Добрите новини за коронавируса: Има поне 10

8752
Добрите новини за коронавируса: Има поне 10
Снимка: iStock

В събота (29 февруари, 2020 година), испанският микробиолог Игнасио Лопес-Гони поема три предизвикателства, въпреки че не знае за третото до няколко дни по-късно.

Първото е да намери добри новини за възникващ вирус, който причинява болест и смърт в Китай. Второто е да се напише текст, който с научни доказателства да накара хората да не се страхуват от този силно заразен коронавирус, който вече достига няколко континента. И третото, за което не си дава сметка е, че добрите новини имат толкова силен ефект. Много проучвания показват, че като читатели сме склонни да избираме и да помним повече лошите новини.

Професорът от университета в Навара озаглавява статията си: "Десет добри новини за коронавируса" и тя е публикувана на платформата "Разговори" на 1 март.

Според информация на BBC Mundo, до момента статията е прочетена от повече от 21 милиона души и е преведена на различни езици: английски, френски, португалски, италиански, корейски, индонезийски. Целта е да се покаже, че науката, знанията и сътрудничеството са от съществено значение за борбата с пандемията.

Година по-късно Игнасио Лопес-Гони отново намира десет добри новини за коронавируса. "Не знаем какво ще се случи през следващите месеци и новите генетични варианти са причина за несигурност, но година по-късно посланието е същото: напредъкът в науката ни насърчава да бъдем оптимисти и да видим чашата наполовина пълна", казва той.

1. Има повече статии за SARS-CoV-2 и COVID-19, отколкото за малария

Преди година бяхме изумени, че само за малко повече от месец, откакто са докладвани първите случаи, в PubMed (търсачка със свободен достъп за справка с научни публикации) вече има над 164 научни статии за новия вирус и болестта. Днес това число се е умножило с повече от 600 и вече надхвърля 100 000 статии, повече от тези, които се появяват например под заглавието "малария". Има регистрирани над 4800 текущи проучвания за лечение и ваксини. Ние знаем повече за SARS-CoV-2 и COVID-19, отколкото за други заболявания, които изучаваме от десетилетия.

2. Повече от 200 нови ваксини

Преди година беше подчертано, че има 8 нови проекта за ваксини срещу коронавирус SARS-CoV-2. Според портала bioRENDER сега има повече от 195 кандидати, поне 71 вече са в клинични изпитвания. Те използват всички видове технологии: живи атенюирани вируси, инактивирани вируси, протеинови субединици, рекомбинантни вирусни вектори, вирусоподобни частици (VLP), ДНК и информационна РНК.

Никога не са инвестирани толкова много пари и никога не е имало толкова много сътрудничество за разработването на ваксини между публични и частни субекти, изследователски центрове, университети, фармацевтични компании, компании и неправителствени организации.

Някои проекти са изоставени, но други вече са разрешени от СЗО: Pfizer/BioNTech и Moderna с информационна РНК технология, AstraZeneca/Оксфордския университет и "Спутник V" с рекомбинантна аденовирусна технология и китайската "Синофарм", с неактивни коронавируси.

Най-малко 20 други ваксини вече са във фаза III на клинични изпитвания и през следващите седмици и месеци те могат да бъдат одобрени, ако резултатите са задоволителни.

3. Информационните РНК (mRNA) ваксини са много безопасни

Един от възможните сериозни ефекти на ваксините е анафилаксията, животозастрашаваща алергична реакция, която обикновено се появява малко след прилагането на ваксината.

Данни от първия месец на ваксинацията са анализирани в САЩ, където са приложени над 17,5 милиона дози (точно 9 943 247 от ваксината на Pfizer/BioNTech и 7 581 429 от ваксината на Moderna). Системата за докладване на нежелани реакции на ваксината (VAERS) е регистрирала само 66 случая на анафилаксия (47 с ваксината на Pfizer/BioNTech и 19 с ваксината на Moderna). Това представлява по-малко от 4 случая на милион дози или 0,0003% от всички анализирани дози. 21 (32%) от тези 66 случая са имали предишни случаи на анафилаксия по други причини. Няма регистрирани смъртни случаи заради анафилактичен шок.

В сравнение с броя на случаите на COVID-19, последствията от болестта и броя на смъртните случаи, ползата от ваксините значително надвишава възможните неблагоприятни ефекти. Всичко това ни позволява да потвърдим, че за момента и-РНК ваксините са много безопасни.

4. Ваксините са ефективни

Израел е страната с най-голям процент население, което вече е ваксинирано. В началото на февруари и откакто кампанията започна през декември, над 3,67 милиона израелци получиха първата доза от иРНК ваксината на Pfizer/BioNTech. Това представлява около 40% от населението на страната. Повече от 28% също са получили втората доза. Сред тези над 60 години повече от 80% са били ваксинирани.

Предварителните данни показват, че ваксинацията е ефективна.

Броят на инфекциите намалява значително, особено сред хората над 60. В тази възрастова група има 56% по-малко инфекции, 42% по-малко хоспитализации и 35% по-малко смъртни случаи от COVID-19 след втората доза.

Резултатите с двете дози са отлични: от 523 000 израелци, ваксинирани с две дози, има само 544 случая на COVID-19, само 4 случая на тежки COVID-19 и нула смъртни случаи. Тези данни потвърждават тези, получени в предишни клинични изпитвания.

ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА ЕФЕКТА НА ВАКСИНАТА ТУК!

Но не е нужно да ходите в Израел. В Астурия, Испания, на 15 февруари числото от 2000 души починали от COVID-19 , тъй като началото на пандемията е надвишено. Сред тях имаше голяма част, живеещи в домове за възрастни хора, където въздействието беше значително.

Понастоящем обаче ситуацията започва да се контролира относително благодарение на усилията за ваксинация, специално насочени към жителите и работниците, които се грижат за тях. Ефектът от ваксината е очевиден при сравняване на смъртността сред възрастни хора, живеещи в домове (почти всички ваксинирани), при които той е спаднал рязко и броят на смъртните случаи при хора, живеещи извън тях (неваксинирани), сред които се е увеличил значително.

Освен това, вече са публикувани резултатите от предварително проучване в Англия, което показва, че mRNA ваксината на Pfizer/BioNTech е ефективна за предотвратяване на инфекция при симптоматични и асимптоматични възрастни, включително срещу "британския" вариант B1.1.7.

5. Увеличава се доверието във ваксините

След повече от 160 милиона приложени дози ваксини срещу COVID-19, доверието на населението във ваксините се увеличава.

Например 13 500 души от 15 държави в Европа, Азия и Австралия са били анкетирани между ноември 2020 г. и януари 2021 г. През ноември, преди страните да започнат да одобряват ваксини, само около 40% от анкетираните ще получат ваксината COVID-19 и повече от 50% са загрижени за възможните странични ефекти. До януари повече от половината ще получат ваксината и броят на хората, притеснени от странични ефекти, леко е спаднал.

Великобритания беше страната, в която повече хора изразиха желание да бъдат ваксинирани (до 78% от анкетираните), а в Испания делът на хората, желаещи да бъдат ваксинирани, се е увеличил от 28% през ноември до 52% в средата на януари.

6. Имунният отговор срещу вируса продължава най-малко осем месеца

Над 10 000 са вече жертвите на COVID-19 у нас

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад като абсолютно число, но се увеличи като процент. 1 733 са новооткритите заразени з...

Серологичните тестове, които измерват антитела срещу SARS-CoV-2, не отразяват пълния потенциал, продължителността и паметта на имунния отговор към вируса.

Знанието колко дълго продължава имунният отговор срещу вируса е от съществено значение за определяне на защитата срещу реинфекции, тежестта на заболяването и ефикасността на ваксината.

Установено е, че въпреки че има известна хетерогенност в отговора според всеки индивид, при повечето хора, при които е бил анализиран, те поддържат стабилен хуморален (антитела) и клетъчен (Т лимфоцити) имунен отговор, от поне 6 - 8 месеца след инфекцията, независимо дали са леки или тежки.

7. Нови лечения за най-сериозните случаи

Вече знаем, че COVID-19 е много повече от пневмония. За болестта се знае много повече и, въпреки че в момента нямаме специфичен антивирусен препарат, който инхибира вируса, има комбинации от лечения, които значително подобряват прогнозата и намаляват смъртността в най-тежките случаи.

Антивирусни средства, противовъзпалителни средства, антикоагуланти, кортикостероиди, инхибитори на цитокинови бури и моноклонални антитела са някои от примерите.

Проф. Иво Христов: COVID кризата показа, че моделът на т. нар. „комерсиална медицина“ катастрофира тотално

Европейският организъм сам по себе си не е консолидиран, не е консистентен, всеки има своите собствени интереси. Тогава, когато удари ч...

В ход са повече от 400 клинични изпитвания, в които се тестват различни лечения и комбинации.

Например, според международното клинично изпитване Recovery, комбинацията от тоцилизумаб (моноклонално антитяло, насочено срещу рецептора на интерлевкин-6, одобрено за лечение на ревматоиден артрит) и дексаметазон (мощен синтетичен глюкокортикоид, който действа като противовъзпалително и имуносупресорно), може да намали смъртните случаи почти наполовина при най-тежките пациенти с COVID-19.

От друга страна, превантивното лечение с антикоагуланти при хоспитализирани пациенти с COVID-19 е свързано с 30% по-малка смъртност след 30 дни и липса на неблагоприятни ефекти от кървенето.

8. Без грип

Съществува сериозна загриженост относно начина, по който SARS-CoV-2 се припокрива с други чести респираторни патогени през зимните месеци.

Не може да се изключи ситуация на "перфектна буря", при която SARS-CoV-2 съвпада с други вируси, като грип или респираторен синцитиален вирус, които причиняват бронхиолит и пневмония и са отговорни за честите хоспитализации и смъртни случаи в определени сектори на най- уязвимо население. Предполага се, че рискът от смърт при хора, заразени с грип и SARS-CoV-2 едновременно, е по-висок, отколкото при тези, които са заразени само с коронавирус, особено при тези над 70-годишна възраст. Съвпадението на няколко респираторни вируса с SARS-CoV-2 може да е причинило високата смъртност при възрастните хора.

При какви условия ще работят заведенията от 1 март

Заведенията ще отворят от 1 март при капацитет от 50%, до 6 човека на маса и ще работят до 23 ч. Нощните заведения ще отворят от 1 апри...

Добрата новина е, че този сезон грипът и други респираторни вируси са изчезнали, както през месеците юни до август в южното полукълбо, така и сега в северното полукълбо. Не можем да изключим, че това може да е проблем през следващата година (сезоните, в които грипът причинява най-висока смъртност, обикновено се предшестват от по-доброкачествени сезони), но тази година това е истинско облекчение за здравните системи в това отношение.

Няколко са причините, които могат да обяснят този спад на грипа. Първо трябва да се помни, че SARS-CoV-2 и грипният вирус са много различни вируси.

Много вероятно е по-краткият инкубационен период на грипа, съществуването на предишен имунитет, интензивната кампания за ваксинация тази година, противоепидемичните мерки, намаленото пътуване, използването на маска, хигиената и социалната дистанция да са имали по-голям ефект за намаляване на предаване на този вирус.

Напротив, предаването на коронавирус също е много по-повлияно от ефекта на аерозолите, ролята на супер-разпространителите и асимптоматичните пациенти.

9. Можем да следим еволюцията на вируса в реално време

Ефектът, който новите генетични варианти на SARS-CoV-2 могат да имат върху ваксинацията и по време на пандемията е несигурен.

ЕК: Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция да възстановят свободата на движение

Европейската комисия съобщи, че дава 10 дни срок на Белгия, Дания, Финландия, Германия, Унгария и Швеция да възстановят свободата на дв...

Тъй като генетичните промени могат да имат потенциален ефект върху поведението на вируса, техният анализ и мониторинг са от съществено значение. Добрата новина е, че днес имаме способността да проследяваме еволюцията на вируса в реално време и появата на нови генетични варианти.

Вече има повече от 260 000 последователности от генома на SARS-CoV-2 в базите данни. Тези последователности идват от толкова изолати, получени от човешки проби от февруари миналата година до момента.

Въпреки че нуклеотидните промени са основният източник на генетични вариации за SARS-CoV-2, също са открити вмъквания, делеции (вид генетична мутация, при която се губи генетичен материал) и дори рекомбинации.

Всичко това дава възможност да се направят филогении ("родствени" връзки между вирусни варианти), които могат да се използват за извършване на временни оценки (когато се появят нови варианти), да се характеризира как вирусът се разпространява географски, да се възстанови епидемиологичната динамика в даден регион и да се анализира той се разпространява.приспособяват се с течение на времето.

Анализът на SARS-CoV-2 последователностите е безпрецедентен, в базата данни GISAID (Глобална инициатива за споделяне на данни за птичи грип) има повече от 580 000 данни за споделена последователност.

За първи път еволюцията на пандемичен вирус се проследява в реално време.

Над 3,4 млрд. лв. са били насочени за преодоляване на последствията от COVID-19 досега

Над 3,4 млрд. лв. са били насочени за преодоляване на последствията от COVID-19 у нас през миналата година. Това показва доклад на Вре...

10. Глобалната пандемия намалява

Не знаем как ще се развие пандемията през следващите месеци. Предвид интензитета, който е имал досега, вероятно ще има нови вълни, но може би по-малко интензивни.

Не знаем как ще изглежда евентуална четвърта вълна, нито ефектът, който може да имат новите генетични варианти, които се появяват, но добрата новина е, че в световен мащаб пандемията в този момент намалява.

Може би това е комбинация от няколко фактора: вирусът се държи сезонно, популацията придобива определен групов имунитет чрез естествена инфекция или от ваксини, може би вирусът в този естествен процес на изменение и мутация води до по-малко вирулентни форми и той се адаптира към своят нов домакин.

Не знаем със сигурност, но засега все още има причина за надежда.

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари