Доналд Тръмп в Брюксел и пред НАТО - като слон в стъкларски магазин (ВИДЕО)

31783
Доналд Тръмп в Брюксел и пред НАТО - като слон в стъкларски магазин (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Първата визита зад граница на новия американски президент Доналд Тръмп даде поле за многобройни анализи. Тръмп имаше срещи с лидерите на всички арабски държави от Персийския залив, с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с лидерите на Европейския съюз.

Един от безспорните фокуси на пътуването на Тръмп беше речта му пред НАТО. И именно тази реч предизвика сериозните критики на една от големите американски телевизии - CNN, с която американският президент е във война от вече доста време.

Категоричната оценка на телевизията е, че речта на Тръмп е показала, че му липсва компетентност как точно работят механизмите в НАТО. С това представяне американският президент може да е предизвикал по-хладното отношение на най-близките съюзници на САЩ, опасява се CNN.

Тръмп действа като президент, виновен по несъмнени нарушения

Докато скандалът „Путингейт“ е предмет на разследване на Федералното бюро за разследване (ФБР) и на изслушвания в Конгреса,...

Като основен пропуск анализатори, интервюирани от американската телевизия, посочват липсата на потвърждение от страна на Тръмп, че САЩ стоят твърдо зад принципите на член 5 от договора за създаване на НАТО. Това е текстът, който гласи, че въоръжено нападение срещу член на Алианса ще бъде считано за нападение срещу целия Алианс и всяка държава в НАТО ще окаже помощ на нападнатата страна. "Това е строго протоколно събитие – от всеки нов американски президент се очаква, че при първата си появя пред НАТО ще заяви, че САЩ безусловно следва член 5. Подписали сме договора и го спазваме – наистина е лесно", коментира Иво Далдер, бивш американски посланик към Алианса. "Това е първият президент на САЩ от 1949 година, който не спомена член 5", каза и Ник Бърнс, също бивш американски посланик към Алианса, по времето на Джордж Буш-младши т.е. на друг републикански президент.

Вместо обаче фокусът да е върху член 5, Тръмп засегна темата за финансите на НАТО и как не всеки член на Алианса харчи поне 2% от своя БВП за отбрана, което ощетява американските данъкоплатци. В Брюксел, след срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, Доналд Тръмп буквално внуши, че тези членове на НАТО, които не са допринасяли достатъчно финансово за Алианса в миналото, дължат пари на САЩ. Парите за НАТО обаче не се плащат в централизиран фонд, а само пет членове на Алианса харчат поне 2% от своя БВП за отбрана.

"Наистина беше разочароващо. Подкрепям Тръмп по темата за финансовия принос от страна на всеки член на НАТО, но си има място и време за такива теми. Сега не беше мястото и времето, тонът също не беше подходящ", категоричен беше Ник Бърнс. Според него това може да навреди на водещата позиция на САЩ в НАТО. "НАТО гледа на американския президент като на свой лидер, а Тръмп не го разбира", коментира още Бърнс.

На заключителната пресконференция след срещата, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг опита да смекчи ефекта от изявата на Тръмп, но сам призна, че бъдещите ангажименти на САЩ са "мъгляви". Всъщност специално заради Тръмп беше променена датата на срещата на върха на НАТО.

Тръмп се срещна с Макрон

Държавният глава на Съединените американски щати Доналд Тръмп се срещна с новоизбрания френски президент Еманюел Макрон в кулоарите на ...

Дипломатически гафове или грубиянщина?

Впечатление направи и поведението на Доналд Тръмп спрямо френския му колега Еманюел Макрон и то след като политическият лидер на САЩ се държа грубиянски с премиера на най-новия член на НАТО Черна гора при протоколна снимка. Младият френски президент първо се срещна с американския си колега преди срещата на НАТО - на обяд в американското посолство в Брюксел. Там, по протокол, имаше ръкостискане, като CBS коментира, че кокалчетата на ръцете на двамата са побели от взаимния силен натиск. В крайна сметка Тръмп пръв опита да отпусне хватката, но Макрон задържа своята – за секунди и определено елегантно, но достатъчно, за да се види кой е победител.

Иначе за самата среща Макрон каза по-късно, че е водил откровен разговор с Тръмп. "Има теми, по които имаме различен подход и направихме някои избори", каза френският президент след продължилата 1:50 часа среща с Доналд Тръмп. Една от горещите теми е Парижкото споразумение за климата, друга - подходът на САЩ да търси търговски договорки с отделните страни-членки на ЕС, а не с ЕС като цяло.

По-късно през деня двамата пак се срещнаха – този път в компанията на останалите политически лидери на страните в НАТО, като Тръмп явно опита да вземе реванш. Макрон умишлено първо поздрави германския канцлер Ангела Меркел, след това генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а чак на четвърто място беше здрависването с Тръмп. При него американският президент безцеремонно дръпна ръката на френския държавен глава към себе си, но Макрон му отговори по същия начин. Тръмп дори опита да извие ръката на Макрон в положение на подчинение - с дланта обърната нагоре.

Освен това Тръмп трябваше да се извинява на британския премиер Тереза Мей заради теч на информация от службите в САЩ към американски медии относно атентата в Манчестър. Американският президент официално поиска от правосъдното министерство на САЩ да направи вътрешна ревизия, съобщава Politico. Друг интересен факт от визитата на Тръмп в Брюксел са, че той е спал в американското посолство в Белгия, но Мелания Тръмп е останала на хотел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари