Die Welt: Украйна има нужда от войници и Киев действа твърдо

20091
Die Welt: Украйна има нужда от войници и Киев действа твърдо
Снимка: Getty Images

Дълго време Киев не се нуждаеше от мащабни принудителни мобилизации, толкова голям беше притокът на доброволци. Сега ситуацията се промени, тъй като загубите по фронтовете придобиха сериозни размери. Колко големи са те всъщност, проучи кореспондентът на Die Welt в Бахмут.

В началото на войната Службата за сигурност на Украйна преследваше шпиони на Путин. Сега, в началото на март 2023 г., службата се занимава почти изключително с предатели в собствените си редици. Специалисти по киберсигурност са идентифицирали и затворили 26 канала в Telegram, чрез които мъже на военна възраст биха могли да получат съвети как да избегнат мобилизация.

В потребителските групи на тези канали информирани хора сочат местата на мобилизационни пунктове, които се препоръчва да се избягват. Специалните служби сега са заети с арести - търсят оператори на канали, задържат ги и ги затварят. Заплашва ги до 10 години затвор.

Атаките срещу операторите на канали са предупреждение за онези украинци, които искат да избегнат мобилизацията срещу войските на Путин. Това показва, че украинското правителство е решило да действа по-сурово при мобилизацията, защото обстановката на фронта е изключително напрегната.

Голямата украинска контраофанзива: Надежди и съмнения

Руските атаки през последните месеци в източната част на страната доведоха до значителни загуби от украинска страна. Според Die Welt, в напрегнатите боеве за Бахмут има украински военни части, които са загубили до 80% от личния си състав. За да компенсира тези загуби, Украйна трябва да изпрати нови резерви на фронта. Освен това сега украинската армия формира специални бригади за планираното пролетно контранастъпление.

С течение на времето ситуацията се промени. Мъжете, които досега бяха пощадени от мобилизацията и които сега нямат желание да отидат на фронта, са нервни. Много от тях, без значение дали са фризьори или бизнесмени, получиха призовки да се явят в пунктовете за мобилизация. Това се отнася и за роднини на лица, с които Die Welt си сътрудничи в Украйна. The Economist наскоро писа за офицери, които по улиците на Одеса и в търговските центрове в Киев хващат мъже и им връчват призовки да се явят във военните комисии.

ОЩЕ: Скандал с опитен украински командир след интервю за The Washington Post

Според Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, украинската мобилизационна система се различава от руската. "Русия разчита само на масовостта, тъй като разглежда мобилизираните войници като заместител на липсващите модерни оръжия. Но ние се държим съвсем различно", каза той в интервю за Die Welt.

Украинската мобилизация се извършва на последователни, плавни вълни, изключително чрез системата за териториална отбрана. Голямо значение се отдава на правилната подготовка на войниците, а не на техния брой. "Имаме ясна представа колко хора са ни необходими, за да окомплектоваме отделните единици", обясни Подоляк.

В началото на годината ЕС реши да удвои броя на украинския военен персонал, преминаващ военно обучение в мисии на ЕС. Сега 30 000 украински войници ще бъдат обучавани в страни от ЕС. През февруари в Долна Саксония първите украинци започнаха обучение по управление на танкове "Леопард-2".

В края на септември миналата година Русия официално обяви дългоочакваната частична мобилизация. Повечето от извиканите тогава 300 000 запасняци и новобранци вече са изпратени на бойното поле. "В момента приемаме, че Русия има около 400 000 войници на фронта", казва Маркус Райзнер, командир на австрийската армейска гвардия. По думите му, това е два пъти повече спрямо началото на войната в края на февруари 2022 г.

Данните за настоящия състав на украинската армия варират. Райзнер смята, че в резултат на няколко вълни на мобилизация броят на военнослужещите в украинската армия е нараснал до 500 000 души. Но само част от тях са разположени директно на фронта.

Междувременно в Бахмут една от ротите на 125-а бригада претърпя тежки загуби малко след пристигането си в града през януари. "В първия бой загубихме 84 от 100 бойци, включително ранените", казва Михаил, един от оцелелите войници, в интервю за кореспондент на Die Welt. Командири от 93-та бригада, както и на други военни части, също съобщиха за сериозни загуби в Бахмут. И няма как да е иначе - месеци наред там е най-горещата точка на боеве. Украйна обаче отдавна обяви, че ще съобщи официалните данни за своите загуби в жива сила когато войната приключи.

Според украински данни, при Бахмут загубите в жива сила са в съотношение 1:7-10 - тоест, за 1 убит/ранен така, че да не се върне на фронта украинец руснаците са между 7 и 10. Но в условията на градски бой, арена на какъвто се прехвърна Бахмут през последния месец, със сигурност жертвите и от двете страни се трупат.

ОЩЕ: Пригожин коментира как украинците ще си върнат всичко завладяно (ВИДЕО)

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари