Джамбазки: България е единствената нормална държава на Балканите

3467
Джамбазки: България е единствената нормална държава на Балканите
Снимка: БГНЕС

Западните Балкани трябва да бъдат основната точка, около която трябва да строим нашите приоритети за председателството на ЕС. Един от важните въпроси е поставянето на центъра на Западните Балкани. България е единствената нормална държава на Балканите, и Гърция, и Румъния си имат своите тежки процеси.

Това стана ясно от думите на евродепутата Ангел Джамбазки. Според него Западните Балкани трябва да бъдат част от Европейският съюз. Той е категоричен, че трябва да се подпише договор за добросъседство между България и Македония.

Георге Иванов: Балканите са буре с барут, но фитилът винаги идва отвън

Много често казват, че Балканите са буре с барут, но искам да поясня, че винаги фитилът идва отвън. Македония се нуждае от помирение и ...

В Македония г-н Заев намира правилния път. Битката в албанската общност е също фактор по темата с Македония. Тези процеси трябва да бъдат наблюдавани. Заев тръгна в правилната посока. Задължително, но не достатъчно условие е формирането на правителство в Скопие. Да не забравяме, че имаме напрежение в Косово. В републиката има сблъсък между управляващата и опозиционната сила, отбеляза още Джамбазки в ефира на БНТ.

Actualno.com припомня, че преди два дни (17.05.2017 г.) като стъпка към решаването на политическата криза в Скопие македонският президент Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев. В продължение на няколко месеца Иванов отказваше да даде мандат и искаше гаранции за спазване на целостта на страната и нейната Конституция.

Няма съмнение, че на Балканите имате по една дублетна държава на всяка една от държавите, като започнете от България. Тези процеси не са завършени. Предстои изграждане и разпадане на държави, има нерешени въпроси по отношение на Войводино, на Западните български покрайнини. Нашето мнение е много важно и трябва да бъде мотивирано и защитавано, коментира още евродепутатът от ВМРО.

Джамбазки заяви, че застава зад Валери Симеонов и определи исканията на опозицията от БСП за оставки като нещо нормално.

Борисов: България има изгода Македония да e член на ЕС

България има изгода от присъединяването на Република Македония към Европейския съюз. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването...

В същото време в ефира на Нова телевизия Валери Симеонов каментира скандала със снимката с нацисткия поздрав на Павел Тенев като подигравка с нацизма. "Няма как да подам оставка. Не виждам основание и все пак искам някой да застане пред камера да обясни защо ми искат оставката – какво нарушение и какво престъпление има в моята работа. Не е ли време вече да кажем истината за тези две снимки – това е подигравка към нацизма", категоричен бе вицепремиерът.

Относно репликата за майтапчийските снимки в Бухенвалд пред в. "Сега", Симеонов отвърна, че няма как през 1979 година да си е правил снимки – тогава той бил на стаж. Настоявам да се пусне аудиозаписа от интервюто ми – така или иначе ще го изиска съдът, заяви Симеонов.

А иначе Ангел Джамбазки коментира и предлаганият от ВМРО Закон за защита на българския език, защото той е в основата на националността. Ние искаме да защитим правото на 2 млн. българи зад граници да запазват езика си. Българския език е много важно да е матуритетен, трябва да има възможност и в другите държави българският език да е матуритетен, уточни още евродепутатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика