Die Welt пита - кога Тръмп ще се превърне окончателно в проблем номер едно на ЕС?

5452
Die Welt пита - кога Тръмп ще се превърне окончателно в проблем номер едно на ЕС?
Снимка: Getty Images/Guliver

Малко преди срещата на Г-7 Доналд Тръмп отново заплаши Европа с наказателни мита. Във време на забавяне на растежа той удря преди всичко Германия. Колко Федералната република е трън в очите на президента на САЩ показва планът на маршрута му в Европа, пише германският вестник Die Welt, цитиран от БГНЕС.

Откакто Доналд Тръмп е президент на САЩ, той отиде 226 пъти на игрището за голф. В неговия клуб в Бедминстър, Ню Джърси, президентът на САЩ се радваше на именити гости като шефа на Apple Тим Кук и президента на ФИФА Джани Инфантино. С футболния функционер Тръмп разпределяше виртуално всичките милиарди, които трябва да се влеят в касите на САЩ и ФИФА от Световното първенство по футбол през 2026 година. Тим Кук на свой ред трябваше да обясни на Тръмп защо наказателните мита за китайските стоки не са непременно "грандиозни" за САЩ. Калифорнийският концерн, който произвежда предимно в Китай, се страхува от неизгодно конкурентно положение спрямо Samsung, тъй като южнокорейците имат фабрики в собствената си страна и във Виетнам, коментира в. Die Welt. Произведените там апарати се облагат с мита различно от продуктите на Apple. Мисията на Кук изглежда е била успешна - Тръмп каза, ще помисли за проблема на Apple.

Тръмп с нова заплаха за търговските отношения с ЕС - уж на шега

"Имаме всички козове в тази сделка, защото всичко, което трябва да направим, е да облагаме с данъци техните автомобили и те ще ни дадат...

Според Die Welt това е типичен пример за работа с правителството на САЩ. Който иска да постигне нещо при Доналд Тръмп, трябва някак да пробие при него. Освен президента на ФИФА Инфантино, на повечето европейци, въпреки всичките усилия, това просто не се получава, независимо дали са премиери, мениджъри или висши чиновници на ЕС.

Изданието припомня, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер първоначално успя през юли 2018 г. да постигне някакъв вид примирие и да договори търговски преговори, но добавя, че преговорите по планираното споразумение за митата за индустрията официално не са започнали. Вместо това Тръмп отново заплаши най-близките си съюзници с въвеждане на по-високи мита за автомобилите, при това малко преди срещата на Г-7 от 24 до 26 август във френския курорт Биариц и последващото му посещение в Дания и Полша.

Тръмп: "ЕС се отнася с нас ужасно"

Die Welt припомня изказването на Доналд Тръмп от четвъртък в Ню Хемпшир. "Европейският съюз е по-лош от Китай, само е по-малък", заяви Тръмп по време на един митинг. "ЕС се отнася с нас ужасно. Бариери, наказателни мита, данъци - те са по-лоши от Китай, те се отнасят с нас лошо. На това ще има "отговори".

През май Тръмп отложи решенията за митата за автомобилите, защото автомобилни производители като VW обещаха големи инвестиции в САЩ. Но без почивка Тръмп напомня, че планът съвсем не е отпаднал. Най-късно през ноември той ще вземе решението. Тогава изтича срокът, в който правителството на САЩ иска да види намален износ на автомобили от ЕС. Наказателните мита биха били ужас за Германия, особено в и без това забавената икономика, коментира Die Welt. Според изданието институтът Ifo изчислява, че износът на немски автомобили за САЩ може да се намали почти наполовина, което би довело до загуби от над 18 милиарда евро годишно.

Тръмп няма нищо против Русия пак да се върне и Г-7 да стане Г-8

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази подкрепа за завръщането на Русия в Г-8, като заяви, че би било "много по-подходящо" Москва да бъ...

Федералният канцлер Ангела Меркел въпреки това се въздържа да търси контакт с Тръмп. Тя знае, че това би било контрапродуктивно за въпросите на ЕС. Нито един съюзник не критикува толкова остро Тръмп колкото Германия, констатира Die Welt. В коментара си медията отбелязва, че заедно с експортния излишък трън в очите на президента на САЩ са газопроводът "Северен поток 2" и ниските разходи за отбрана на Германия. Тръмп демонстративно няма да пътува до Германия след срещата на Г-7. Германия е единствената страна от Г-7, която американският президент не е посетил, отбелязва Die Welt.

Изданието казва и, че и отношенията на Тръмп с френския президент Еманюел Макрон напоследък драстично се влошиха. Неотдавна 73-годишният американец публично нарече своя 41-годишен колега глупак, пише Die Welt и припомня, че в края на юли Франция въведе дигитален данък, който има обратно действие от 1 януари и който Париж иска да постави като въпрос пред Г-7. Според оценка на експерти този данък ще удари близо 17 американски компании - от Google до Apple и Amazon. Тръмп се ядоса в Twitter на "глупостта на Макрон": "Този, който трябва да облага с данък американските технологични компании, това е тяхната "родина".

Американският президент заплашва да отмъсти с мита за френското вино. Предполага се, че той мисли за надценка от 100 процента. Да се внася по-малко бордо или шардоне в САЩ няма да бъде щета, мисли президентът на САЩ. "Винаги съм казвал, че американското вино е по-добро от френското", написа Тръмп в Twitter. Наблюдателите обаче питат как всъщност той оценява това след като по негови собствени изказвания никога в живота си не е изпил една чаша алкохол.

Още сега протекционизмът на Тръмп има видими последици. Според МВФ икономическият растеж на индустриалните страни е спаднал от 2,2 процента в предишната година на 1,8 процента през 2019 г. Тенденцията е надолу, което за експортната нация Германия е фатално. Определението на Клеменс Фуст, президентът на института Ifo, е "отрова за конюнктурата". Рискът от глобална търговска и валутна война расте.

Въпреки всички подготвяни контрамерки ЕС се опитва да поддържа контакт с Белия дом, коментира Die Welt. Неотдавна бе сключено споразумение между Вашингтон и Брюксел за говеждото месо, което даде възможност на Тръмп да застане под прожектора на страната на животновъдите и земеделците. В рамките на седем години САЩ ще утроят доставките на говеждо без хормони на 35 000 тона. Това отговаря на 80 процента от общата квота за внос на ЕС. Заради това се съкращават доставките от други страни като Аржентина.

Тръмп с леко дебелашка шега за Гренландия в Twitter (СНИМКА)

Американският президент Доналд Тръмп си направи шега с Гренландия, след като излезе информация, че САЩ искат да купят острова от Дания,...

Според Die Welt с тези малки подаръци ЕС няма да се защити за дълго време от атаките на Белия дом. Все още в Брюксел обаче няма паника, защото Тръмп е зает с основния си противник - Китай, и не иска да се задълбочава в търговска война с ЕС.

Die Welt припомня в коментара си, че и при подписването на споразумението за говеждото месо Тръмп не пропусна да спомене, че работи за "мита от 25% за всички Mercedes-Benz и BMW, които идват в нашата страна". След кратки секунди на ужаса за присъстващите представители на ЕС той допълни, че това е било шега. Все още. Следващата цел на Тръмп след Китай, това го знаят всички в Брюксел, може да е ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Африка се превръща в театър на новата Студена война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com