Експеримент: 300 ядрени ракети летят към вас - какво бихте направили? (ВИДЕО)

11361
Експеримент: 300 ядрени ракети летят към вас - какво бихте направили? (ВИДЕО)
Снимка: WikiImages / Pixabay

На Международна конференция по ядрена политика във Вашингтон, където се събраха водещи световни експерти по национална сигурност, участниците можеха да се почувстват на мястото на президента на САЩ, който трябва да вземе решение в ситуация, в която Русия е изстреляла 300 ядрени ракети към Съединените щати. Ето как журналист от Financial Times описа участието си в експеримента.

300 ядрени ракети бързо летят към Съединените щати. Най-вероятно това е превантивен удар, нанесен от Русия за унищожаване на всички американски шахти с наземни междуконтинентални балистични ракети. Противоракетната отбрана не може да свали всички идващи ракети, което означава, че 2 000 000 американци ще загинат.

Преди няколко минути положих клетва и условно станах президент на Съединените щати. В момента седя в Овалния кабинет и гледам телевизионни репортажи за ескалацията на военните действия в Европа. Агент от тайните служби нахлува в офиса и казва, че трябва да напуснем незабавно. Слизам с асансьора до Кризисния център на Белия дом, който се нарича Ситуационна зала. Там към мен се присъединяват шефовете на агенциите за национална сигурност, които съобщават за предстоящия удар. Имам 15 минути да отговоря. Часовникът тиктака и ми се предлагат три възможности. Всички те включват ответни удари срещу Русия. Смята се, че там ще загинат между 5 000 000 и 45 000 000 души. Какво трябва да направя?

Слава богу, гледам целия този ужас в един обемист шлем за виртуална реалност, който ми сложиха на главата. Многоъгълните изображения на екрана са достатъчно груби, за да не мога да приема тези учения като реалност. Главата ми обаче се върти и сърцето ми бие, докато цялата тази драма се разиграва пред мен с виещи аларми и силни гласове. Няколко минути трябва да мисля за най-трудното решение в историята на човечеството. Чувството за отговорност е непреодолимо. В ушите ми отекват думите на съветника по националната сигурност: "Ако не реагирате и ако това е истинска атака, какво ще кажете на американския народ след това?"

Тази завладяваща драматизация е създадена в Принстънския университет от експертите по национална сигурност Шарън Уайнър и Мориц Кют, които я тестваха върху десетки хора, за да видят как ще реагират. Истинска агония е да се вземат решения за живота и смъртта под изключителен натиск, въз основа на недостатъчна информация. Те се основават на протоколите за ядрени оръжия на САЩ, които са се променили малко след Студената война. В контролирания експеримент, включващ 79 души, 90% решават да отвърнат с ядрен удар.

Уайнър признава, че подробностите на това учение не са съвсем точни. „Но ние се опитваме да правим всичко в съответствие с реалността“, казва тя. „Истинската автентичност е стресът и сложността, причинени от присъствието на няколко души в стаята, вземащи решения." Всеки от участниците се старае да върши работата си по възможно най-добрия начин. Но те имат различни и много противоречиви приоритети. Всеки има свой собствен емоционален багаж. Всеки реагира на стреса по различен начин. Затова в крайна сметка системата зависи от президента, който поема отговорност и взема решение. „Ако президентът не ръководи всичко това“, казва Уайнър, „кризата ще излезе извън контрол.“ Още: Учени обясниха какво да правим и къде да се скрием при ядрен взрив

Краят на 2022 г. е и този плашещ симулационен експеримент се провежда близо до Капитолия на международна конференция за ядрена политика, организирана от Фондацията Карнеги. В него участват много от водещите световни експерти по национална сигурност, което е много актуално в настоящата ситуация. Въоръженият конфликт в Украйна придава на срещите нотка на опасност, черният хумор преобладава, а ораторите се шегуват, че би било по-добре събитието да се проведе в бункер.“

Американският физик Робърт Опенхаймер, който е ръководил лабораторията в Лос Аламос по време на Втората световна война и е помогнал за изграждането на атомната бомба, веднъж сравнил двете големи ядрени сили със скорпиони в буркан, „всеки от които може да убие другия, но само с риск от своя собствен живот. Конфликтът в Украйна отново разтърси този буркан със скорпиони пред лицето на Русия и Съединените щати, които се обединиха в прокси войната на руската граница. 

Един говорител на конференцията твърди, че Украйна почти сигурно ще спечели този конфликт и ще изгони руските войски от цялата си територия, включително Крим. Друг добавя, че при подобен сценарий руският президент Владимир Путин би видял това унизително поражение като заплаха за съществуването на своя режим и дори за самата Русия. При такива обстоятелства е лесно да се повярва, че Русия ще прибегне до ядрено оръжие. Путин провежда военни учения и предупреждава НАТО, че не блъфира. Самите Съединени щати също потвърдиха своята лоялност към концепцията за ядрено възпиране и готовността си да се противопоставят на всяка агресия от съперничещи сили, включително Русия и Китай.

С други думи, зловещият психологически танц на ядреното възпиране започна отново. Това е добре известно на всички, които са живели в епохата на Студената война. Дойдох във Вашингтон, за да се срещна с активист, който се застъпва за по-добро вземане на решения, които могат да сложат край на живота на Земята, пише FT.

След като подадох оставката си като президент, правя бърза 30-минутна разходка из града, отивайки на друга конференция. Казва се Poptech. Участниците обсъждат всичко - от използването на данни от космическия телескоп James Webb до създаването на комуникационни приложения за секс работници. Един от лидерите на Poptech е Моран Серф (Serf) - 45-годишен израелски невролог, професор в Северозападния университет. Той председателства среща за преосмисляне на политиката за национална сигурност. Серф е дълбоко загрижен за пропуските в протоколите (инструкциите) за използване на ядрени оръжия от девет ядрени сили (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция, Израел, Индия, Пакистан и Северна Корея). Той се застъпва за преразглеждане на правилата за ядрено изстрелване. Преди година той интервюира десетки експерти по ядрени оръжия, военни лидери и политици от цял свят, опитвайки се да разбере как да се намалят рисковете от ядрена катастрофа. Неговият документален филм по темата Mutually Assured Destruction е посветен на военните лидери и политици от цял свят, опитващи се да разберат как да намалят рисковете от ядрена катастрофа.

Серф се заинтересувал от ядрената заплаха по време на дискусия на конференцията на Poptech през 2018 г. Тогава двама нобелови лауреати говориха за актуалността на този проблем - шведският юрист Беатрис Фин, която получи наградата за мир, и Бари Бариш, който я получи по физика. Серф твърди, че хората се представят много зле при екстремни рискове като ядрена война. От време на време може да имаме проблясък на безпокойство поради този проблем, но бързо се връщаме към ежедневните си дейности и грижи. „Нашият мозък е добър, когато живее тук и сега. Но му е трудно да мисли за катастрофа или за много рискове и малко вероятни събития“, казва той.

Серф е роден в Париж, израснал в Израел, учил физика в университета в Тел Авив. След като е призован в армията, той служи във военното разузнаване, няколко пъти охранява ядрения реактор в Димона. След това той става хакер с „бяла шапка”, работейки за фирмата за киберсигурност Imperva, където провежда тестове за проникване в банки и държавни агенции.

Според Серф, в хода на научната си работа той заключава, че светът, в който живеем, е твърде сложен за нашия мозък и той не е в състояние да го разбере. Нашето сиво вещество работело чудесно, когато предците ни живеели в саваната и трябвало да разпознаят 100 души и 5 растения. Но сега живеем в неизмеримо по-сложен свят и затова е трудно за нашите мозъци да направят необходимите връзки и да идентифицират важни модели.

Това е особено вярно, когато става въпрос за абстрактни и много далечни въпроси, като изменението на климата или ядрената война. Серф обяснява, че ако мозъкът оценява вероятността за събитие в малки части от процента, той не знае какво да прави с такова малко вероятно събитие. "Така че той просто му дава стойност нула", казва ученият. "Единственият начин да се справим в този случай е да подмамим мозъка." Още: "Цар бомба": Най-мощното ядрено оръжие на Путин (ВИДЕО)

Серф дава пример как да се направи това ефективно. Заедно с колеги от Северозападния университет, той работи с Администрацията по сигурността на транспорта на САЩ, за да помогне на службите за сигурност на летището да открият експлозиви в багажа на пътниците. По-голямата част от служителите по сигурността на различни летища по света не виждат нито една бомба през целия си живот. Следователно мозъкът им започва да подценява тази възможност. Те виждат „нищото” милиони пъти, след това отново нищо и заключават, че шансът им да се натъкнат на истинска бомба е нищожен, казва Серф. Но ако на всеки десет минути на случаен принцип им поставят бомба-манекен, мозъците им ще реагират много по-бързо.

С подкрепата на Carnegie Corporation, Серф интервюира десетки лица, вземащи решения по целия свят в кризисни ситуации. Тези проучвания го убеждават, че ядрените сили трябва да променят архитектурата на избора в своите протоколи за използване на ядрени оръжия. Има някои промени в дизайна, които могат да бъдат направени в процеса на вземане на решения, за да стане той по-безопасен, казва Серф. Първо, трябва да се откажем от 15-минутното време за реакция, което принуждава президента на САЩ да издаде заповед за изстрелване при предупредителен сигнал. Серф казва, че тази процедура за незабавен отговор е нещо от миналото, като се има предвид, че САЩ все още ще имат способността да нанесат втори въздушен и морски удар, дори ако всичките им наземни междуконтинентални балистични ракети бъдат унищожени.

Серф също така вярва, че ключовите лица, вземащи решения, трябва редовно да участват в симулирани аварийни учения, да анализират действията си и да се учат от грешките. Те могат също така да анализират резултатите от действията си, довели до катастрофални резултати, да превъртят ситуацията и да определят как подобно катастрофално развитие е могло да бъде избегнато. Възможно е също така да промените хода на упражнението, като назначите един член на ръководния екип да се противопоставя на консенсуса през цялото време. Бюлетинът на президента и главен изпълнителен директор на Atomic Scientists Рейчъл Бронсън (бюлетин, който предупреждава за опасностите от ядрена война от 1945 г.) се надява, че филмът на Серф ще повиши осведомеността и ще помогне да насочи света към по-безопасно и по-интелигентно бъдеще. „Какво прави Моран е много важно“, каза ми тя на конференция на PopTech, когато стана дума за протоколи за ядрено изстрелване. „Трябва да преосмислим всеки аспект на тази система, като настояваме за по-бърза реакция, повече сътрудничество и повече демокрация.“

През ноември Съюзът на загрижените учени написа писмо до президента Джо Байдън, призовавайки го да преосмисли ядрените протоколи. Според учените е необходимо да се гарантира, че при даване на заповед за изстрелването двама високопоставени лидери, следващи президента, дават съгласието си. „Рискът от ядрена война продължава да расте и вие имате правомощията да предприемете конкретни и спешни действия за изграждане на по-стабилна ядрена оръжейна система, която не е обект на капризите и съмнителните преценки на отделен човек.“

Серф твърди, че ако САЩ променят протоколите, останалите ядрени сили вероятно ще направят същото. Вашингтон ще има добра възможност да убеди своите съюзници в НАТО, включително Великобритания и Франция, да последват американския пример. Това може също да окаже натиск върху други страни като Пакистан и Индия да подобрят собствените си процедури.

След като интервюира висши лидери от потенциално враждебни страни като Русия и Китай, Серф днес вярва, че те също ще се съгласят да преминат към по-безопасен режим. "Имам надежда и съм силно уверен, че такъв протокол ще бъде приет не само от Съединените щати", казва той.

На 26 септември 1983 г. подполковник Станислав Петров е дежурен в съветския команден пункт за ранно предупреждение. В този момент е получено предупреждение, че е започнала ракетна атака на САЩ. (Три седмици по-рано съветски изтребител свали през нощта южнокорейски цивилен пътнически самолет извън курса, убивайки 269 души на борда. Напрежението от Студената война достигна своя връх.) Съветската сателитна система за предупреждение регистрира 5 американски ракети, летящи в посока Русия. Но Петров знаеше, че системата за откриване е нова и заподозря неизправност. Наземните радари не потвърдиха изстрелването на ракети. Освен това нямаше логика в действията на САЩ, тъй като бяха изстреляни само пет ракети.

Нарушавайки съветския военен протокол, Петров заключава, че това е фалшива тревога и не съобщава за инцидента по команда. Той със сигурност предотврати ескалация, която можеше да предизвика ядрена война. Датски документален филм за този инцидент, излязъл през 2014 г., се нарича "Човекът, който спаси света". "Аз не съм герой. Просто се оказах на точното място в точното време", казва Петров в този филм.

Светът е изцяло зависим от здравомислещи хора като Петров, които трябва да са на точното място в точното време. Вярно, малко хора осъзнават това. През последните 77 години имаше много инциденти, аварии и фалшиви тревоги, които можеха да доведат до ядрен конфликт. Поне един министър на отбраната на САЩ, Уилям Пери, каза, че ядрената война е много по-вероятно да започне от грешка, отколкото от целенасочена атака. "В нашата ядрена доктрина и политика ние продължаваме да се фокусираме върху подготовката за изненадваща, обезоръжаваща атака, но такава политика всъщност увеличава вероятността от случайна ядрена война", написа той преди две години.

При такива обстоятелства в крайна сметка сме принудени да разчитаме на здравия разум на нашите лидери. "Ние избираме президенти, които вземат окончателното решение. И дай Боже тези президенти да имат интелектуалната и морална отговорност да вземат правилното решение", казва бившият министър на отбраната на САЩ Леон Панета, който също е служил като началник на президентския щаб на Бил Клинтън. Още: Украинското разузнаване: Русия е разположила в Крим носители на ядрено оръжие

Според един широко разпространен аргумент от 1945 г. самото съществуване на ядрени оръжия ни е спасило от нова световна война. Човечеството поглежда отвъд ръба на бездната и се дръпва назад с ужас. Това потвърждава, че теорията за ядреното възпиране работи. Управляващите действат отговорно, защото последствията от безотговорността са катастрофални. Но както казва Шарън Уайнър, за който е изобретил драматизацията, подобен аргумент не е нищо повече от неправилно заключение за причинно-следствената връзка. Подобен аргумент може да се направи - че съществуването на ООН е помогнало за поддържането на мира през същия период от време, твърди тя.

Дори ако процесът на вземане на решения стане по-безопасен, както настоява Серф, това няма да означава автоматично, че ще можем да избегнем бедствието. „Ако погледнете литературата за човешкото поведение и моделите на вземане на решения и направите съответните промени в протоколите на ядрено изстрелване, това не означава, че човекът в контролния център няма да изстреля ракети без забавяне“, казва Уайнър. "Не можете да програмирате човек да взема рационални решения, но можете поне да се опитате да премахнете ирационалните решения."

Когато Серф започва да изучава този въпрос, той смята, че обективна система за вземане на решения, задвижвана от изкуствен интелект, ще помогне да се премахнат емоциите от процеса и да се намали вероятността от ирационална реакция. Но той бързо осъзна, че между застрашаването и възпирането има психологическа връзка, в която ирационалността може да бъде ключова част от процеса. Както казва Шарън Уайнър, цялата теория за възпирането се основава на предпоставката, че лидерът е готов да умре (и да унищожи останалата част от човечеството), за да защити националната сигурност. „Ограничаването се нуждае от теория на лудия“, отбелязва тя.

Най-пълното обяснение на теорията за лудия идва от мемоарите на Хари Халдеман, който беше началник на кабинета на президента Ричард Никсън в Белия дом, когато той искаше да сложи край на войната във Виетнам. „Искам да убедя северновиетнамците, че сме достигнали точката, в която сме готови да направим всичко, за да сложим край на войната", спомня си Халдеман думите на Никсън. „Ще им дадем намек: за бога, знаете как Никсън се фиксира върху комунизма. Не можем да го спрем, ако се ядоса. И той държи ядрен бутон в ръцете си. След два дни самият Хо Ши Мин ще отлети до Париж и ще моли за мир."

Руската военна операция в Украйна накара мнозина да се усъмнят в мъдростта на Путин. В началото на миналата година той се закле, че няма намерение да напада Украйна. През октомври той каза, че не вижда смисъл от ядрен удар. Но след избухването на конфликта страхът от ядрена война се увеличи драстично. Това се доказва от нобеловия лауреат Фин, който вдъхнови Серф за работата му през 2018 г. Неговият уебсайт за международна кампания за премахване на ядрените оръжия има страница на руски език, която говори за хуманитарните последици от ядрения обмен. Тя е посещавана най-често. Според Фин само борбата за пълно премахване на ядрените оръжия може да спаси света от заплахата от Армагедон.

Говорейки чрез видеовръзка от Женева, Фин каза: "Наивно е да се мисли, че лидерите на деветте ядрени сили винаги ще действат рационално, няма да правят грешки и няма да правят глупави неща, че никоя разумна държава няма да използва такова оръжие, и че само една ирационална държава може да направи това. Такива оръжия са благоприятни за лудите."

Въпреки това Фин и много други експерти, които интервюирах, отхвърлят фатализма. Повечето се надяват, че промяната е възможна. "Оптимист съм. Ако преминем през тази криза, без да използваме ядрени оръжия, мисля, че ще имаме такава възможност", казва Фин.

Серф също се смята за оптимист. Докато събираше материали за своя филм, той беше изненадан от желанието и готовността на хората да му дават интервюта. "Във всички тези страни знанието просто гори вътре в тях. Мога да си представя как САЩ ще преминат към драстични промени", казва той.

И в един завладяващ ядрен сценарий агент от Тайните служби ми крещи, че всеки момент ракета може да удари Белия дом. Трябва да се евакуирам възможно най-скоро. Настоявам всички, които могат да пострадат от ядрена атака, да бъдат предупредени. Съгласен съм, че американските войски трябва да бъдат приведени в състояние на висока бойна готовност. И когато питам защо още не сме се свързали с руснаците, те ми казват, че никой не отговаря на обажданията ни. Още: Смразяващата история за „Демоничното ядро“ и учените, които станаха негови жертви

На виртуални карти пред мен са маркирани три опции. Вариант първи: нанасяне на ограничен ответен удар по местата на дислокация на руските междуконтинентални балистични ракети, по основните им бази на подводния флот и авиацията. В този случай загубите ще бъдат от 5 000 000 до 15 000 000 души. Вторият вариант предвижда удари срещу всички ядрени съоръжения в Русия, което гарантира смъртта на 20 000 000 - 25 000 000 души. Третият вариант предвижда допълнителни удари срещу основните индустриални центрове и ръководството на Русия. В този случай броят на загиналите ще нарасне до 45 000 000 души. "Имаме нужда от вашите инструкции", ми казват.

Изправен пред такъв дяволски избор, решавам да не използвам нито една от двете опции. Отказвам да проверя кода за ядрен старт. Логиката на действията ми е следната: не мога да направя нищо, за да попреча на ракетите да поразят цели. Нещо повече, не знам със сигурност дали е било истинско нападение или кой го е нанесъл. Знаейки, че Съединените щати все още имат възможност да нанесат втори удар, заключавам, че няма нужда да бързаме с ответна атака. И се чудя как биха се развили събитията в тази версия на симулацията, където се прилагат правилата на Серф.

Шарън Уайнър по-късно обяснява, че няма верни или грешни отговори. Някои хора, които са преживели това, са убедени, че са постъпили правилно, като не са отвърнали на удара. Други, които са дали заповед за изстрелване на ракетите, веднага са съжалили за решението си и сега се измъчват от факта, че са направили ужасна грешка.

Ти какво би направил?

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари