Дълъг път чака плана за спасяване на евроикономиката

2371
Дълъг път чака плана за спасяване на евроикономиката
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен предложи в сряда фонд за възстановяване след вируса в размер на 750 милиарда евро, но ще трябва да спечели подкрепа от скептично настроените държави-членки, за да го прокара.

Глобалната епидемия от коронавирус вече вкара ЕС в най-дълбоката му рецесия и предложението на Фон дер Лейен ще се стреми да помогне на най-засегнатите страни, пише в анализ на АФП. Ето какво гласи още той, в превод на БГНЕС.

"Ако бъде прието, предложението ще бъде най-големият пакет от стимули за ЕС в историята и би могло да види данъци върху пластмасите, въглеродните емисии и големите технологии в цяла Европа.

Вирусът уби повече от 173 000 души в Европа и постави икономиката дълбоко замразена, като бизнесът едва-едва се отваря и строгият контрол на границите все още затруднява пътуванията и търговията.

Планът е подложен на голям натиск от желанието на Италия и Испания да получат подкрепа, доколкото тези страни станаха първите жертви на епидемията в Европа и са твърде обременени с големи дългове, за да възстанови икономиката си сами.

За да отговори на тежкото им положение, германският канцлер Ангела Меркел предизвика изненада миналата седмица, като одобри план, който да позволи на комисията да заеме 500 милиарда евро на финансовите пазари, за да финансира възстановяването.

Меркел, която е в последните години на дългия си престой като канцлер, също каза, че помощта може да дойде чрез безвъзмездни средства, а не от заеми, поредният обрат в политиката на Берлин.

Но френско-германският план е изправен срещу насрещно предложение от т. нар. Пестелива четворка: северните държави-членки на ЕС, които традиционно се обявяват против даването на повече пари на Брюксел или прехвърлянето им на задлъжнелия юг.

Те категорично се противопоставят на изплащането на безвъзмездните помощи, предпочитат заеми, които идват при строги условия и външен надзор, и намаляват риска за собствените си данъкоплатци.

Те също обвиняват южните европейци, че живеят отвъд наличните им средства и трупат дългове, вместо да изберат реформа за намаляване на разходите.

Трансформация

Дебатът за безвъзмездни средства срещу заеми не е малка тема, като Италия, Гърция и Испания вече са осакатени от дългове, въпреки че започнаха болезнени реформи след финансовата криза през 2008 г.

Европейската централна банка във вторник предупреди, че повече дългове, възникнали от страни, които вече са под натиск, могат да разклатят пазарите и да застрашат единната евровалута.

Европейската централна банка (ЕЦБ) силно подкрепя съвместните заеми от ЕС за проверка на тази заплаха.

Висш служител на ЕС заяви, че компромисът на Фон дер Лайен ще предложи около трилион евро чрез комбинация от безвъзмездни средства и заеми, въпреки че източници смятат, че крайната сума може да бъде по-малка.

Фондът ще бъде свързан с дългосрочния бюджет на ЕС 2021-2027 г. и трябва както да бъде приет единодушно от 27-те държави-членки, така и да бъде ратифициран от евродепутатите.

Фон дер Лайен първо ще предаде плана на Европейския парламент, преди да бъде домакин на пресконференция.

Радан Кънев: EС вече няма да раздава пари просто така, както свикна властта ни

ЕС успя да се консолидира покрай пандемията от коронавирус. Това каза евродепутатът Радан Кънев пред bTV. Той обясни, че тепърва ще ста...

"Потенциално наблюдаваме трансформация в европейската макроикономическа политика", заяви евродепутатът от Зелените Филип Ламбертс.

"Това все още не е фискален съюз, защото е ограничен във времето, но създава важен прецедент", добави той.

След това Фон дер Лайен ще посвети следващите седмици и месеци на трудни преговори заедно с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел, който председателства срещите на върха на ЕС.

Дипломатите прогнозират, че разговорите могат да продължат поне до юли, когато Германия ще поеме ротационното председателство на ЕС.

Финансирането на плана може да отнеме дори повече време, тъй като ще изисква ратификация от националните парламенти във всички държави-членки на ЕС - непредсказуем процес.

ЕП няма да одобри дългосрочния бюджет на ЕС без нови източници на финансиране

Европейският парламент(ЕП) няма да даде зелена светлина за следващия дългосрочен бюджет на Европейския съюз(ЕС), ако правителствата на ...

Комисията на Фон дер Лайен вече предостави по-скромна помощ за възстановяване, включително застраховка за обтегнати схеми за заетост и прекратяване на правилата за увеличаване на дефицита.

19-те страни, които използват единната валута евро, вече предоставиха 540 милиарда евро заемни гаранции за спешни разходи за здраве.

Комисията, пазител на ЕС, също одобри два трилиона евро държавна помощ от началото на кризата, почти половината от които Германия", пише още в анализа.

 

Всичко за икономическата ситуацията следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари