалдемократи. Вътрешнополитическата обстановка в България не е тема за Брюксел."

* Анализ на Паул Лендвай, Der Standard, превод: БГНЕС

Протестите: Ден 26 – Гладни стачки и ултиматум до Бойко Борисов (СНИМКИ)

Петима участници в антиправителствения протест, които живеят в палатките на пл. „Независимост“ обявиха гладна стачка. Един ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари