Договорът за името: Гърция е в деликатна ситуация заради казуса "Македония"

7770
Договорът за името: Гърция е в деликатна ситуация заради казуса "Македония"
Снимка: Facebook/Zoran Zaev

Договорът за името с Бившата югославска република Македония събира все по-голям международен интерес, така че всякакво боравене с въпроса от Атина, което е мотивирано от тънки партийни интереси или властови игри в последната минута, единствено би наранило страната. Залогът е голям, пише журналистът Том Елис в статия за гръцкия вестник Kathimerini, цитирана от агенция "Фокус".

Вече стана повече от ясно, че в последните няколко седмици мощните съюзници и партньори на Гърция инвестират сериозно в успеха на споразумението, тъй като геополитическото уравнение включва отношенията на Запада с Русия и ролята на Москва на Балканите. Натискът в този край е значителен - от президента на САЩ Доналд Тръмп до канцлера на Германия Ангела Меркел, и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, да не споменаваме дори няколко влиятелни външни министри. Дори бившият американски президент Джордж Буш-младши, в една от редките си намеси, призова гражданите на БЮРМ да гласуват „За“ споразумението в референдума на 30 септември.

Референдумът ще струва на Македония почти 3 млн. евро

ДИК планира да похарчи 169 770 000 денара (2 716 320 евро) за цялостното провеждане на референдума за Договора с Гърция, който трябва д...

Въпросното споразумение е продукт на компромис и като всяко споразумение от неговия вид, и съдържа отстъпки – болезнени отстъпки. Нашите съседи със сигурност на са въодушевени от това, че ще се наричат „Северна Македония“ вместо „Македония“, дори и вкъщи. Това, което дразни повечето гърци, и с право, е признанието на „македонската“ националност и език, независимо от бележките под линия и дребния шрифт в договора от Преспа. Министър-председателят на БЮРМ (Зоран Заев - бел. ред.) също не помага в този аспект, с постоянните си препратки към „македонска идентичност“.

Независимо от това, трябва да разгледаме ситуацията спокойно и да вземем предвид факта, че за последните 25 години, почти всяка държава в света е признала нашия съсед като „Република Македония“.

От друга страна, министър-председателят Алексис Ципрас не беше прав в желанието си да реши проблема за името заради партийните си интереси и с надеждата да разцепи основната опозиционна партия, игнорирайки рисковете за страната. Той смяташе, че едно споразумение би увеличило дипломатическия капитал на Гърция, докато в същото време би затруднило максимално лидера на „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис. Рисковете са дори по-големи заради нереалните усилия на коалиционния партньор Панос Каменос да трупа капитал върху публичното несъгласие за споразумението.

Ако договорът не бъде одобрен в БЮРМ, тогава ситуацията за Гърция ще бъде много различна. Но дори и да бъде приет, пак ще имаме една много деликатна ситуация. Крехкото състояние на държавата също ограничава опциите ѝ, тъй като всеки ход ще има своите последствия.

Президентът на Македония не подписа указа за името

Президентът на Македония Георге Иванов реши да не подпише указа за обнародване на Закона за ратифициране на Окончателното споразумение ...

Сценарият с най-малко щети би бил договорът да бъде ратифициран от настоящия парламент и в случай на победа на „Нова демокрация“ на следващите избори, приложен, независимо от изявената опозиция на консервативната партия, имайки предвид познатото уважение на партията за институционална приемственост, отбелязва още гръцкото издание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари