Доналд Гръмп и Грета Тунберг - близнаци по душа

2846
Доналд Гръмп и Грета Тунберг - близнаци по душа
Снимка: Getty Images/Guliver

Клаус Шваб основател и президент на Световния икономически форум в Давос, искаше рай, но създаде чудовище. Това, което бе замислено като световна икономическа платформа 50 години след основаването си се оказва затворено учреждение, в което участниците разговарят сами със себе си. Всеки изпраща, но никой не проема. Три усти и нито едно ухо - никъде другаде деформацията на съвремеността не е така видима, пише германското издание Focus. 

Доналд Тръмп и Грета Тунберг, представящи се за опоненти, в всъщност са близнаци по дух, смята авторът на статията Габор Штайнгарт. Доналд Тръмп и Грета Тунберг пред публиката са опоненти, но в действително са близнаци по сух. Всеки претендира за непогрешимост, всеки отказва уважение на другия. Никой не позволява на противника си и най-малкия аргумент.

Колко е важна ядрената енергетика за САЩ?

Към 2018 г. в Съединените щати работят 98 ядрени реактора с общ номинален капацитет от 99 680 мегавата. По този показател САЩ продължав...

Той за нея: Ние трябва да отхвърляме вечните пророци, предричащи гибел и пророчествата им за апокалипсис. Тя за него: "Нашият дом все още е в огън. И вашето бездействие с всеки час разпалва този огън." На него не му харесва дори тонът й: "Сега не е време за песимизъм." Тя заплашва: "Моето поколение няма да се даде без бой."

А Клаус Шваб? Човекът, който преди 50 години обеща да организира глобален диалог, приема объркано общество, изгубило контакт с инакомислието. Микрофоните са отворени, но пред умовете има завеса. Всички се страхуват да не се заразят с чуждите идеи. Любимите думи на Тръмп са: сделка, победа, величие. Любимите думи на Тунбeрг: огън, паника, измама. Между тях има пропаст от преднамерено неразбиране.

Точно както срещите на върха G7 и G20, на които днес ръководна роля имат не политиците, а ръководителите на протоколните служби, форумът е закостенял и се изчерпа в културен смисъл. Тръмп не приема никакви въпроси, дори за времето...

Грета Тунберг разви своя собствена риторика на самообожествяне, прескачайки от един възклицателен знак на друг.  Разсърдената богиня на климата също не я засягат въпросите. По този начин Давос не служи на света. Историята на неопровержимите истини е история на заблужденията. Светът няма нужда от църковна катедра, а от елементарния навик, който наричахме умение да се слуша.

Чайлдфри: Има ли щастие без деца?

Независимо от критиката, хората, решили да нямат деца по свой избор или т. нар."чайлдфри" (бел. ред. от англ. childfree), все по-ясно г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари