Дойде ли моментът за въвеждане на 4-дневна работна седмица?

2605
Дойде ли моментът за въвеждане на 4-дневна работна седмица?
Снимка: iStock/Guliver

Възможно ли е пандемията от COVID-19 да доведе до положителни промени в трудовия живот на отделните държави? И още - възможно ли е подобни реформени процеси да доведат до стимулиране на икономиките и търговските пазари?

„Онова, което преживяваме в момента, е ужасно, но то ще ни помогне да преоткрием възможностите на всяко работно място". На това мнение е Шарлът Локхарт, изпълнителен директор на "4 Day Week Global". Платформата всъщност осигурява възможност за обсъждане на идеите за намаляване на работната седмица и подкрепя бизнеса, служителите и държавите при въвеждането им. Инициативата е стартирана от Андрю Барнс и неговата партньорка Шарлът Локхарт.

4-дневна работна седмица в помощ на туризма в Нова Зеландия? (ВИДЕО)

Джасинда Ардърн постави на масата въпросът за четиридневната работна седмица като начин за възстановяване на Нова Зеландия след Covid-1...

На дневен ред в Нова Зеландия

Идеята за въвеждане на четиридневна работна седмица не е утопична. Обсъжда се и от някои правителствени ръководители. Новозеландската министър-председателка Джасинда Ардърн публично се изказа в полза на идеята за четиридневна работна седмица. Според нея това ще стимулира местния туризъм и ще даде възможност за по-добро съчетаване на професия и свободно време.

“Много хора ми предлагат да въведем четиридневна работна седмица”, сподели Ардърн по време на дискусия на живо във Facebook. Тя призова работодателите да помислят за въвеждане на по-гъвкави модели на работа, в това число съкращаване на работните дни.

Идеята за по-кратка работна седмица набира все повече привърженици навсякъде по света. Новозеландската консултантска компания “Perpetual Guardian” въведе четиридневната работна седмица още 2018 година.

Четиридневната работна седмица подобрява здравето

Джак Ма иска хората да работят 6 дни по 12 часа

Китайският милиардер и съосновател на гиганта в онлайн търговията Alibaba Джак Ма обяви, че подкрепя системата 996, с което си навлече ...

Днес над 200-те служители са по-щастливи, по-продуктивни и по-здрави, казва основателят на компанията Андрю Барнс, цитиран от Frankfurter Allgemeine Zeitung. Той също смята, че въвеждането на такъв модел би помогнал за възстановяване на икономиката след удара, който пандемията ѝ нанесе.

През 2019 година Microsoft въведе пробно четиридневна работна седмица в своя дъщерна компания в Япония. Резултатите показаха покачване на производителността с 40%. Засега подобни модели си остават изключения.

И един пример от Франция

Във Франция работната седмица има продължителност от 35 часа от близо две десетилетия насам. Въпреки това страната задминава по производителност на труда редица държави с по-дълго седмично работно време. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), брутният вътрешен продукт, създаван за един работен час във Франция, е с около 25% по-висок от средния за ЕС, а и за редица други развити държави в света. Изданието Euronews съобщава, че според ново проучване, 60% от френските работодатели подкрепят въвеждането на 4-дневна работна седмица.

"Да се работи по 40 часа седмично без почивен ден, противоречи на човешката природа", казва Шарлът Локхарт. Според нея компаниите трябва да осигуряват повече свободно време на служителите си. „По този начин може да се постигне увеличение на производителността с поне 20%", твърди тя.

В Русия обмислят 4-дневна работна седмица

Руското министерство на труда ще обсъди експеримент за въвеждане на четиридневна работна седмица в предприятия, включени в националния ...

Deutsche Welle пише също, че според Локхарт 40-часовата работна седмица е отживелица. Във времето, в което живеем, на все повече хора им е трудно да се дистанцират от служебните си ангажименти. “Когато 40-часовата седмица беше въведена, нямахме смартфони и мейли и всички останали неща, които днес ни засипват със съобщения. Затова е нужно да си изградим дисциплина”, казва още Локхарт.

Темата продължава и в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com